Batalkan nazar??

Februari 24, 2017

Assalamualaikum, hai !

Image result for bernazar 

Ok, Nona nak terjumpa satu artikel berkenaan membatalkan nazar. Kadang ada yang mungkin tiba tiba tak dapat laksanakan nazarnya dengan baik atas alasan tertentu...kan? So nak batalkan nazar.

Apa itu Nazar?

Nazar ialah janji manusia kepada Allah SWT kerana menghargai nikmat yang diterima atau mendapat hajat yang dicita. Janji ini wajib ditunaikan. Nazar mewajibkan atas diri sendiri untuk melakukan sesuatu ibadah untuk Allah SWT yang asal hukumnya tidak wajib.

Sumber : wikipedia

مَنْ نَذَرَ أَنْ يُطِيعَ اللَّهَ فَلْيُطِعْهُ وَمَنْ نَذَرَ أَنْ يَعْصِيَهُ فَلا يَعْصِهِ
“Barangsiapa bernazar untuk taat kepada Allah maka hendaklah dia taat; dan barangsiapa bernazar untuk kemaksiatan maka janganlah ia melakukannya” (Riwayat Bukhari). 
So, nona tertarik dengan yang nih:-
" Jadi.. kalau nazar sah tapi tak mampu nak tunai. Macam mana nak batalkan nazar?

Bayar denda - Denda kafarah nazar. Kafarahnya apa dia?"



1. Merdekakan hamba

Tak ada hamba dah zaman ni. La ni banyak hamba dunia.

ATAU

2. Beri makan 10 orang miskin

Beri makan 10 orang miskin dengan seorang makanan mengenyangkan. Contoh: sebuku nasi minyak + lauk. Kenyang tak sebuku nasi minyak (+lauk) untuk sorang? Kenyang. Semasa kita beri makan untuk 10 orang miskin tu atau masa kita beli makanan tu.. Niat kafarah nazar... "Aku niat ini lah kafarah nazarku kerana Allah Taala."

ATAU

3. Puasa 3 hari

Niat puasa "Sahaja aku puasa kafarah nazar esok hari kerana Allah Taala". Nak puasa 3 hari berturut-turut boleh. Tak berturut-turut pun boleh.

Sumber : Batalkan Nazar


Sekiann makluman dan peringatan :) Semoga kehidupan baikk baikk sajaaaa~

You Might Also Like

6 00 otak engineer COMMENT

  1. nazar nampak sahaja ..simple namun membawa impak yang besar juga tu..

    BalasPadam
  2. good info nona..jangan main-main dengan nazar..

    BalasPadam
  3. hati2 bila bernazar...


    pstttt.. terima kasih sudi join Segmen Nak URL Blog #28. blog ini tersenarai dalam http://www.mialiana.com/2017/02/senarai-url-blog-28.html

    pemenang akan diumumkan pada 28/2/2017

    BalasPadam
  4. Tak pernah lagi bernazar. Thank you for sharing! Mungkin berguna untuk masa depan. ☺

    BalasPadam
  5. kena hadam betul2 kalau nak bernazar..tak boleh main2..

    BalasPadam
  6. belum ada bernazar lagi.

    BalasPadam

Berilah komen, walau hanya satu perkataan :)
Saya hargainya, jangan risau ya,
Kata2 semangat pun bolehh, saya sukakannya~
LIFE WITH LOVE memang macam ni, ohooho