Tabahkan hati dalam memiliki kasih sayang
JUNE 2017 !!

Khamis, 22 Jun 2017

Persiapan Balik Kampung Beraya

Asalamualaikum, hai !

Syukur masihhh bernyawa :)

Ok, entri hari nih paling aku suka~ Theme : Travelling Back Home.....

But for me, Travelling Balik kampung..ooooooooooo.... balik kampung..........

Balik mana? Persiapan balik kampung macam mana??

Hihi, This year, we are coming back to :-


Related image


InshaALLAH.... moga dipermudahh dan selamat pergi balik ke Batu Pahat, Johor. Kampung nenda tercinta.. Who's Johorean ? Or has sedara mara, kaum kerabat kat area nun sana jugak? SEP TANGAN !

So, Nona punya checklist is done ! Tak sebanyak macam emak punya... haha~

I will bring all this thing to my village !


 

Last year tak bawak kad touch n go, tapi nasibb baikkkk ada IC... tak perlulah tengah lapar puasa nak ke office tepi tuh, cukup top up ic yang memang sedia ada RM 10 kat dalam..hehe~

Ok, apa yang actually aku teringin nak beli kat Lazada untuk dibawa ke kampung??  Haaaaaaaaa..., this things ! Ushar jap !




Ok, yang ini nampak safety kalau nak guna. Tengok specs and review is found okay. No kutuk on this thing. So, i decided nak try beli yang nih :) 

#safety
#raya


NEXT :-



Am I need this?? Yes it is. 
Selalunya im using only a plastic to put all the toilet things.. Lorhh~
But this year, I wanna change, nampak lah terjaga sikit barang tuh, huhu ~

Kalau kat kampung, sabun adakalanya tak cukup pon. Ramai kan, So need this and can share with my family too :) Nampak sweet sangat bawakk balik bag pinkk, hahahaha~

#clean
#pink

And the last one, I need this ~


3. Blue Eagle De-luxe Steering Wheel Lock  


Balik kampung berhari hari kan ~

So, kita tak sure jugak, nak raya raya nih, ada orang nak duit lebihh, kan ~
So, nak kena bawak satu ke kampung ..

#selamat
#sayangkereta


Done this last entryy for Lazada Contest .. Anyone nak join yang last nih pon boleh tau..

Mana tahu rezeki.. huhu~

OK. 

Let me shout what is going now  !!

============================

Marhaban Ya Ramadhan and Riang Ria Raya sale



 (http://www.lazada.com.my/riang-ria-raya/) that will take place from 


May 19 to 30 June (where you can find special discounts up to 90%!




Siapa nak join contest nih, jommmlah...hadiah dari Lazada best best tau !

Cuba klik BANNER


WANT TO SHOPPING?? Hurry Up Click :::


==========================================================

Boleh baca entri Lazada Raya Nona sepanjang Contest berlangsung ::-




SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI LAZADA and ALL !


Selasa, 20 Jun 2017

EOperasi memudahkan proses? ?

EOperasi tu apa benda ? EOperasi Modul Pengurusan Guru adalah salah satu modul pengurusan daripada KPM (Kementerian Pendidikan Malaysia). 

Inilah usaha pihak Kementerian Pelajaran Malaysia untuk memudahkan para guru mengemaskini data mereka dalam perkhidmatan perguruan.

Guru sahaja? Ok..., ok...... untuk para pengguna lain, kerajaan masih memberi inisiatif yang dapat memudahkan rakyat Malaysia menyimpan data seterusnya membantu kerajaan untuk memberi perkhidmatan terbaik.. Antaranya yang Nona dah survey :-

SAPS Ibu Bapa
APDM (Aplikasi Pangkalan Data Murid)
HRMiS
Jawatan Kosong


Guru-guru juga boleh menggunakan E-Operasi untuk menyemak status guru jika mereka mahu bertukar tempat melalui Borang Status Kedudukan Guru (BSKG).

Image result for cikgu mengajar


Kewujudan e Operasi memang betul betul memudahkan para guru untuk menguruskan data-data yang penting semudah di hujung jari saja. 

Lebih-lebih lagi di zaman serba canggih nih, urusan yang melibatkan aplikasi ini boleh digunakan di mana mana sahaja. Sebelum tidur, tengok hp, dah boleh akses, selepas kekenyangan, tengok ipad kejap,  dah boleh uruskan data dalam sistem nih. 


CARA APLIKASI 

Okay....

Bagi mengetahui panduan untuk login eOperasi secara online,  boleh teruss klik di sini --> eOperasi

Guru-guru jangan khuatir..amat digalakkan untuk login sistem ini melalui laman web ini kerana tidak akan berlaku apa apa masalah website down atau Laman tidak dapat diakses. 



Klik sahaja link tadi dan ikut arahan untuk mengemaskini data-data melalui e-Operasi


Ketahuilah bahawa modul eoperasi ini menguruskan hal berkaitan guru mahupun bukan guru yang melibatkan beberapa kategori pengguna iaitu pengguna (guru dan bukan guru) serta pentadbir sistem (pengurusan KPM di peringkat Bahagian, Negeri, Daerah, dan Sekolah).

Tertanya tanya, apa sebenarnya kebaikan eoperasi kepada guru-guru?

Banyakkkk sangat, seperti yang dicerita di awal perenggan, ianya memudahkan kerja guru mengemaskini data, nah terbukti dari situ sudah menjimatkan masa kerana segalanya sudah tersedia !

Aplikasi online ini berguna kerana boleh diakses dari mana mana pun tempat, selagi ada rangkaian internet. Segala ketidakfaham, masih boleh dirujuk kepada Pentadbir Sistem.



Ok lah, senang cakap, Nona suggest kepada semua untuk singgah link yang dimention semuaa, sebab banyak benda baru dan berfaedah melalui aplikasi tersebut.


Sila-silalah share kepada members, guru guru, or mak bapak yang maybe tak terbaca artikel ini... 

Semoga ia membantu  ramai orang dan lebih tahu mengenai eoperasi 2017 ini di samping mengemaskini data-data mereka hanya secara online.  


Related image


How you make up in pagi raya nanti ???

Assalamualaikum, hi !

Ok, macam mana muka uolz pagi raya nanti?
Gaya makeup camanoo ehhh ??

Nona saja acah acah try makeup cengginiii ~


#contestmakeuprayaWA

Yuhuuuuuuuuuuuuuuu~ How is it ? Nampak serii tidakkk? Hihii


Well, simple sangat, just toner, krim pelembab, foundation, celak, lip matte, and blusher cket, nak try n error jah ~ Sorry, kening memang tahap tak reti nak lukisss lagii~ mintak adik nanti....


Actually, bukan sengaja try pon, ni try sebab masuk contest jap.... Kebiasaan pagi raya pon makeup cam biasa nak g jalan but, lebihhkan cket pelembab n foundationnnn gituhhhhhhhhhhhh~


======================================

Inilah contestnya ~


Image may contain: one or more people and text 

Klik pic kalau nak try jugak~

Lagi berapa hari jer nak habissss ~



Nak tengok jugakk uolz yang bermakeup ni, berapa hengget habis agaknya tuk make up ehh?

Ade guna tips apa masa makeuppp nanti?

Suka makeup garang ker? Yang ala ala doll ker? ATAU TAK MAKEUP ponggg? kih2~

JOMLAH KLIK PIC OR SINI kalau nak menang hadiahhhhh makeup tuhh