Beloved and loved
SEPTEMBER 2018 !!

Rabu, 28 Februari 2018

Tengok Baby Dapat Menenangkan Hati

Assalamualaikum, hai !

Baby Nur Tasnim Amani ||   Comel....best sangat tengok baby...bau baby............anak kecil tidak berdosa.....dari syurga.....seronoknyaaaaaa pegang...



Dah lama tak pegang baby.....tak cium baby...i is geram!


Ini antara hadiah hadiah yang aku suka ushar bila nak membeli hadiahh baby.
Banyak betul pilihan comel comel dan berguna for baby and mommies! Sukaaa sangat tengokk, nak nak colour pink! Aigoooo~


 

Aku rasa macam nak beli jer banyak banyakkk.....tapi tak boleh membazir :)



Comelnya.....sedap jer dia photoshoot kan :)
Untunglah..banyak hadiahhhhh Tasnim ! Huhi ~

Tak sabar nak tengok dia melaram..haha~



Semoga kami diberi kesempatan merasa menjadik ibuu :)


======================

Semoga Nur Tasnim Amani menjadi anak yang solehah, penyejuk hati mama dan ayah, semoga diberi kemudahan dalam mengharungi kehidupan...........



Isnin, 26 Februari 2018

REMINDER : Festival Layang-Layang, Pasir Gudang, Johor

Assalamualaikum, hai !

Nak buat REMINDER jap !

No automatic alt text available. 

Setiap tahun, aku sebagai warga Johor mesti pergi walaupun tahu kesesakan yang bakal dilalui. Dan bila aku sampai tu, sebolehnya aku jalan round semuaaaaaaaaa gerai, dari atas ke bawah, dari bawah ke atas...................hahah...walaupun tak masuk semua kedai.....tapi tetap round hokay !


Kedai yang menarik, akan menjadi sasaran untuk datang semula...hoho~

Biasa yang aku cari, T-hirt, seluar tidur, blaus nak buat raya, makanan yang sedap tapi murah.....hahaa~ kenkadang lukis inai, haaa..time time cenggini ar....kihkihhh3~

Image may contain: one or more people, sky and outdoor

Layang-layang?? OF COURSE...tapi more to jenjalan....beli makanan, duduk kat tepi sambil tengok lelayang..menikmati anginnn..  'OHHH ANGIN..................'


Ok lah, tu jela nak remind, sengaja singgah campak entri :)

Orang luar Johor, Jomlah jugakkkkkkkkkkkkkkkkk~ Bukan selaluuuuuuuuu... Gitu :)

Isnin, 19 Februari 2018

TIDAK SEMBANG : Semangat Mendaki Gunung Lambak, Kluang, Johor

Hi ! How are you today ?



Gunung Lambak Kluang, Johor ||  Yes, seorang Nona mendaki gunung ! Amboi, last masa zaman U dulu, dah beberapa tahun lepas...........sengaja uji stamina kan ~

Gunung Lambak merupakan salah satu gunung yang berada di Johor. Ketinggiannya cuma 510 meter (1673 kaki) dari aras laut. Ada yang review gunung nih tidaklah terlalu tinggi, tapi cukup untuk buat Nona mengah walaupun baru memulakan pendakian... HA HA.

                                                    

Kami bergerak pada 30/01/18, 6 petang. Sampai-sampai je dah malam. Aktiviti malam memang ada, tuh akan diceritakan kemudian ok.

Next 31/12/18, kami bergerak seawal 7 pagi ke Gunung Lambak. Excited bukan main, al-maklumlah..dah lama tak mendaki.

Ok, ada dua pintu masuk, satu masuk dari jambatan gantung, satu lagi dari tempat parking yang di bawah ni. Kami tak lalu jambatan gantung.



 

Jom start!!

 
Nampak rata je kann~

Well, its actually not ! Tengok gambar di bawah..... dah start menaik tuhh~

 

Tapak yang rata tidak selamanya rata, semakin bergerak, semakin mendaki tau ! Awal-awal memang jalan macam ni, bersimen elok, nampak best je nak hiking sampai atas. Tapi lepas beberapa langkah, pendakian sebenar baru bermula. 


Perghh, agak mencabar... 

Memang betul-betul memerlukan kekuatan tangan dan kaki. Masa naik tu, kena hati-hati melangkah satu persatu. Bila pegang something seperti kayu atau daun, pastikan akar tu kukuh, kalau tak... memang boleh terlepas dan terjatuh akibat tak seimbang...

Ada yang sampai terseliuh, maybe sebab tersalah step masa mendaki. So, dinasihatkan agar berhati-hati dengan langkah dan pergerakan semasa mendaki.

Oh, tali juga telah disediakan , maka gunakan sebaiknya. Di sinilah kekuatan tangan diuji, bila mana perlu berpaut pada tali untuk melangkah ke hadapan yang lebih tinggi

 
Muka dah penat gila mendakiiiiii....hahaha~




Ok, tabahkan hati..sayang nak patah balikk~ kena teruskan jugak.

 

Kalau sampai sini, maknanya dah berada di separuh perjalanan. Sikit je lagi..



 
Cahaya ! Haaa, maknanya nak sampai dahh :)

Setelah beberapa kali member cakap, sikit lagiiii, atas tuh nak sampaiii.....jom-jomm cepat.........tapi hakikatnya..... belom sampai..kih2~

And finally...............

 

Hello ! I'm JDT Blogger , Malaysian !





Ui, syoknya bila dah selamat sampai....


Muka puas hati berjaya TIDAK SEMBANG untuk sampai ke puncak!

Hehehe~


 
Ok, sudah sudah selfie....

Kat atas tu ada satu tiang tau.....ramai bergambar..tapi sebabkan ramai sangat, kami tak bergambar dengan tiang tuh

 

Jalan balikkk, member bawak lalu jalan yang rata.........
Tapi sebelum sampai kawasan rata, memang kena lalu jalan yang guna semasa mendaki tuh....

Di sini step pun kena betul, sebab ada yang berani berlari masa turun....
Me like........... ''WHAT?!" Boleh pulakkk lari-lari...sekali tersadung, menyesal kang~



Ok, ini bila dah settle hiking, bolehla berendam kat sini...huhu~
Ops, kalau tak nak hiking, nak datang hanya untuk berendam, memang boleh saja..


Dengan ini, maka berakhirlah misi ke puncak Gunung Lambak, Johor! hihi ~

Memang terbaikkk, enjoy betullah buat aktiviti macam ni sekali sekala, dengan members! Pembukaan 2018 yang menyihatkan ! Hehee~


Untuk kesihatan, untuk jantung, untuk diri sendiri jugak bila do something yang berfaedah ni.

Anyone pernah hiking? Or memang hikerss? Share sikit experience .... Hehe
============================================

Oh ya..penginapan? Haa...entri lain nanti share sikit pasal penginapan...Banyak je hotel ada. Tapi yang paling dekat, betul betul belakang dengan bukit tuh.

Seterusnya, nak share beberapa tempat makan sedap kat Kluang..........Perlukan entri khas for food...haha ~


See You Next Post Ok !


















Ahad, 18 Februari 2018

Giveaway : Travel Totebag by Ana Suhana

Hi, continue join giveaway :)

Nona tak pernah join GA yang hadiahnya tote bag..

So, first time nak rebutkan hadiah ni..hehe~


Giveaway : Travel Totebag by Ana Suhana
 Klik Banner Ye !
Harap sangat ada rezeki, and all the best to all yang join! Support blogger jommm kita !


Minyak Gonggang Giveaway By Pokcikblogger

Hi ! Kembali bersiaran! hehe~
Nak panaskan enjin hari ni, join Giveaway! Last day oi !





Jomlah joinnnn yop ! Minyak bukan sebarang minyakkkkkkkkkk~ hehe~


Jumaat, 9 Februari 2018

Fashionista : Sweet & Trendy Muslimah Wear !

"Hello sweetie ! "
"Cantiknya baju awakk dikkk "

(Dalam hati, Thanks Zalora ! )


'Muslimah Wear' Sungguh Menawan ||     Hi, Nona sekarang tengah rajin scroll fesyen-fesyen terkini yang nampak sweet dan sopan. First, untuk kenduri kahwin sepupu, second, for Hari Raya soon. Of course Nona mencari pakaian yang berpatutan harga, selesa dan nampak sweet bak wanita melayu terakhir.

Apa? Macam mana nak berfesyen tapi nak kekal nampak muslimah ? Okay, banyak je style nya, salah satu tips ialah padankan dengan aksesori yang sesuai, kasut dan pakaian yang cantik warna serta coraknya. Saiz pakaian jangan terlalu sendat sampai susah nak bernafas. Haaa... Sudah tentu ramai yang tertawan.

Bagi Nona, bila berfesyen dalam berpakaian, Nona suka yang simple tapi sweet, elegant tapi selesa, biar nampak cantikk je depan semua.. hehe...And harga pun kena berpatutan setanding kualiti.


So, antara muslimah wear yang Nona minat telah berada dalam laman web Zalora tau. Yup, Zalora yang trusted dan trendy.. Best betul tengok dalam website Zalora ni, ada pelbagai koleksi muslimah wear yang disediakan khas untuk semua pelanggan. Design, warna serta harga sangat ngam dengan jiwa perempuan tau.

Ini yang Nona share sekarang, semua  dibookmark..untuk difikir fikirkan......



1. Fit & Flare Lace Frill Dress

Cantik ! Anggun and sweet you ! I love this lahhhhhhh~



  



2. Time and Grace Wrap Dress

Design ni pun memukau, corak yang simple, berkotak sahaja, tambah-tambah  comel disebabkan ada riben di situ... I like this too !!! Betul betul gaya stailista nih !

 





3. Dress Nadhirah

Amboi, lace penuh, sukanya seorang Nona ! Rasa wow, elegant and sweet kalau pakai dress ni :)
Menantu sapa la ni... kih-kih~

 


4. Lily Basic Kurung L73

Eksklusif dalam sifat tradisional yang ada pada baju kurung ni sangat menawan mata !
Hitam kan sinonim dengan perkataan menawan ! hehe


 



5. The Drape Escape Dress In Blue 

Kalau kurus, boleh try ootd cam gini, simple dan sopan. Ciri-ciri muslimah wear masih ada dalam design ni.

Tenang jer sesiapa yang memandang, sebab warnanya pun cool !
 

Oppps, ada lagi satu my favourite!


6. Satin Dip Hem Skirt Pants

Nampak ber style ! Simple ever! Ada gaya, senang nak bergerak dengan gaya muslimah.. ~





Ok, actually ada banyak muslimah wear yang terlalu cantik, menawan dan harga yang bersesuaian kat Zalora.

Falling in love sangat tau, untuk kelihatan muslimah tapi sweet !

Geram Nona tengok design yang pelbagai, jenis kain yang selesa, dan easy going ! Haihhh lah ~


Nah, Maklumat lanjut di website Zalora : MUSLIMAH WEAR

Sekali lagi diingatkan, Pilihan yang tepat untuk pakai semasa majlis bertunang, parti hari lahir,  kenduri, bridesmaid atau pengapit ? Yessss, untuk hari raya soon pon boleh cari sekarang ! Nak nampak anggun dan fashionista, terjah cepat ! Nona pon rambang mata belek belek lagi nih...Jomlah kita !









*Jangan menyesal kalau terlambat grab*


Rabu, 7 Februari 2018

REMINDER : Plan and Action !

Hi !

Yes, agree ~

Image result for plan quotes

Everyday pon kita plan, oh takk, sila berkembang lebih majuuuuuuuuuuuuu!


Luaskan pengetahuanmuuu dan pengalamanmuuuuuuuuuuu~

Hari hari kerjaaaaaaaaaaa.....komitmen haruslah tinggi......sila galas tanggungjawab sebaiknya ok :)

Ahad, 4 Februari 2018

Baju Kurung Sweet dan Anggun daripada CaryazaraOfficial .

Hai !
Syukur masih bernyawa !




BAJU KURUNG DARI CARYAZARAOFFICIAL ||  Sebagai seorang perempuan atau wanita yang sukakan fesyen yang simple dan sweet, baju kurung ni selalu menjadi intaian ramai.. almaklumlah...nak jugak mempesonakan mata yang memandang.... sesekali bergaya elegant....boleh buat hashtag fashionista gitu....

Ada member Nona usik,  macam Nona pulak yang bertunang katanyaaa...........Yang cakap macam mak datin pon ado~ Serious, ramai puji lawa...baju la..baju yang lawa..haha




So hari ni nak share pilihan busana Nona untuk ke event wedding kawan last year.. Entri di SINI .

 

Ewahhhhh, feeling ala-ala model ~

Jenis kain yang digunakan ialah crepe dan lace.. Nama busana ini : CarmilaLacey.

Ngam! Memang Selesa dan rasa cantik bila sarungkannya.. huhu.
Puas hati sesangat dengan harga yang dibayar........

Feeling Perempuan Melayu Terakhir Bila Pakai.

================

Kat mana boleh dapatkan design meletop top lain??

Nona dapatkan di Instagram Caryzaraofficial nihh .

Sekarang dah release new collection tau! Untuk pakai masa tunang? raya? or nikahh? Ehhh..elok sangat tuh..

Memang  dialukan terjah dorang tau... Warna and design available for all.

TERJAH JANGAN TAK TERJAHH YE !











Notahati: Tengah survey baju raya pulokk ni haaa~

Khamis, 1 Februari 2018

REVIEW MAZE RUNNER 3: The Death Cure

Hi !

Syukur masih benyawa.


REVIEW MAZE RUNNER 3 ||  Yes, dah lama plan nak tengok last part of this movie ! Since zaman Diploma sampai dah kerja bertahun nih, baru keluar last episod! Maze Runner 1 and 2 tak miss, makan haruslah tengok siri ketiga ni..hoho~

Memang tak sabar sangat nak tengok..so aku nak review sikit, bagi markah untuk the last one of Maze Runner, i'll miss Thomas...hehe~

SINOPSIS: 

Siri kali ni berkaitan dengan misi Thomas and the gang untuk mencari kawan mereka yang diambil oleh pihak Wicked. Di mana Minho berada?? Bertambah rumit apabila mereka tidak berjumpa Minho, seperti yang diplan. Maka bermulalah episod suka duka perjalanan mereka untuk mendapatkan kembali kawan mereka yang bernama Minho.


Image result for maze runner 3



REVIEW NONA : 

Best ! Tak banyak dialog yang terlalu panjang sampai lambat nak hadam.. Semangat betul tengok Minho lari dalam tuh, sebab dia kan dikenali sebagai pelari terpantas dalam movie Maze Runner. Tapi watak dia nampak paling senang... hehe..nak tahu kenapa? Kena lah tengokk~

Next, suka tengok ikatan persahabatan dalam movie nih, nampak very close ! Love each other.

Related image

Dan yang segarkan mata, Action dalam cerita nih agak banyak jugak, rasa macam nak beraksi jugak lah dalam tu..haha..berdebar lain macam awakk!

Ok, dalam cerita Maze Runner, always ada perjumpaan dengan puak lain, untuk sama memusnahkan kuasa pihak WICKED ni.. nak tahu siapa, dan apakah? You must watch this movie okay !

Lagi satu, Aku suka part pelakon pompuan dalam movie ni masa bawak kenderaan tersebut.... Ngiluuu rasa..grrrr~ Nak tahu transport apa dan apa berlakuu sampai ngilu? Haaaaaaaaaaa, kenalah tengok ye~

Related image

Image result for maze runner 3


Opps, masa Maze Runner 2 wujudnya zombi kann? Same as no 3, also have zombi inside this movie...

Ending?? Haaaa, ada part sedihh dan happy.......................Serious, tak kusangka, tak kuduga ~

Related image

Dan yang bersalah terkena jua hukuman... Siapa yang benar bersalah? Berjayakah pihak WICKED mendapatkan antibiotik/serum untuk wabak penyakit berbahaya?? Siapa yang mati dan siapa yang masih selamat?? 

Nak tahu, kena lah tengokkkkkkkkkk ya~ Yang dah tengokkk, hehe..apa pendapat awakk?






Image result for maze runner 3

Hi Thomas ! Hhuhuhi~

Tapiiiiiiiii, rasa macam pendek pulak jalan ceritanya...huhu~ kalau boleh nak more aksi berlarii pantas..gituu, hehe~


Dengan ini,

Saya bagi 8/10 !!!!!!!