Bertanggungjawab ke atas orang yang kamu sayang
JULY 2018 !!

Jumaat, 24 Februari 2017

Batalkan nazar??

Assalamualaikum, hai !

Image result for bernazar 

Ok, Nona nak terjumpa satu artikel berkenaan membatalkan nazar. Kadang ada yang mungkin tiba tiba tak dapat laksanakan nazarnya dengan baik atas alasan tertentu...kan? So nak batalkan nazar.

Apa itu Nazar?

Nazar ialah janji manusia kepada Allah SWT kerana menghargai nikmat yang diterima atau mendapat hajat yang dicita. Janji ini wajib ditunaikan. Nazar mewajibkan atas diri sendiri untuk melakukan sesuatu ibadah untuk Allah SWT yang asal hukumnya tidak wajib.

Sumber : wikipedia

مَنْ نَذَرَ أَنْ يُطِيعَ اللَّهَ فَلْيُطِعْهُ وَمَنْ نَذَرَ أَنْ يَعْصِيَهُ فَلا يَعْصِهِ
“Barangsiapa bernazar untuk taat kepada Allah maka hendaklah dia taat; dan barangsiapa bernazar untuk kemaksiatan maka janganlah ia melakukannya” (Riwayat Bukhari). 
So, nona tertarik dengan yang nih:-
" Jadi.. kalau nazar sah tapi tak mampu nak tunai. Macam mana nak batalkan nazar?

Bayar denda - Denda kafarah nazar. Kafarahnya apa dia?"



1. Merdekakan hamba

Tak ada hamba dah zaman ni. La ni banyak hamba dunia.

ATAU

2. Beri makan 10 orang miskin

Beri makan 10 orang miskin dengan seorang makanan mengenyangkan. Contoh: sebuku nasi minyak + lauk. Kenyang tak sebuku nasi minyak (+lauk) untuk sorang? Kenyang. Semasa kita beri makan untuk 10 orang miskin tu atau masa kita beli makanan tu.. Niat kafarah nazar... "Aku niat ini lah kafarah nazarku kerana Allah Taala."

ATAU

3. Puasa 3 hari

Niat puasa "Sahaja aku puasa kafarah nazar esok hari kerana Allah Taala". Nak puasa 3 hari berturut-turut boleh. Tak berturut-turut pun boleh.

Sumber : Batalkan Nazar


Sekiann makluman dan peringatan :) Semoga kehidupan baikk baikk sajaaaa~

Inilah dia bedak yang boleh dimakan !

Assalamualaikum, hai ..............

Syukur masihh bernyawa............

Hari ini Nona nak share video yang memang best , kat bawahh nun ada video bedak ni yang boleh dimakan, dengan video hantu bedakk...seram wooo,  hehe~

tapi sebelum tuh, kenalkan produk berhantu nihh.... Bedak  Asmak.

Kalau pernah baca ENTRI INI, mesti tahu Nona pernah dapat dan try produk dari company MHAM. Siap videooo, silalah subscribe yer !

Terbaikk, tapi tuh review minyak saja. Now, mari review pasal bedaknya.



Apa benda Bedak Asmak ni?

Hah, ianya diperbuat dari bahan semulajadi 100% iaitu bedak tanah liat putih berkualiti tinggi.

Uikk? Ok ke tanah liat ?? Selalu buat main masa kecik kecik ja... jadi bentuk kerusi lahh, meja lah.. haha~

Jawapannya, ok dan selamat sebab........... bedak dari tanah liat sebenarnya dah digunakan sejak zaman berzaman, menepati saranan Rasulullah S.A.W berkenaan penawar dari tanah untuk masalah kulit.


 

Comel je bekasnya, tapi memberi kesan lebihh daripada comel.......
Teskturnya ternyata lebihh haluss, mudah serap dan sejukkk bila dipakai.





Boleh mengecutkan jerawat, mengelakkan kedutan, mencantikkan dan mencerahkan kulit jika setia menggunakannya. 

Nak lebih percaya, boleh tengok testimoni yang ada




 

Positif komen yang diberi.
Ianya juga sesuai untuk semuaaaaaa peringkat usia tau !


Best sungguh if muka bebas jerawat. Kan ?

Lagi best boleh diminum oiiii, tengok testimoni kat bawah nih !!

 

MINUM der ~

Bagi mereka yang ada cirit birit dan gout, bedak nih boleh dimakan tau ! 

Fuhyooooooooo~ Kerana ianya selamat serta suci.


Image result for bayi ekzema minyak herba asmak
Ok, ini adalah bayi yang mempunyai penyakit kulit ekzema. Kesian !

Kepada ibu bapa, bagaimana cara merawat ekzema dan psoriasis?

Haaaaa, ini lagi kelebihan bedak asmak.

Bedak Asmak ini dapat membantu merawat penyakit kulit ekzema, termasuklah ekzema pada bayi.

 



Jangan biarkan ekzema pada bayi berlarutan sehingga memudaratkan ~

Atasi penyakit kulit ekzema dengan segera !! Hentikan tangisan yang disebabkan penyakit tersebut!

Ehemm~

Nahh, Bedak Asmak memang seharusnya ada di dalam rumahhh semua..........sebab ianya tetap berguna bile diperlukann..........

Now,

Seperti yang dijanjikan, inilah video nya ~ tergelakkk aih !



Hnatu Bedak sejuk, tengok memalam, seram gak awal awal... kikiki~

Ok, ni dia.. perkenalkan..bedak boleh makan !



Ok, benar terbukti.


Sekian, terima kasihhh.

======================================



Sekiranya berminat nak mencuba atau nak menjadi agen , boleh ke link di bawah atau hubungi terus

Hotline HQ : 019-970 8897

Website rasmi syarikat : http://mham.com.my/

IG : mham.sdnbhd

FB page produk : 

1. Penawar Ruam Pada Bayi

2. Penawar Ekzema Mujarab Terkini

3. Albuk Testimonial Bedak Asmak page Penawar Ruam Pada bayi


Info Bedak Asmak juga boleh didapati di fb page :

Penawar Asma Mujarab

Minyak Herba Asmak HQ






Isnin, 20 Februari 2017

Baca doa naik kenderaan ???

Assalamualaikum, hai !

Aku suka ingatkan orang pasal doa menaiki kenderaan.

Fuhhhh, rasa macam ingatkan diri sendiri gakks~

Semoga selamat pergi dan balik yaaaaaaaaaaa! Tak kisah walau ke mana ponnn.........huhu

Image result for doa menaiki kenderaan 


Sekian saja entri today, he heee ~

Jomm amalkan uolz ~

Jumaat, 17 Februari 2017

GIVEAWAY PRE-LOVED BUKU 2017

Assalamualaikum, hai !
Syukur masih bernyawa, nak panas enjin, kena start dengan giveaway lah nii ~


Date :- 11/2/2017 (SABTU) - 4/3/2017 (SABTU)

Well, join for support and hope ade rezeki gak.. he hee ~

Dua novel yang menjadi pilihan :-

1. Rehabilitasi

2Awek Chuck Taylor


=========================================


Saya nak menang buku Rehabilitasi dan Awek Chuck Taylor sebab sejujurnya Nona memang suka barang barang free ni, hehe.. dan of course, sebab sinopsis serta komen untuk buku buku ni best.

Membuat aku tertanya tanya kisah di dalam.., membuat aku nak merasa insaf bila baca buku Rehabilitasi, berdasarkan komen lah~ dan membuat aku berfikir untuk setiap kejadian.....

Pastu dalam buku Awek Chuck Taylor, aku mungkin boleh melihat sendiri kehidupan manusia yang berada dalam kedaan tuh, bagaimana masalah diatasi ?

Tajuk buku pun dah buat aku tercari cari, apakah makna di sebalik nama yang unik unik semua nih ? Konpem banyak words yang gempak superstar untuk difahamii sebaiknyaa... Mencabar dan teruja okay ! Cover pun nampak macam ada persoalan...tapi interesting gitu !

Apa yang penting, bila baca buku, aku nak tahu cara penyelesaian masalah, dan pengajaran yang dah tentu berguna untuk kehidupan. 

Image result for novel Rehabilitasi

AWEK CHUCK TAYLOR

So, bagilah Nona menang...semoga rezeki tu ada buat Nona.... hehe~



Image result for life


Jumaat, 10 Februari 2017

Terima Kasih team Minyak Herba Asmak !

Assalamualaikum, hai !

Syukur masih bernyawa :)

Ok, aku hari ni nak share, gembiranya aku bila dapat hadiah yang bergunaaaaa~ dan best best ~

Even aku tak menang, tapi aku target nak jadi yang 20 orang awal.

So that, aku join gaks !

Tiba tiba ada bungkusan, seingat aku, mana ada order pape................
Tup tup, balik bukakkk...............whoaaa... team Minyak Herba Asmak bagi oi !

Maknanya, mereka memang memang trusted seller weh !

 




Dapat buku tuh, aku suka...... macam planner gak la.... memandangkan aku nya planner macam jadik tak jadik hari tuh, maka aku nak guna nih tuk write down semua plan..hehe~

Apa aku dapat?

1. Pen sebatang
2. Timetable berserta sifir dan kalendar dalam satu kad.
3. Kalendar 2017 yang kecik dan kalendar kuda.
4. Minyak Herba Asmak
5. Kapsul Resdung
6. Beg letak fail
7. Beg kain


 

Haaa.... lengkap ! I love it very much ! Much love ~

Minyak Herba Asmak memang terbaikkk !
Bukan je bagus malah sangat berpatutan, kualiti memang syok !!

Nak tahu kebaikan minyak ni dengan lebih dekat??

Meh ke SINI oiii !



===================

Ok lah, set goal...be strong !
Sedaya upaya cari rezeki Halal ~

Rabu, 8 Februari 2017

31 DAYS CHALLENGE : Gambar selfi bersama tersayang.

Assalamualaikum, hai !


Syukur, dah sampai hujunggggggggg kisah challenge ku, memang rasa tercabar nakkk !

NO 31: Gambar selfie bersama tersayang.


Wink~

Saya sayang..................................


  

Geng kerja kilang..hahaa..kilang bukan sebarang kilang.........Ewahh !


Ok lah.......................tata titi tutu la ehhhhhhh

31 DAYS CHALLENGE : Ucapan untuk followers

 

NO 30 : Ucapan untuk followers.

Assalam, haiiiii !!!!!!!! Ok, nak sambung challenge haaaa~

Walau x byk followers, tetap aku nak wish ~

To all my beloved followers..........., cehh, ayat retis~

Thanks for supporting me, terus berblog, berkarya............dan semangat untuk hidup !
Dugaan takkan pernah habis.........ingat saja pada Dia~

Selasa, 7 Februari 2017

31 DAYS CHALLENGE : Menu sarapan

Assalamualaikum, hai !

Syukur masihh bernyawa...maka....

update entri nih ~


 

No 29 : Menu sarapan. 


Sarapan memang wajib bagi aku!

So, biasanya..memang bert berat

Contoh :

Image result for maggi goreng


Maggi goreng
Mihun goreng.

Roti Canai (guna frozen nye, simple )

Karipap
Sosej

Ini antaranyaaaa lahh.... kadang makan lontong...

fuhh, bila nak kurusnyaa? 

Ok laaa.sekian saja//////////////////////

Isnin, 6 Februari 2017

31 DAYS CHALLENGE : Pakaian hari ini

Assalamualaikum, haii blog !

Lama tak bersiaran tauu ~

 
Marilah menyambung 31 DAYS CHALLENGE 

No 28 :

Pakaian hari ni

Hehee, dah tentuuu baju kerjaa

 

Inilah baju kerja sayaaaa! Biru gitew ~

Haaa.siap promote milagro..... mmmmm, sedap ek !

Ok, tu sahaja


Khamis, 2 Februari 2017

31 Days Challenge : Gadget saya

Hai kome !

Meh continue yaaaa

Image result for samsung galaxy v

Inilah gadget aku yang bersama denganku hingga kini.

Mahal kot dulu, handphone nih.. hihi....

Mereka bersamaku, untuk online serta mencari info....untuk berhubung dengan macam-macam benda... agar aku tak ketinggalan gitu... huhu ~

Dan laptop~ Aku nye dah problem, now guna adikk nye...
dapat time cabutan bertuah dulu ~

Related image


Ok, ini jc untuk cabaran 31 hari, yang ke 27....


 

Doakan Nona nya niat untuk dapatkan handphone baru 

Kalau ade rezeki.

AMIN !

31 Days Challenge : Perangai manusia tak disukai

Assalam, hai !

Jommm sambung lagi

 

No 26: Perangai manusia yang tak disukai

Hmmmm, banyakkkkkk namun..ni antaranya..hohoho~
Cmne, orang pon tak semua suka kita...kan ?

1. Berdendam
2. Panas baran
3. Kuat carut
4. Penghutang, lambat bayar balik
5. Malas cari duit
6. Tak bertanggungjawab
7. Tak beri sokongan
8. Riak
9. Tak solat langsung

31 Days Challenge : Gambar 3 tahun lalu dan kini

Assalam... hello !

Let continue this !

 

Gambar 3 tahun lalu dan kini

Image may contain: 3 people, people smiling 

Comel? ahhahaaha~ rindunyaaa, ni datang lepas dah graduasi pon

Saja nak join Expo....

Next, yang terkini, tahun 2017 !!



Ok, x kurus ehh?
Ha haaa~

Harap lebih flawless.. kui3~


31 DAYS CHALLENGE : 3 Warna kegemaran

 

No 24: 3 Warna kegemaran.

Semua pun cantik je bila sedap mata memandang....

Tapi antara terawal..yang nih.hehehe~

1. PINK
2. COKLAT
3. ROYAL BLUE



Image result for RUMAH PINK

Related image

Image result for ROYAL BLUE

31 DAYS CHALLENGE : List cerita seram kegemaran

Assalamualaikum,

Hai !

Sambung entri nih~

 

23 : List cerita seram kegemaran


Uhuk2, masa tyype entri ni, lagi berapa minit nak ke 12 malam.

Oi mak oi, seremmm ehhh !!!!!

So, here is the list !


1. Pontianak Harum Sundal Malam.

Sampai terikut dia nak menari lentik lentik tangan.. he hee~

Dan aku terjoin kelab gamelan gakk....

Related image

2. Ju-On

Since ju-on first, dah seram...sampai dengar bunyik kucing mengiau je, teruss terringat tau !


3. Munafik
Seram sebab ada bayangan bayangan gitu~



4. Banglo Seksyen 2


5. Final Destination.
Apehal seram?? Ok, bukan sebab ada hantu, tapi melibatkan ajal yang dekat dengan semua manusia...


WELL...........,


Semua cerita hantu Thai, Korea and Jepun, kebanyakannya bagi aku, memang best !
But sometimes, mengarut pon iya gakkk...tapi kena ushar yang mana serious seram laa.haha~

Cerita seram buat  Bulu roma always meremang jeklahh.....perut kecut, emosi terkejut gituuuu
hihi