Cinta datang dan pergi, semoga terus bahagia dengan cinta yang datang
APRIL 2018 !!

Rabu, 31 Mei 2017

GIVEAWAY POSKAD ANIMASI AIDILFITRI BY BONDE ZAIDALIFAH

Assalam, hye.

Let's join this






Cute kannn poskad nihhh :) Mohla joinnnnn ~ Klik je banner tuu or HERE


DUE DATE : 05 JUNE 2017 (1200 TGHARI)






Ramadhan / Syawal 2017 Giveaway by Kasihkuamani

Assalamualaikum.

Hai !


Syukur masihh bernyawa :)

Jommmm nak joinnn Giveaway yang simple tapi tepat dengan jiwaku........

Nak sampul and kad raya niiii





Klik banner ~ Lelajuuu tau ! ! !


Hadiahnya
1. 8 set sampul duit raya & kad raya untuk 8 orang pemenang.
2. Hadiah saguhati untuk 12 orang pemenang iaitu kiriman kad raya dari Sha.
Jumlah hadiah = 20 pemenang


Ahad, 28 Mei 2017

Lazada Raya Contest : Resepi Mihun Goreng Bersosej sedap di tekak Nona

Assalamualaikum, hai !

Ok, hari nih nona nak share, antara favourite dishes yang menjadi pilihan bila masuk waktu berbuka ialah....... sejenis MEE !

Ok, I dont care, mihun sup ke, mee sup je ke..laksam, or laksa...janji elakkan nasi...or kue teow...


Simple betul !

Ayam beli kat bazaar.... merasa jugak la makanan bazar...

kihh3~




Letak sosej pon sodap daaaa~



So, how to masak simple sangat simple macam nih, tapi sedap di tekak seorang Nona?

Ingredients:


  1. Minyak
  2. 1/2 bungkus mee hoon (rendam air)
  3. 3 batang sosej
  4. 2 sdb cili kering (yang dah dikisar)
  5. 2 biji telur 
  6. 1 labu bawang besar (ditumbuk) 
  7. 3 ulas bawang putih (ditumbuk) 
  8. Sayur kubiss/sawi.kangkung.. ikut suka mood berapa banyakk
  9. Garam 



How to cook : 



  1. Panaskan minyak, agak agak sampai kuali nak start berasap..
  2. Masukkan bawang yang siap ditumbuk
  3. Masukkan cili kering.Masak sebentar cili tersebut.
  4. Masukkan sosej.
  5. Letakkan garam dan perasa, lepas tuh masukkan telur ke dalam masakan.
  6. Masukkan mee hoon dan sayur. Jangan dibiarkan, terus kacau hingga sebati dan secukup rasa.
  7. Potong sosej dan hidangkan
  8. SETTLE !
Untuk masak memasak nih, Nona need MINYAK or OIL !

So, Nona perlukan minyak yang menyihatkan , nak nak bulan puasa ni......Nona pilih minyak jenama.....

   

Absolute Coco Virgin Coconut Oil 500ml  ~











Whoaaaa HEBAT OFFER !

 RM 27.51
Before RM 59.90,
You save 54%


Nona loves SALES like this !!!!!!!!!!!!!!!


Banyak lelebihan guna minyak nih, sudah tentu menyihatkan , mengelakkan sakit jantung
dan mengurangkan darah tinggi.

Kalau nak survey more, please click the picture.

#lazadasihat
#iftardishes
#favourite


Besides that, i prefer air milo panas, sometimes....

So, I need Milo !



Related image





















Then Milo kalau nak murah and berbaloi, boleh singgah Lazada... tengok offer now !





RM 57.30
Before RM 66.36,
You save 14%


Amazing !

#lazadasupport
#lazadaoffer
#milo


Best offer ever !

Click the screenshot picture to get more details.

Why I post this thing? Yes, its the time ! Time sudah mari ! RIANG RIA RAYA You !

Marhaban Ya Ramadhan and Riang Ria Raya sale

 (http://www.lazada.com.my/riang-ria-raya/) that will take place from 

May 19 to 30 June (where you can find special discounts up to 90%!





Siapa nak join contest nih, jommmlah...hadiah dari Lazada best best tau !

Cuba klik BANNER



WANT TO SHOPPING?? Hurry Up Click 



Next, about deco deco.. hehehehe~ TUNGGU ~

Giveaway Kad Raya by Zafirah Nazri

Assalamualaikum, hai !

Dah lama rasa tak dapat kad raya.

Maka dengan ini, haruslah Nona join.... teringin nak ada kad raya..hehehe~






Whoaaaa, harap ade rezeki....AMIN.................................

Klik banner yo !

Nanti tamat, tak dapat dah kad rayaaa~




Sabtu, 27 Mei 2017

Potluck with JDT Blogger team

Assalamualaikum, hai !

Ok, dah cukup seminggu, baru upload.. Ko time orang nak berbuka.... baru ko nak bukak citer kan..... tengah menaip nih, tengok balik pic, SEDAPNYAAAA, nasib baru lepas sahur....


Pada Hari Sabtu, 20/05/17 bertempat di Tasik Layang-Layang , Pasir Gudang, Johor.


                           

WE,  team JDT Blogger telah mengadakan aktiviti Potluck bersama... yes, nih zone JDT ok.

Aku sangat salute dengan mereka yang dari jauhhh pon sanggup datangggg ~

Demi support JDT Blogger tau... Gigih memasak dan bersiap desup desap.. pun satu kepujian...


So, who is the best blogger yang participate memeriahkannya?

Sila tengok ke sidebar saya.. terima kasihhhhhhhhhhhh~


Suasana pagi tu, redup redup, gerimis sikit..... lepastu looks ok....

                                 

With mama, antara yang awal datang............... saja nk bgtau , aku jarang senyum nampak gigi...sebab jarang2 kan.... its ok, hari ni kita tepek satu.

Start dengan tukar tukar hadiah.





 

Sis Hernee is so cute, terlupa ehh  nak tulis nombor cabutan bertuah , nasib ada buku dibawa Kak Eda kita... hahaa

Gambar cabutan bertuah? Hehehe.... ada.....tapi simpan dulu

Lepas bagi hadiah, baru makan timeeee !

 

Aku sukaaa nengok deretan bekas di sini, bekas yang mengandungi pelbagai makanan enak dari mereka yang pakar.....

Ok, 1, 2, 3...............layan gambar foods !



 


Wahduhhhhhhhhh, semua aku telan tauuuuuuuuuuu....merasa dan menelan tuh satu benda melepaskan stress...kihhh3~


Siapa yang buka puasa dengan antara menu yang di atass? hik3~










Inilah sis Hernee tadi yang khusyuk menulis nombor cabutan tu, kihkihh~


 


Lahhhhhhhhhh, lupa nak story, sis jadi pengacara majlis tetiba gituuu~

Kalau dah lama kenal, tak pe gakss..tapi kalau bebaru nih, kena ada teks ucapan, aiyakkkkk~


Anyway, everything nampak smooth, walaupun ada anak anak yang mengamukk sakan.... sebab nak tengok air, kepanasan bila dah tengahari, atau ape ape prkara lain, mereka semua gigihhhhhhhhhhhhhh...

And last, ada kisah seram. Ok, tuh kalau rajin story la ekkkk ~


SEMOGA KITA TERUS DIBERKATINYA, DAN GIGIH TERUSSSS YA 


Sekian dulu, terima kasih.

Salam Ramadan awak ~







Ramadan Bermula

Pssssttttttttttttttttttttttt





Kuatkan semangat.

Lebihkan amalan sunat.........yang wajib jangan tinggal.

Semoga doa kita dimakbulkan dan semoga kita tabah untuk segalanya... 

Sebulan tu kejap je bila dah pejam celik pejam celik


Related image 


Apa harapan anda bulan nih ? 

Khamis, 25 Mei 2017

Mari Berdoa : Doa Selepas Mengambil Wudhu

Assalamualaikum, hello !

Syukur, masihhh hidup..

So, doa apa hari nih ?

Yesssss, sebelum solat, kita ambil wudhu, kerana itu is one of syarat SAH SOLAT, kannnn??


Nahh, tak wajib, tapi dapat pahala bila amalkan..... So,sila baca, keep in memory.. Read after Wudhu okayyyyyyy~ REMIND DIRI SENDIRI nih Nona, huhuhu~

Image result for doa selepas wudhu 


Rabu, 24 Mei 2017

GIVEAWAY BUSYRA TAKIYUDIN: SAYA NAK SHOPPING CREDIT RM1000!!

Assalam, hello !

Today would like to join this GA, bestnya kalau ada rezeki.... 10 orang x RM 100 tuuuuuu


Klik banner lelaju tau !        

   
giveaway, Featured, shoppingcredit, blogger, voucher,  

Cute banner !

Setelah mengushar, satu barang yang aku nakkk beli ialah................

 


See the price !

Wohoo, sangat berbaloi dengan harga, get two things and the colour is my favourite !

I want them because want to change old bag balik kampungggg

Just for two or three days....I think it suitable for me ~


Ok lah, anyone interested?

Join jugak jom !

KLIK Banner or HERE



Selasa, 23 Mei 2017

Kekaboo di Masai, Pasir Gudang

Assalamualaikum. hai....

Alkisahnya, hari Ahad, 21/5/17...aku hantar emak pergi Kip Mart Masai.
Then aku singgah satu butik nih, dah lamaaa ushar, tapi sebab situ tiap kali pergi time dah petang or malam, mesti sibukk tau ~ 

Butik ni memang special untuk peminat tudung berjenama Kekaboo dan yang nak letak barang di Vendor..

Banyak sungguh barang yang kena dengan jiwa perempuan mahupun wanita. SALE pon ada tau !

 Jommmmmm ushar sama sama ~








Produk kecantikan pun ada, Kylie, Nuraysa ni, foundation lain, losyen, banyakkkkk sungguhhhh, best pilih kosmetik kat sini~


 
Inilah antara yang SALE ! Corak comel, ada sales pulokkkk tu~


Cak! Haaaaaaaaaa, dari luar macam nih ye viewnya~


 


Beg pon ada uolz !


 

Siapa belum ada koleksi nih ?
Boleh dapatkan di sini okay !



Nahhh, ada yang nak join Vendor ?

Sangat dialukan yer ~


And aku, grab satu Crumple Shawl  colour peach peach pink gitu.

 


Crumple Shawl ni cuma RM 10 sahaja, kain lembut, selesa.best.

Well, aku memang tengah ushar shawl raya, yang tak perlu nak iron sangat, hehehe

Adakah ini salah satu pilihanku?

Or tetap dengan chiffon crepe/ chiffon biasa? ATAU instant dua muka jer? yang mudah disarung, diIRON sikit?

Haaa, tunggu time aku up entri untuk Lazada Contest soon .. hihi ~


ADA YANG BERKENAN SAJA SAJA NAK TANYA ATAU TERINGIN NAK TERJAH JUGAK ?

Cari saja di :-

NO 10, JALAN SERANGKAI 11, 
TAMAN BUKIT DAHLIA,
81750 MASAI,
JOHOR

018 7878030 ATAU 011 28950519



Next, Boleh LIKE and FOLLOW them




Sekian, semoga maju jaya perniagaan butik ni, dan semoga bahagia yang membaca entri nihhh :)

Mari Berdoa : Doa Selepas Azan

Assalam, hai !!!!!


"Suruhlah anak, anakmu bersembahyang, sedari umurnya 7 tahun..................."

Siapa suka lagu nih?

Yes, aku suka betul.................

So, nak tahu masuk waktu... adalah bila...., azan dah berkumandang kannn?

Now, jom aku nak ajak baca doa selepas azan.....


Image result for doa selepas azan  

Solat awal waktu , Allah suka.

Sebelum tuh, baca doa selepas azan... 

Ok, sekian

Isnin, 22 Mei 2017

Mari Berdoa : Doa Penerang Hati

Assalamualaikum, hai !


Hai youuu.... Awak Student? Or Pekerja ?

Tak kisahlahh, tapi hidup ni always learning process kannnn~

Apa kata amalkan membaca doa penerang hati..Semoga mudah input perkara dan maklumat baik baikk belaka....

 ==================================


Bagi yang masih belajar, semoga mudahh nak masuk otak, nak exam pun success jer...

Bagi yang dah bekerja, semoga terang hati nak terima info dari bos or kawan kawan, berkaitan kerja....

Image result for doa penerang hati


Semua pengalaman and pembelajaran , berguna untuk masa depan.

Jom kita  amalkan


Image result for positif

Ahad, 21 Mei 2017

Mari Berdoa : Doa sebelum dan bangun tidur

Assalamualaikum, hai !

Syukur masihhh bernyawa :)


Kenapa pulak aku nak post doa tidur nih? Awal nau nak tidur kan...hihi~

Saja je, ramai jugak yg dah tahu pun....

But tak salah untuk kita remind orang...maybe ada yang jarang baca doa before and bangun tidur...

so tengok tajuk je, dorang dah ingat nak amalkan.....

Betul kannn ?? Kalau tak singgah blog I pon ok, janji u baca tajuk, u dah ingat doa nak tidur, nak bangun tidur, it is very good for me.....


Okkkk, Doa ringkas, tak rugi kalau baca....tanda kita mensyukuri dan selalu mohon kepadaNYA...

Image result for doa sebelum dan selepas tidur 


Image result for doa sebelum dan selepas tidur 

Yang ada anak anak kecil kat rumah, dah boleh ajar anakmu yoooooo~

Rasa dekat dengan ALLAH..InshaALLAH ~


Senyumlah teruss ya

Assalamualaikum. Syukur masih bernyawa.

Just to post this....


Awak da senyum ini hari ?? 😊

Terus berikan senyuman
Senyuman itu sedekah
Senyuman itu menggembirakan
Senyuman itu sangat indah. 😃😃

Kalau malu nampak gigi..tutup je mulut and teruskan tersenyum

Tapi jangan takde sebab..tiba tiba tersenyum tuh pelik.. 😂😂

Selasa, 16 Mei 2017

Giveaway Time by Aishah Badrulhisham


Hai !

Nk join this..

Banner comeyyyyy  KLIK BANNER SEGERA, HADIAH BEST tau !

Isnin, 15 Mei 2017

First time Try Korean Fried Chicken

Assalamualaikum, hai !

Syukur masih bernyawa.

Happy Mother's Day to semua yang celebrate.

Tanpa emak, or ibu, siapalah anakmu ini....kannnn~


Ok, rutin mingguan, akan pergi ke Today's market, tak kira...pagi atau petang, mesti menyinggah jugak.....

Mak aku suka eco shop, mr diy, pasarayaku dalam tuh..kih3~

And aku, suka singgah untuk cuci mata.
Beli handphone pon selalu kat situ je, best dan mudah...sebab dekat sangat dengan rumah, shopping mall paling dekat gituuu...............

Ok, nak bagitahu, Ahad semalam aku baru perasan, ada satu kedai makan baru, kedai nya comel.

Kedai makanan Korea yang menyediakan Korean Fried Chicken. Tengok tu menunya, nampak sedap.. cuma paling bawah tuh, not available time pergi....

 

 Korean fried chicken or KFC, usually called chikin in Korea, refers to a variety of fried chicken dishes from South Korea, including the basic huraideu chikin and spicy yangnyeom chikin.

Sumber: WIKIPEDIA

 

Tadaaaaaaaaaa, aku pilih yang ni, ala carte punya.

Semua ala carte untuk ayam, rm 9.80, kecuali kalau ayam wing, rm 8.90.

Disebabkan aku tak nak air gas, maka aku tak ambil yang set punya, ada kentang dan air.


Yess, sos boleh pilih, see the name !!!

EXTRA HOT YANGNYEOM SAUCE is my choice !

Fine, dia tak tick kat situ....

If wanna add honey mustard sauce , have to add on rm 2.

Aku takla, just nak rasa ori punya..... sebab takleh beli sos sahaja, maka beli ngan ayam...

alang alang tak masak apa apa makan malam.







Suapan pertama

Rasa pedas tuh ada tapi tak pedas meletop kaw kaw sangat pon, lagi pedas Samyang maggi ~

Aku ingat pedas macam tuh jugak..macam samyang....

Well, aku makan tetap habis, bukan Nona kalau tak habissss, kah3~ except kulit nya, tak berapa nak makan...kurang elok untuk I for now lahhhh, esok esok not sure kalau telan jugakkk~


Area mana?


Haaaaaa, terjah sini, Today's Market Masai, antara kedai CD dengan kedai makan luar tuh, dekat dekat pintu masuk jerr~

 

Blurrrpppp,

dah kenyang...............




Thank you for reading !


Ahad, 14 Mei 2017

Hari Ibu Memberi Kesedaran !

Assalamualaikum,

Hai, syukur masihhh bernyawa :)


Ok, aku seronok hari nih, dalam minggu nih,  scroll IG, FB...

Ramai dok post pasal mama, ibu, emak, bonda, mummy, dan macam macam lah gelarannya kan :)
Aku tengok trafik blog aku pun tiba tiba naikkk, sebab post lalu pasal HARI IBU 2015

Yupp, Bersyukur yang masihhh ada permata hati yang melahirkan kita ke bumi ini...

Ade jugak aku baca post pasal tak elok sambut hari ibu.

HM, Actually, bila keluar pasal hari ibu nih, sebenarnya..mendatangkan keinsafan jugak...

Macam pagi tadi, aku tengok TV, pasal jasa ibu..kat Al-Hijrah..

Kalau kita duduk hanya berdua, depan emak, depan ibu..., nak wish terima kasih untuk segala jasa dia, sebut sesatu....., mintak maaf segala salah, bila nak sebut sesatu.............mesti mengalir air mata...kan??

Tengok telemovie, drama drama pon sedihhh tau..sempena hari ibu....

Image result for emak
=================================



Aku pun nak share satu... *Panjang nih, sabor sikit......baca tauu*

Minggu nih, ade satu hari tuh, mak aku keluarkan sosej..biasanya memang aku makan sosej sebelum gi kerja, masak sendiri lah..kan~ Tapi hari tuh, aku tak ckp awal tak nak masak, time mak aku dah sibuk nak g tlg bapak aku kat tempat kerja, aku pulak baru cakap tak nak masak...

Then tahu apa jadi?

Dah esoknya, aku cari punya cari, rupanya mak aku terlupa masukkan balik dalam peti ais.
Ok, nak marahh? 

Memang kalau ikut rasa muda, nak marahhh, tapiiiiiiii, bila pikir,
Sosej boleh beli lagi, tapi hati emak yang tercalar?? Susahhhh nak beli balik.............

Apalah sangat sebungkus sosej tuh kan............hahaa..BERJAYA KAWAL... lol..


Jadi, kepada anak anak yang masih ada mak, tak kira mak mertua, or mak sendiri., jagalah hati emak kalian sebaiknyaaaa... kita coba, sebab kita pon semakin dimamah usia........ (WAHDUHHhhHh)


Yang tiada bunda lagi, jugakkk, boleh berbakti, selalu mendoakan dan jadi anak yang baikkk~


Gitu jelah nasihat dari seorang anak sulung.

Belanja satu kali


Sayang emak, doakan emak Nona sihat dan cun selalu........

Hatinya sering kecewa, Allah jua pelindung...


Image result for kata kata kasih ibu

Image result for kata kata kasih ibu