Kuatkan semangat dalam memiliki kasih sayang
OKTOBER 2017 !!

Selasa, 21 Jun 2011

CONTEST : MENYINGKAP PENGORBANAN MAK DAN ABAH

assalamualaikum~ hye3!!
ok..first, alhamdulillah...sebab masih hidup..dan boleh bergerak...
okay..masih boleh joiin GA and masih leh brsame keluarga..bersama insan2 yg tersyg~

KLIK BANNER ..SKRG!!~
aku tak buat lak entri hari bapa..hari ibu jugaak..so..,ini sekaligus tuk dua2 insan yg aku syg!!

bagi aku.., HARI2 ADALAH HARI IBU DAN HARI BAPA..~

Sebelum aku berayat2...izikan diri ini letak piic mak dn abah aku  dulu...terima kasih coz sudi tgk~

Photobucket
sweett kan?! romantiik taak??

doaku:-YA ALLAH..! kau kurniakanlah kebahagiaan kpd mereka dlm mnjalani hari2 dn mse2 yg ade..
kau kurangkanlah rase sedih atau marah dlm hati mereka..
pnjgknlah umur mereka..berikanlah rezeki dn kesihatan yg berterusan~
tabhkanlah hati mereka mnjalani ujian2 Mu ya ALLAH yg maha AGUNG~
jauhilah mereka drpd sifat dengki mnusia dn hsutan syaitan..
tmptkan mereka di syurgaMu kelak..
sesungguhnya kau maha mengetahui dan penyayang==
amiin..ya rabbal alamiin

======================
okayyhh~ meh citer..nk bce..silalah baca dn hayati..em..lau ta minat?..huhu..haku tak kiisah..kui3!!
                             
tak moh takut k                       

                      Pada 8MAC 1993 ,aku lahir di atas katil milik sebuah hospital yg bernama HOSPITAL SULTANAH AMINAH...iye..aku ank sulung...drpd 3 beradiik..aku paliing cute..hehe..tak laa...same..semua spesies emak dan abah...haa..panggilan 'emak dan abah' itu mmg dh dilatihh sejaak kciik lg..!!memg peliik sikit mula2..yelaa..owg len ibu..umi..mama..papa..ayah...tp aku punye special sikiit..huhu..alaa...lame2 biasa jep...

                         haa...penah dgr lagu yg liriiknye cm giiniih tak?!
WHO SHOULD I GIVE MY LOVE TO..AND RESPECT..AND MY HONOUR TO?
AFTER ALLAH..AND RASULULLAH..COMES UR MOTHER..
WHO NXT?
UR MOTHER..
WHO NXT?
UR MOTHER..
AND THEN UR FATHER...~

okay..! so..cite sal emak dulu:
                          emak aku name...dirahasiakan..cuba crik kt sidebar aku klu rajiin..ngeyh4~
emak aku niih rajiin orgnyer taw..yelaa.klu tak rjiin tak layak jdiik mak..tak gituuh?! >> eh nona..itu kuasa ALLAH lorrh...emak adalah ratu hati aku..

k..meh cite sal abahku pulaakk:
                        
                         ABAH aku jual kopok...erm..sebelum niaga kopok lekorr..,beliau berniaga sayur-sayuran..emak aku ikutt...aku ingt la jgk sikiit2 time aku kciik..yelaa..ank dh ader..uma mse tuh kciik je..so..,takut la lau ape2 jdiik..then,kami pun dibawa...abah adalah superhero aku..
                           ha, skrg dh berpiindah rumah..,anak pun dh cukup 3 je..miahahaa..jadi..,tak ikut lg abah..hehehh..tp aku bekerja ngn abah..carii pgalaman..hurrm..juz mlm je kjer..kui3~KOP0K MARI...ganu ader..kelate jugaa...!!mohlaaa sumerr....ececeehh..!!!!

                               EMAK DAN ABAH penyebab aku wujud..dan ALLAH mncipta aku sbg ank mereka...aku bersyukur sgt3 plus tersgt3..alhamdulillah..THANK YOU ALLAH...kerana aku tidak jadi seperti baby2 yg bernasib kurang baikk...subahanallah...allahuakbar..






                          
                           ALLAH..aku sedar , tanpa mereka..,siapakah aku?! yerr..mereka bertanggungjawab..walau pernah aku termarah..sebab nafsu kebudak2 budakan aku niih...sebab melentiing pasal result exam..,sebab gediik nak itu ini tp tak diberii...namun, aku masih disyangi..dijaga rapi...dikawal...kwn2 aku cuba diingatii...yelaa.aku kn duk asrama..jaoh dr family===
                   pernah aku dirotaan..penah lari dri umah..ala..tuh kcik2..merajuk lari ujung jalan je...dhla tuh ..,maghrib2 aku buat hal..ape lg..kne bantaai laa..amarah memang selalu ade..al-mklumlah..syaitan durjana kejenyer giniih:
  • hasut yg baik buat jaahaat
  • hasut yg jahat jdiik lg jahaatt
  • tolong mnusia mnta blsn yg sepatuttnye
eiyyt....HATE TO SYAITAN!!! 


                          k..relax..c0ntinue dulu niih..erm..,dgn kesabaran merekalah aku mula mgawal dirii ini..aku mula bljar jgn melawan...tp skadar berii idea tuh adalah..
alhamdulillah..ALLAH permudahkan kerja aku..tp kdg2 tuh..ade la jgk terbuat..lepas dh buat..dh rase tak puas hatii..mulaalaaah hatii niy bersalah....nk menangiis rase bile teringaat semulaa..pastu tanye kt diri:
  • apepasal marah mak td? mak bukan tau pun hal tuh..
  • npe ckp kt abah mcm tuh?..abah kn dh mkn garam dulu...msti dy paham
  • mak ngn abah ckp yg elok..bukan yg tak elok..npe nk hangiin sgt?! nona oiiyy~
                              aku rase..bukan aku jekan~  aku berharap sgt sape2 yg bace..mula duduk diiam dpn PC tuh..sebab pe?..sebab bce sal parents...ewah..! ko sape nona?!
takpe2..dakwah2!!

                                 ok klu kt skul..mesti ckp...exam kene btol2..bg mak bapak bangga dn hepii..aku ni bru je hbis SPM  2010....and result ta seberape..tp aku dh try..mungkiin usaha tuh ta kuat...
                              hidopp aku lebih terujii selepas result UPU tuh..,aku tak dpt pun salah satu spt UiTM..or UPM kew...coz ade probs ngn borang tuh...sedeyh taw!!jelez ngn tutt..tiiitt...tettt..papaii kowg..tinggalkn daku..huk3..haaa  pasal tu aku masih leyh nuliis entri hri nih dgn tenang tnp gangguan..leh feeling gituh ~

                                      tp aku duk uma...blajo masak..tulung abah jual kopok lekor kt KIPMART MASAI...(ade yg tau?)
aku masuk uni buln 7..swsta punyerr..tgk laa..ti aku nk try mntk IPTA semulaa...aku harus+wajiib buat sebab aku sebagai anak..lg2 yg sulung..kena lah berjiimatt..adik2 nk gune lg duiit tuh..aku dh bsaarr...spatutnye cri duiit sndiiri..kene beranii!!yeah~

                                      aku tahu aku kene kuat..aku nk jadik yg TERBAEK >> mcm ayat boboiboy tuh..ikut taw!!
emak dan abah aku adalah pakar bedah..,  doktor..,guru.., pakar psikologi( bukn sebab rawat org glew yerr!)..,ustz..,ustazah..,dan bermcm2....
                               mereka adalah harta aku sekaligus amanah aku kelak...doa mereka utk ku dan adik2...doaku jua utk mereka dn adik2...sygnye aku pd mereka melebihi syg pd diri sndiiri....>> ye..ayat yg matang kaan~
SO...SEBAB TUH...aku nk balas jasa2 dorg....kejayaan dlm TEST moto dan kete utk dptkan lesen telah aku jalankan..h0h0hh~

                                       sesungguhnya..kematiian yg paling aku gerunii...ini soklan cepumas:
APAKAH YG PALING DEKAT DGN KITA?
A. parents
B. kematian
C.harta
                                   jwpn konpem2 matii...bila dh mati...sorg2 je dlm kuburr...tnpe peneman..
aku risau klau aku yg mati dulu..tak dpt la aku berjasa..tak dptlah eden nk mandiikan dorg sewktu ajal mnjemput merekaa....!!!
oleh itu...doakn aku pnjg umo..dn semua yg bace niih pnjg umurrr yeah! 

                           dan aku nk ajak sape2 laah yg terbce..yg aku jemput bace...meh laa...berbakti kepada golongan tercinta nii:
emak dan abah @ ayah dan ibu@ papa dan mama@ ummi dan waliid @ daddy and mummy@ omak dan apak @ bonda dan ayahanda

emak dn abah..walau tak bce...NORNAQIYAH BINTI MOHD SANI nk mohon maaf..!
saringan: tunggu raya ke baru nk mtk maaf?..uhu..skrg bolehla syg~

THANKS SO MUCH..love u olls taw!!muaacxx 100x


                                     p/s : banyak cara nk beramal..nak berbahagia..nk hidup ceriia...~sebelum tiada lg masa itu..,hari itu, segerakanlah lakukannyerr

4 ulasan:

sherah berkata...

wow...gud luck ! :)

baby berkata...

hehehh..
tq..
tak moh joiin kew?!

Ana berkata...

panjang benor entry post nie . ehehe nak join bila berkesempatan . gud lux ! :DD

baby berkata...

@ana..sila lah..huhu..buat ringkas2 penuh mkne pun tak haper..nih ter rajiin lax..hehe