Kuatkan semangat dalam memiliki kasih sayang
AUGUST 2017 !!

Isnin, 27 Julai 2015

PHOTO CHALLENGE BALIK RAYA 2015 – NONA QIYAH



Assalamualaikum w.b.t ! Haiiiii ! Alhamdulillahh ! Masih bernyawa lg hr ni !

So, aku dgn sukacitanyaa nk bgtauuu, aku joinn GA kak Biqque yg gile ni haaaa~
WELL,  aku sje nk TRY ! Pestime !  Tapi nak jugak hadiah ! Tak kireeee ! ahaha~ jgn ckp aku x ajak , TGK ENTRI     INI

 OH Ye, Selamat Hari Raya !!!!!!!

Ok, Memula tepek dulu bannerrr ! Yg nak tahuu ape tuu, meh sini, KLIK BANNER k

    

3 SYARAT UTAMA YANG WAJIB ADA!
1.       Setiap gambar MESTI ada Blogger.
2.       Setiap gambar MESTI pegang/letak/lekat kertas A4 bertulis "#TRAVELHOLICAWESOME PHOTO CHALLENGE BALIK RAYA 2015".
3.       Setiap gambar MESTI kena pakai baju raya. (Tak kisah baju melayu/baju kurung/kebaya/jubah/apa2 yg motif raya la)
Note : Kalau takde salah satu syarat diatas ni, masih bleh teruskan, tapi tolak markah je la kihkih!
 
Aku ghase, aku lulus satu tangga  semuaaa syarats2 di atas :) kann =)



ni diaaaaa, rajin kan aq print bagai , rm 0.50 skrg nk print ~~~ layan jer



OK, JOM START !!



. 1.      Blogger menimbang berat. Mesti nampak muka, patu kaki atas penimbang dan tunjuk berat badan korang. Di sebelah penimbang tersebut ada sampul duit raya.
(Jangan malu, bukan berat yg menjadi ukuran haha.)
Uppsss ! Berat sayaaaa !

Cabaran no 1  dh mncbar suhu ketiak aku niii ... prtme kali, aku tepek berat sendiri dalam blog kesyangan kuuu~~~ ohmaiii~~~

OPS,, Gmbo atas TAK nampak jelass tulisan dan berat kannn >_< BAGUSSSLAHHH !
TAPI, , awk TGK BAWAH niyyy :-


CHAKKKK !!!!!!! TGK CORAK KAIN TU NGN JUBAH DI ATAS, SAME KAN, aku la tuuu !!!!!! (tak men r tipuu2)

Woiii, Hampir ke dot 80 kg !!!!!!  yela, 76kg JERR tuu =.=" ni pic dah raya ke 5 okayyy ^_^

Husband belum ade, anak lg la kan,TAPI  berat aku mengalahkan mama2, kalah kak biqque ghasenyerr !
sobbbbbsssss ! SAPER BERAT SAMA AKU??! SEPPP japp!
Malu nk tepek berat sendirii tapii demi nk hadiah kan !
" KERANA TERPAKSA, AKU RELAKAN ! "



2.       Blogger berdiri di tengah-tengah pasar ramadhan / pasar malam / pasar terbuka, berkain pelikat sambil pegang buluh lemang dan kaki kene angkat tinggi sebelah.
(Tak kira laki ke perempuan, tetap kena pakai kain pelikat ye.)


Ni dikire tegah2 nk ujung, sebab depan aku, ade lg cam jualan bergerakk sbnrnyee ~
Time nk brgmbo nii, ade lah sorg pkcik dh lalu dpn akuu, sambil senyum2 dgn moto klasiknyerr =.="
SEBAB AKU DUK CIUM LEMANG BARU DAPAT ! sbnrnye, kat bazar tu tkde jual lemang pon :(   so, beli kt tepi2 jalan luar tuu, bwk msuk bazarrrrr, hahaha, SANGGUP !!
Then,
Adik ku ckp, lau kt tgh2 sgt, x nmpak lak lemang n kaki kauu,LAGI  nk nunggu org ketepi tepii, kan .....

So decide mcm nii lah gmbonyer ~
Memulaa, angkat kaki kanan ! EWAHH !
--------------
Pastuuuuu......


HA, angkat kaki kiri, kasik tingggiii sikittt !  Gaya Mcm dapat hadiahh kan !

Well...., somi x der lg, jadiknya, pinjam bapak aku punyerr kain pelikat , lalallalaa~, *mentang2 bapak aku g Umrah time nii, lelajuu aku rembat! hahaha*

Cantik gk, sbb ade pink2, tp tak kena plak ngn corak bajuu tuuu, sobss, dah tak ayu !




3.       Blogger melakukan aktiviti-aktiviti yang paling gila yang pernah blogger buat masa puasa / raya.
 (Lagi pelik, lagi unik, lagi mencabar, lagi gile, lagi bagus. Risiko tanggung sendri tau hehe.) 

Fine, Untuk cabaran nii, gila biase2 lahh, hahaha, gila pun ade biase2 kan~ 

AIM  awal2 !!!!!!
HAH, memg lerr gmbo kt situ, petunjuknye, 0 KM, kan ~
sebab, mak aku x kasik amek gmbo time aku pecut tuu >.<

Dengann hashtag #inikanraya, WELL... aku mndgr kata emak la kannn ~ so, TKDE AMEK2 GMBO...
but PERCAYALAH !  still aku pecut je, sampai jugak 140 km/jam, naik sikit, 150km per jam, ..PUAS aku potong2 kete depan kan, duduk kt lorong kanan, sbb lorong kiri byk lorii, mak i pn risauuu, hehe~ PLUS NO AES kamera kt AREA kampung kami ke rumahku syurgakuuu~

Tu belum msuk aku potong lorong kecemasan, semata2 nk elak jammed yg slow tuuu... JANGAN CKP KT JPJ taw >.<




4.       Blogger bergambar secara kreatif dengan kuih-kuih yang dibentuk menjadi perkataan “#TA RAYA”. Mesti kena guna minimum 7 jenis kuih yang berwarna-warni serta bercorak-corak.
(Lagi kreatif, lagi bagus.)

Memula, segan2, raser cm x muat dlm gmboo, so gitu ler gmbo nye...

tpi TAK NAK  kena potong mrkahh, so ................:-
---------------------
------------------------------------------






kene gak msukk, hehee, ganti tmpt tupperware tadiiiiii
Dlam ni aku gune 9 jeniss kuih rayaa!
Ko tgk, aku gune tutup periuk mak akuuuu! ! habis kene leterrr ~ 
BUKAN 1, TAPII 3 !!!!!! tutup tupperware pun !!  hahhaa~ TADAH jerla telinga nakkk~

Ok, actually, Yg dlm bekas itam tuu, ade kuih, taburan rice  wrne wrni di atsnyer,
tp i is guner kamera biase, bukan DLSR, so mcm tulahh gamaknyaaa~~~
SENARAI KUIH2 YG DIGUNAKAN :-
 
 1. KUIH BANGKIT mak kau IJAU
2. KUIH ALMOND LANDON
3. KUIH TART NANAS
4. KUIH KAPIT
5. MARUKU
6. ALMOND COKLAT BADAM
7. BANGKIT CHEESE
8. KUIH KOPI
9. KUIH COLOURFUL RICE TABUR

Dan disebabkan ituu, mak aku mengalami msalah niii, guner tudung periuk yg saiznye kecil, 
Tutup periuk yg lain aku dh bantai gunaa, hihih~bertuahh punya budakkkk! ~





5.       Blogger bergambar dengan orang yg ambik zakat fitrah kat kaunter (amil), sambil hulurkan biskut raya (tak kira sekeping atau sebalang) sebagai tanda terima kasih.

(Siapa amil tu tak kisah. Kalau orang lain yang tgh bayar zakat pun takpe.) 
 Ha, time ni, x bwk sesapa, juz mintak tlg kt anak diaaa~

 


Ni betu2 amil, and his wife yooo~
So, time2 tu gak aku p beli kuih bangkit mak kau ijauu  , huhuu~
Memulaaaa cm nk amek balik,then aku pikir, murah, rm 11 je sebalanggg, so aku let go jer lahhhhh,  (tapi actually, aku dh pecahkan msuk dlm bekas kecik, WELL, memg den  simpan siap2, dh tahu kasikk org  nnti kan, hhaa)

Then bole plak pkcik ni mntk lg kuihhh, aku senyum2 kambing jela aihhhh, hehe~



6.       Blogger bermain bunga api dengan penjual bunga api.
(Siapa penjual bunga api tu, tak kisah.)


Yuhuwww, penjual bunga api REAL taw!
Aku memang lum ado bf or somi, jgn sangka tu  si dia taw, kahkahh!

Tgkla mata aku tertutup, ade ker  abg pnjual nii main dekat2 aku, terkena asap ler mato den >_< haishh! pastu si adik  tgkp gmbo time bunge api dh nak hbisss ~ sabor jela,,sbb time ni dah nak bukaa poser, SO adik aku malass nk ulang2 amek pic lg, sadis !
SATU ni jelaa yg elok gmbornyeeee ! ko tgk keter blkg tuu, santek kan ! hahaha~

hrp dgn adenye gambo ni, mrkah den tak berkurang yooo.... *




7.       Blogger bergambar di petrol station sambil memegang 10 jenis sampul duit raya yg berlainan design. Mesti kena pegang sampul 5 kanan 5 kiri sambil gaya mengipas. (Walau mengipas, sampul kena nampak ye. Lagi kelakar, lagi bagus.)

HAHHH ! KETAWA DULUUU !


 Ok,, gmbo prtme niyy, kipas ketiak sekali, tu mcm senyum jahat, senyum curik duit raya org len, kan ~

So tak puas hati, tukor gmbo.... KLIK KLIK ! ( Adik lg sorg melayan =.=" )


Aku suke gmbo nihhh woii ! Nmpak cm awek mne tah, kipas2, nampak RIUH, nmpk BONGKAK ! 
hahahah, TAPI TGN KIRI ku, TAK NAMPAK mcm ADE 5 SAMPUL DUIT RAYA pulokk ~

So meh  klikkkk lg,  

Baru kena gaya ngipasss!  gtewww!
saje aku kuarkan anak panah tuuu, suh kire sendiri, cukup lorhh sampul tuuuhh!
= 10 semuanyaaa =
*macam ade mercun dlm tuuu, anak panah bagaiiiii kannn *



8.       Blogger pegang kalendar 2015 yg tunjuk tarikh hari raya 1 Syawal, kat depan rumah tol / RNR.
(Kalau dpt bergambar dgn pekerja tol yg buat muka menangis lagi bagus.)



 

Dengan muka bahagiaaa aku tunjuk kalendar  dlm hp tuuu tp of course lah tak clear kan >__< 

So aku screenshot jer lahh ~ bukan x nak bwk kalendar, sebab time tu rush sgt, hahaha, passtuuu tgk2, ehh, 

Keluaq lah ayat cliche :-

"Tadi rasenye ade bawakkk, tp mane ekkkkk" 


 LOKASI : KWSN REHAT DAN RAWAT MACHAP SELATAN 
KT MANE TUU? hahhaa, google sndirikk, lallalaa, *berlaluu  sambil goyang tgn*




9.       Blogger susun kasut raya kat rumah orang yg korang pegi beraya, secara bertingkat.
(Lagi tinggi, lagi macam-macam bentuk kasut, lagi bagus.)



 Memula, gmbo formal, diri tegakkkk2, no senyum2, sebab dh buat keje tak semenggahhh ~
amek kasut org, susun lelajuuu,
 mashaALLAH ! 

LOKASI :-  depan rumah orangg, tp kt tmpt peti surat, huhuuuu~




 Gmbo dh senyumm, sebabb,  kasut bru pas jatuhhhterburaii  , adoii aii ! Lenguh pinggang bibikkk nk susun balikk~!~!! hahaa~

Nampak x kasut kaler itam tuu, itu but ! kasut org g kebun tuhhh, tsk3, tu pun bolehhh, tp dh bersihkan lorhh !
hehhee, ~ LEGEND ~





10.    Blogger bersalaman dengan orang yang paling tua masa raya / buka posa. Orang tua tu kena pegang kertas tulis photo challenge tu dan diselit pula sampul duit raya.
(Sapa orang tua tu tak kisah. Lagi tua, lagi bagus. Hahaha!)


Aha, ni pun gmbo legend, nenek  Esah ni, umur dh 100 lebih hokeyy =.="

TAHU TAK, SEBAB2 aku nk join GA ni pasal, aku nampak cabaran no 10, aku dh konpem, nenekk dpn rumahhh nenek aku ni ado, hahhaha~ hidupp lg dia, alhamdulillah !!


Memg teringin nk bergmbar dgn nenek niyyyy~ tp x pernah jadikkk tiap tahun,
finally, demi GA ni, kugagahkan juaaa!

Time nihhh, mak aku semua dah duk atas  kerusi, melayan anknya,.... anknye pon dh agak tuaa~


Yg lucunya, REAKSI nek esah , Memula  Muke  pelik, tp nampak sampul duit rye, dy on jerr, hahaha~
tak banyak tanye tawww ! ! iloikeeee !

* ni namanye, salam dari perantauan, aku pegang belah sini, dy pegang belah sana,*
~~ kire salam gak lahhhhhh~~
ok kan juri2??? hehehhee~~ 

 PUAS BGTAU NAK AMEK GMBO N KASIK DUIT RAYAAA, hohoo !
(al maklumlah, kurg pndgran, pham dan x pham jugak nenek nihh )

Lg LUCU, Lepas adik aku amek pic, dy pon bla, tinggallah aku borak2, lepak2 ngn nenek nih sambil bersimpuhh, minum air tehh

, syokla nek esah cerita2 zaman anak2 diaaa, zaman dia mude mudiiii,

~~~ LAYAN ~~~~~~



Chakk! awat rambut nek nampk mude aihhh ! hahaha~ kalah che taw !

#AURAT

Adik aku pesan, jge aurat nenek nii sampai ke hari akhirnya, walau dah tuaaa, jaga aurat dy,
sebab tu aku pkaikan dy rambut nihhh, tp serious, muke memang kedut2 tuaa kannnn !!!!

tuhhh sampul JDT, hhehe~ duit dlm, rm brpe tahh, yg penting bukan rm 1 mcm org len, hahahaha!

 ini nenekkk, banyakk legend, ,,, ! huhuuu~ ! ~
===============


okayyy, fuhhh3 ! LEGA BILE DAH SIAP CABARAN2 NI SEMUAAA !
dpt sokongan adik2 aku yg SEMPOI WALAU DIPAKSA KAKAK MEREKA, hahaa!

suke sayaaa !!!!!  #kenalahbelanja lepasnihh #



Ok, last, Nona Qiyah Anak En Sani nk wishhh, Happyy Eid Raya !
Maaf Zahir Batin !


Nak jugakkkk cik qiyah tepek pose x brpe jadik ni haaaaa ^__^
jgn ditanya berat ambooo, tgk kt cabaran no 1 okayyyyy!!!!! hohooooo~~~~



Anak melayu main layang-layang,
Tolong lerr kasikk saya menanggg !

*Pantun Harapan ! *

32 ulasan:

nor nazliana berkata...

al the best

Biqque berkata...

hahahahahahaha nona baguslahhhhhh! nak tergelak ok tgk! tx for joining ye :) berjaya jugak buat semua kan! thumbs up! sporting gile ok! :)

emma diana berkata...

all the best ! :)

Ain Athirah berkata...

Akakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk . sportingnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
Hahahahahah guling2 ain baca dengan gambo pegang lemang , edit gambo nenek dgn rambut palsu. Akak mmg sempoi ! Semoga rezeki milikmu akak. Amiinn ! All teh best !

Ren berkata...

OMG klako la! Pat last yang nenek pakai wig tu hampeh sangat kekekeke. Tahniah sebab berjaya lengkapkan task! Thanks sebab join!

masMZ KaKiJaLaN berkata...

Tahniah Nona berani sahut cabaran! All da best n gudluck taw.

Tingginya susun kasut tuuuuuu hahahaha ;D

bb_nona berkata...

Thank you semuaaaa.....

memang nona nak join sebab tgk task no 10, kahkahhh~
memang dah AIM sgt, hahahahaa~

alhamdulillahhh, dpt jugak ambo siapkan entri lucuu di hari raya yg muliaaaa inii, hahahahaha~

MasZuber berkata...

:-))))))

eintan nurfuzie berkata...

gd luck..huhu..

Zie Madini berkata...

wahhh gigih buat. hehe. good luck dear

bb_nona berkata...

Thank youuuuu, hehehe~

selamat hari rayaaaaaa

Anash berkata...

ya ampun dik..ko memang gigih!!
akak tabek
hahahah

soklan last tu...err...akak yang bagi..
Alhamdullilah sama AIM rupanya kita berdua.

bb_nona berkata...

hahaha, pon bolehh sama aim kannn ^__^

kalau suke, vote byk ye, hahahaa

Dayana Zahari berkata...

All the best nona :D

Hafiz Yusof berkata...

Kelakar2...
Taniah sebab dapat habis kan juga....
semoga berjaya....

bb_nona berkata...

tHankSSS UOLZZZ, hehe..amin, amin !

nana kimie berkata...

ada chance menang ni! goodluck dear :) yang penting mmg sempoiiii lah!.kikiki...kalau nana tutup muka malu nak ambek2 gambo bagai .haha

bb_nona berkata...

yeker ni, haha, sje suke2, lg pun, support blogger gtew, hahaha~
ado rezeki, ye ade..... hihi..
TQ Sis Nanaaaaaa~~~~

Biqque berkata...

RESULT DAH KELUAR! :D

http://biqque.blogspot.com/2015/08/result-travelholicawesome-photo.html

CONGRATS!

bb_nona berkata...

YEAYYYY, THANKS, Alhamdulillahhh.... x sbr nk tahuuu hadiap apo diaaaa, hahaha~ hotel ofkoz kannn~ hahahaha

Lily Riani berkata...

CONGRATS for winning in our contest!

My fav was the susun selipar ehehhehhe.... gigih! then I siap besar kan gambor nak tengok kete nuuuuuuuun kat melakang tuh. Hahhahahahha.....

bb_nona berkata...

tHANK YOUUU, HEHE.. tu kereta orang len, nasib termasukkk >_<

untung2 dpt mrkh lebih ke? kahkahhhh

Hafiz Yusof berkata...

Taniah BBNona...
Wei kita menang wei....!!!
hahahaha.....

bb_nona berkata...

ye lorhhh, same2 lorhhhh, huhuuuu! emel cepat, hahaha~ nk tahuu hadiah memasingggggg

isabelle frankly berkata...

tahniah! tahniah!
paling xbleh blah part pakcik amil tu mintak kuih lagi..hehe

bb_nona berkata...

KANN, YEAH, DY MEMANG NAK LG,, BINI DY CKP, LAKI DIA SUKA, HAHAA~
pdehal sbnrnye, kedai kuih dekat situ je nona gi, hehhe

Anash berkata...

agak-agak la dik...
kalau tahun depan ada lagi kontest nih..
nak masuk lagi ke dik?
or dah serik??
hahaha
apa-apa pun tahniah!!!!!!

bb_nona berkata...

nakkk , depends cabaran r ~ hahahaha~ kene kumpul smgt nak join nihh,, fizikal n mental >__<

.:weirdogreenish:. berkata...

Haha. Tak sia2 tunjuk berat badan. Menang!! Congrat

nayfatimah rasyid berkata...

tahniah sbb menang ;)

bb_nona berkata...

hhahaa, tak sia siakan, memang jujur tunjuk berat badan, lalalalala~

tq semua, hehe.alhamdulillah :)

ok ko berkata...

Caya la...gigih betul ni..suka cara semangat tu..semoga ank sedaraku menang !!!