Kisah Sedih : Akhirnya Berakhir di Bengkel Kereta !

Januari 27, 2019

[Pengalaman Itu] || Aku belajar dari pengalaman bila semangat nak drive jejauh, tapi tak servis kereta sebelum mulakan perjalanan…. Alamatnya, berakhir di bengkel…melayang duit tu takleh tahannn…haaaaiiihh~ Masa kereta kena tarik… menangis-nangis, kereta problem kat highway tauu ! Masa tu zaman study kat MELAKA-JB . First time kan, sadis betul rasa !

Nasiblah selamat sebab tak kena accident…kalau tidak ~Kereta kesian, driver and penumpang lagiiiii kesiann wooo..

Ini cik driver interframe, haha

Lepas pengalaman tu, memang rajin servis kereta ikut jadual. Kereta lebih tahan lama malah risiko
kemalangan turut berkurang. Jadi, profil risiko I bolehlah dikatakan baik. Ha, masa nak renew motor
insurance dapatlah nikmati premium lebih rendah!

Buat yang selalu complain harga insurans semakin naik setiap tahun. Kini, motor insurans/takaful
telah diliberalisasikan oleh Bank Negara Malaysia. So, sebagai pengguna, kita juga boleh
menentukan kadar premium / sumbangan takaful yang dikenakan.

Terdapat lapan faktor risiko yang diambilkira sekarang

Usia kenderaan
Umur pemandu
Perkerjaan pemandu
Model kenderaan
Keselamatan kenderaan (*faktor baru lepas liberalisasi)
Rekod selenggaraan kenderaan (*faktor baru lepas liberalisasi)
Kesalahan lalu lintas (*faktor baru lepas liberalisasi)
Lokasi kenderaan (*faktor baru lepas liberalisasi)

Faktor ke 5 hingga 8 memanglah di tangan anda. Jadi, mainkan peranan anda untuk profil risiko
yang lebih baik misalnya, bila kat rumahn tu letaklah kenderaan di tempat yang selamat dan jangan
langgar peraturan jalan raya.

Kesimpulannya, premium motor insurans/ sumbangan takaful selepas liberalisasi adalah lebih adil.
Oleh kerana syarikat insurans / pengendali Takaful akan mengenakan premium yang berlainan, you
kenalah buat perbandingan pelan dan harga sekarang. Senang je, pakailah laman web persatuan
iinsurans / Takaful di bawah. Anda boleh dapat sebut harga dari SEMUA
jenama insurans / takaful di Malaysia.

Sila layari :
PIAM Motor Product Selector
MTA Motor Product Selector


You Might Also Like

9 00 otak engineer COMMENT

  1. Penting selenggara kenderaan ikut jadual, dulu masa mula ada kete pun tataw sbb kete 2nd hand kan

    BalasPadam
  2. memang kena selenggara ikut time, kalau tak lagi teruk nak baiki kerosakkan sebab abaikan service kereta..

    BalasPadam
  3. aku dok terbayang kau nanges tepi jalan non.. cm mana la ehkk 😂

    BalasPadam
  4. cik nor pun sjak habis servis free kat perodua..ikut suka servis jer..haha

    BalasPadam
  5. Penting insuran kenderaan ni..kalo jadi ape2 kat kereta..polisi insurans pun penting gak, mana tah polisi aku ni tak sampai2 dah lebih 3 bulan 😤

    BalasPadam
  6. assalamualaikum nona...itulah kepentingan yg ada kn..polisi insurans mmg cover walau apa pun...

    BalasPadam
  7. betullah tu. bila dah sampai waktu untuk diselenggara, selenggaralah ia.kereta ni kena jaga elok-elok.baru tahan lama.

    BalasPadam
  8. kena ingt jadual bila kena servis 👍👍👍

    BalasPadam

Berilah komen, walau hanya satu perkataan :)
Saya hargainya, jangan risau ya,
Kata2 semangat pun bolehh, saya sukakannya~
LIFE WITH LOVE memang macam ni, ohooho