Lepaskan Cinta Jika Jodoh Tiada
DISEMBER 2018 !!

Sabtu, 30 Mei 2015

CUTI SEKOLAH BERMULA !

Assalamualaikum, hai ! 

Yabedaaabeduuuuu....cuti sekolahh berrmulaaa !

Macam aku plak yg bercuti... kerja tetap kerja...
dan ahad ni, kena half day pulokk =.="



okehhh..sekolah ditutup...tapi tak bermkna..buku perlu ditutup jugak tawww !

psal ape...adik aku..this year PT 3, so..memang nak suruh belajar dannn bercuti seimbanggg !


tp untuk tiga hari ni...dia ade lawatan di Terengganu ~

Untonglaaaa.. bercuti dikk oii !

Kakak ni bile lahh ea... ahaha~

Ape pun, sbnrnya, byk aktiviti yg boleh dilakukan ~

Konpem ramai dh plan nak bercuti nun sana sini kan , since awal januari...kan..hehhee~

Jaga diri elok2, brg penting jgn cicir !


Antara aktiviti yg aku suke sgt buat time cuti sekolah dulu :-


Bercuti di kampung. .
TIDUR ... ehh..sape tak suke niy,
 ahhahaaa..QADA tidur katenyee
Berjalan jalan.... tak kishah  mane2, hari2 nak keluar..naik kereta....
pegi taman laa... complex laaa.... mane2 jer... psr mlm pun boleh...tp takla hri2 kan ~
Pergi rumah kawennnn ! yahuuuu..nasi minyakkkk !!!! ^__^
Baca novel. pelik ker? tak sgt la..haha
 Buat nota2 kecil , sebbabbb time sekolah..agak malas sikit..hhehee
 Window shopping... nah...pergi lah mane2, Jusco ker, Tesco..Giant...
semuanyee.. tapi tak beli ponssss ~hhahaa~


Paling mls...pergi pantai atau laut untuk mandi manda..memang taklaa..tp untuk selfie,
yesss i loikkkkeeeeee !



okehlaaa...ade hal...busyyyy ler blogg...hehe....

SEMOGA BERBAHAGIA SAHAJA HARI2, AMIN !





done, published

Jumaat, 29 Mei 2015

SISTEM SEKOLAH AGAMA KU...di johorrr

Assalamualaikum, haii ! saje nk share ni sahaja :)



perghh..memang betol..sebagai warga johor, sy akuinya

dan aku...tak sempat  nak mausk drjh khas :(

RUGI rasaaa ~

tapi takperr..dah lama tuuu kisahnya ~

dh habis graduasi...dah kerja pun skrg, =.=

rinduuuuu sekolahkuu ~ hehehe..even sethaun jer.....

Khamis, 28 Mei 2015

MARRIAGE QUOTES !

Assalamualaikum..haiiii ...
.. saje tunjuk ni..bukan aku punya..haha..
tapi ade impian nak ber lace kalau kawen nanti..... hahaha



LET ME SHARE SOME QUOTES, juz google it ~~~~~



“A successful marriage requires falling in love many times, always with the same person.”

“Happily ever after is not a fairy tale. It’s a choice.”

“Where there is love, there is life.”

“A great marriage isn’t something that just happens; it’s something that must be created.”

“Marriage is a commitment- a decision to do, all through life, that which will express your love for one’s spouse.”

“Happiness in marriage is a moment by moment choice. A decision to love, forgive, grow and grow old together.”














notahati : semoga nona juga bertemu si dia yg memahami keluargaku,dan familyku..memahami familynyaa,
amin !


WORDLESS THURSDAY - kasot bertali comel sampai ke atas :)

Selasa, 26 Mei 2015

REVIEW FILEM PILOT CAFE ~ dia anugerah ALLAH <> #puashati #best

ASSALAMUALAIKUM, HAI

sape dah tgk movie PILOT CAFE yg ohsemmmss  niyy?

yeahh, aku baru je lepas tgk..sejurus tgk, terus nk type entri ni, mihmihhhmihh~

senang ckap, aku kasi ini hahstag 
#puashati
#best
#naktahusambungan


Tahu kan, filem ni, adaptasi dprd sebuah novel yg ditulis oleh Mr Ahadiat Akashah :)






Sinopsisnya, meh aku ringkas kan yeee :



Kisahnya mengenai AMEER, (Fahrin Ahmad ) seorang pilot . 
Ibunya guru besar, garang gila :)

Dia seorg pilot yg berjaya dan sosial amat   :)

Sosial sampaikan buntingkan  anak dara orang.. tapi ape ade hal, semua boleh bayar..kalau ade duit !

KAYA BEB, PILOT Kan <>


Datangnya MAYA (Izara Aisyah) , ke dlm hidup AMEER , 

ehhh... mcm mne bole dtg? ok,tgk sendiri cite tuu.. <>

Dari perkenalan mereka, 

AMEER Si PILOT ni sedar, 
bertambah sedar ertinya sebuahhhh cinta...sesuci hati....

dan dia lebih menghormati wanita !

Berubah, Ye...dia lebih berubah dgn kehadiran MAYA ....
selepas perginya first love dia,  SHARMILA (Neelofa) 

Si MAYA niy sbnrnye... 
ditinggalkan jantung hatinyaa... bernama RASHID  (Remy Ishak)
selepas kantoi pregnant ~~~ omaigashh ~~~


sooooooooo..itulah dia.....

MAYA DAN RASHID  , SHARMILA DAN AMEER
dan.........watak DR KHALID jugaaa... he heee


BERMULA LAH KISAH 4 INSAN ini.... di bahagian pertama PILOT CAFE :)

::: ok, itu je sinopsis hebat aku :::


NK TAHU LANJUT, BACA NOVEL TU..ATAU..TGK JE CITE TU ~

konpemmm .... 
akan keluarnya bahan2 kotor dalam badan , melalui mata memasing :)

iaituuuuu AIR MATA ! serious ... sgt terharu...sedih..marahhh....kalau betul imagine berada di tmpt mereka :)

Ujian ALLAH untuk smuaa, tiada pilih kasihh !


psst, kenapa PILOT CAFE?
sebabb.................digambarkan, kafe ni...ala2 dalam KAPAL TERBANG Laaa~




PENGAJARAN :

1. BERFIKIR SEBELUM BERTINDAK

masa silam takkan pernah lupakan kita, wlaupun kita cuba nak lari drpd kisah silam tu ....

dlm cite ni, watak izara aisyah nanti pregnant luar nikah.... 
tp dia tak nk gugurkan...
lepas tu, si jantan x guna tuu (remy ishak )   pon menghilangkan diriii....

sadis kan, jd wanitaaaa cmtuuu~



2.  Jagalah diri, jagalah hati

Dalam hdup, kalau kita tak usaha jaga diri sndiri, sape lg kita nk harapkan...?
kalau 10 org suh bergerak, tp hati kita tak nak..kita pekakkan telinga...tolak nasihat semua,,

 adakah kita akan bergerak? adakah perubahan yg berlaku, kalau kita mendiamkan diri dan melakukan kesalahan yg sama selalu? smuaa bergantung pd hatiii..diri sendiriii

nak2 yg kaum sama aku, jgn serah diri pd lelaki yg belummmm mnjdi halal buat awk..
TOLONG EGT TU...NONA...DAN KWN2 yg bace nii ~



3. HORMAT

Hormat, bukan je pd org2 tua, tapi pd smua org,kalau bolehh ~

kpd lelaki, hormatilah wanita.... wanita yg mnjdi tulang rusuk pihak lelaki~
Hormat pendirian wanita...jika itu yg terbaik...

Wanita bukan untuk diratah, time sedappp je ingat...time syokk jee ...lembut.
...lepastu tak bertanggungjwb !!!!

serious muak kisah lelaki keparat !


4. REDHA

Dlm cerita ni, aku tgk....dorang byk jugak elemen redha...
dan tetap berusaha untuk mse dpn diri..... ibu bapa yg pening dgn kerenah anak..,

tapi harus redha .... cuba menerima..... 
walaupun dah malu serta memalukan... tp tetap cri jalan untuk masa depan !

Dan bila cinta tidak berkesampaian, atau cinta menjadi milik org lain,
Redha lahhh kerana itu semua milik ALLAH   <3  <>


5. BERDOA

Kita haruslah berdoaaa selalu untuk segala kebaikan dalam hidup ni !
Semoga terus selamat dunia akhirat  :)

ok,ini je dlu....


actually, terllau banyakk pengajaran taww ~

KEMAAFAN, 
KASIH SYG , 
PENYESALAN, 
PENGORBANAN 
KEKHILAFAN, 
KESEDIHAN,
KEGEMBIRAAN,

KEHIDUPAN. . . .



puas aku menangis, sebak jugak tgk cite ni....mata dh start ngntok sebab nangisss....   :)

all is berkait rapat dgn cinta..... cinta........pengorbanan.........cinta.........

sayu hatikuuu !

last la ni..neelofa cenggini.... hehhee~ lg suke dy bertudungg..~~










inilah diaaa...MR AHADIAT AKASYAHHH ! hensemm  dakkk..hahaha



sooooooooo, sespa tak tgk...g la tgk jappp.. !

fe feeling sikit.... erti pengorbanan, cinta, erti kebaikan, sikap, kisah2 hidupp !






done....published, baiii !




Sabtu, 23 Mei 2015

ALL THE BEST ! BOLA BOLA BOLA BOLAAA SEPAK !

Assalamualaikum, hai !

Tiada apa mahu diperkatakan, cuma mahu mengucapkan 
SELAMAT BERJAYA ......... KEPADA 

KELANTAN THE WARRIORS !
menentang LIONS XII

JAM 8.45 PM nantiiii, yahuuu huuuuwww ~

Disebabkan  negeri kelahiranku tidakkk mndapat tempat di FINAL... hihi..

oleh itu........... all the best to KELATE GOMO KELATE ! !

cari rezeki demi keluargaaa ~ gtewww~~


rezeki milik ALLAH, usahalah yer <>

amin
amin
amin ! ! !













notahati : YA ALLAH ........................


BERZANJI --- BEST JUGAK ---

Assalam........ Hai !
Alhamdulillah for everything in lifeeee ~
Ujian or Nikmat......... Alhamdulillah !

ye, tajuk rini    B E R Z A N J I ~

malam tadi pergi majlis berzanji kakak kepada kwn lama aku,
actually, jiran aku punye anak...hahha~

dah nak kawen.... 23/05/2015  :)




then aku teringin nk tahu psal berzanji ni.... dri hari tu..lupe...
ape benda sbnrnye berzanji tuuu kan ~

Berzanji :

 Barzanji ialah suatu doa-doa, puji-pujian dan penceritaan 
riwayat Nabi Muhammad s.a.w. yang dilafazkan dengan suatu irama atau nada yang 
biasa dibacakan ketika majlis aqiqahkhatanperkahwinan dan Maulidur Rasul

Isi berzanji menceritakan tentang kehidupan Nabi Muhammad,
yang disebutkan secara berturutan mengenai salasilah keturunannya, zaman kanak-kanak, remaja, pemuda sehingga diangkat menjadi Rasul. Di dalamnya juga mengisahkan sifat-sifat mulia yang dimiliki Nabi Muhammad, serta pelbagai peristiwa untuk dijadikan teladan umat manusia.

sumber : wikipedia je ..

buku berzanji   :)
Pembacaan Berzanji pada umumnya dilakukan di majlis-majlis dengan niat untuk mendapat keberkatan. 


ohhh... ini rupanyaaaa~
bagi aku, sgt sedap lah bila mendengarnya..... ade mcm2 rawi...
dan
BEST bila dgr ketua tu... tarikkk suaranyaaa...... hehee
kepala ikut lentokkk..mcm ahmad albabb lak gaya aku...

tak mengantuk sgt lah.. sgt cool dan tenang dgn angin sepoi2 kt luar..mcm nk hujan gtew ~

memang tak msuk rumah..sebb dh rmai... hehhee, 

so....dok luarrr jeee ponn okesss :)

aku dan emak , 


salah satu nya..marhaban :)  ade dlm buku berzanji tuu




Alhamdulillah..... masih dpt merasai nikmat islam, berzanji....

rugi... awk hidup, tak merasai berada dalam majlis mcm ni :)

tmpt aku ni memg ade majlis2 mcm ni...baca yasin , berzanji, cukur jambul...
aku suke pergi.......
bukan sebab dpt makan sedapp2 je..hhehee

tapi sambil2 dpt rasa smgt kejiranan 
sekaligusss  merehatkan diri dgn makanan rohani sbnrnya :)

ok laaa.. ,gambar memang takdakk.....

haha, x dpt belanja kt blog ye syg, tp xpe...nanti ade lg.boleh belanja....hahaa~

<>  semoga perkahwinan mereka diberkatiNYA dan mndapat rahmat ALLAH sehingga Jannah ! <>

AMIN !
 AMIN ! !
AMIN ! ! !















notahati : ALLAH, berikan aku ketenangan.............amin !
tak 

Jumaat, 22 Mei 2015

WAH PERADUAN DUBSMASH ! !

Assalamualaikum, Hai !

Alhamdulillah untuk smeua kehidupan hr ni.......

hm..

ok.. tadi blogwalking...tetibe...di sini !


nona terjumpa la psal ni haaaaa~




pergh... ko tgk.......hadiahhh tu, eii..jeles betol i taww !

haha~

so.............nice. byk duit mereka menganjurkan prtndingan sebegini beb !

ehhh tapi nk dpt likers trbyk.... klu retis, mybe mampu lorh kottttt kann >.<

cite ni best, hope yg dubsmash nanti pun lg best okehh, hahahaa~


so, enjoyyy ! sesape yg join nantii... all the best ! hiburan masa kini..dubsmashhh !

kbaii, assalam...salam hujung mingguuu !

WORDLESS FRIDAY- bulan Ramadan bakal menjelma




PERADUAN RIBENA 2015

Assalam.......! Hellooo !

okeh, tak nak buang masa.meh share2, peraduan bulan niyy !


yes, yg pertama, comel nye kaler ni.... PEMINAT RIBENA?? sesape mak pak ke..anak2, selera beza2 beb ! mane tahuu ade rezekiiiiiiiiiiiiiiiii!~!

Contest Period : 1 April - 31 May 2015

Prizes:

Grand Prize x 1: Proton Exora 1.6 Standard MT 
First Prize x 6 : Habib Jewel Voucher worth RM5,000 
Second Prize x 40 : Shopping Voucher worth RM1,000
Weekly Prizes x 5 : Shopping Voucher worth RM500
How To Participate : 

1. Buy any participating Ribena products. (Please refer to the Proof of Purchase Table).
2. Count the number of Ribena products in the illustration  and write the correct answer in the space provided on the Entry Form.
3. Answer TRUE or FALSE for the stament given on the Entry Form.
4. Complete your entry form, attach 1(one) proof of purchase into 1 (one) envelope, affix sufficient postage and send it to the following address:

Peraduan Serlahkan Impianmu Bersama Ribena!
c/o OMNITEAM SDN BHD
PETI SURAT 8820
PEJABAT POS KELANA JAYA
46798 PETALING JAYA

Download contest form here.

Visit contest page for more information. - See more at: http://peraduancontest.blogspot.com/2015/05/peraduan-ribena-2015.html#more




Khamis, 21 Mei 2015

WORDLESS THURSDAY- jam unik , (andai dapat kuundur masa)





RENEW SSM ~

Assalamualaikum.. Hai beloggss !
Alhamdulillah for everythingss.. ape pun yg berlakuuu... !

haaaaaa...ni cerita semalam, tp msuk hr ni punye..

semalam, beria lah nak bayor SSM, kupikirkan boleh RENEW kat Pejabat Pos je..
rupenye idokk boleh wehh !



then tepon abah..haha.. abah ckp,.... xpe,tunggu..abah nk ke bndor gak...meh tunjuk jalan....
hahaa..al maklumlah..i bukan kaki jalan...so nak ke kota raya pun i blur....

tp boleh je kalau nak ! WAZE ~~~###

TAPI abah suggest g P.POS SERI di TESCO ALAM tu duluu...nseb dekat

so, pergi la jap....singgah...

then org uh ckp... PERGI BSN ~

ohh..senangg la..g BSN terdekat jela..~~~

senyum ^_^

bile dh sampai..... ok bolehh , memang bolehhh ! !

suke aku tawww !

cek3, nk renew setahun RM 60, 
bos aku nak maksima,, so 5 tahun: RM 60X 5
rm 300 JE, TAPI since Februari tak bayar. lambat bayar...(aku bru start kje,so tak tahuu..)
PASTU.... HARUSLAH DENDA kan...
include GST... semuanya dlm RM 344.20 tunai >.<

aku rase mcm byk jugak... hehee

tibe2, ehhhh... kena COPY IC OWNER plak.... 

ceha ahhhh, aku mne tahu..sebbabb...dorang suh sign aku..tapi COPY IC ..yg OWNER punyerr~

ceit..,

pstu balik office, mntk bos emel...terus fotokopi dua , hahaa.satu aku simpan dlm diari >__<
hahaa

ok,pergi balik.... 

eh, TAK BOLEH GUNA CHEQUE !
BSN SEMUA TUNAI taww ~~~~

aku sekali lg =.="

ok, kol bos balikk....tibe2, bos ckp....HOLD dlu...
nk tukar ke SDN BHD mungkin,tunggu dlu....so............

=.="" POSTPONE, hhahaa~

TETIBER time nk balikk..ehh kunci kete mane...manerrr !!!!!

pusing, msuk bank, takde lakk guard tu ckp...

ok,, nk nangis...g tgk kedai emas.. (hihi,  usha harga jee...hahaha)

then pak guard panggil...

"dik, dik..ade la niii"

ehhh aku sekali lg =.="

dy ckp, org kaunter lupe bgtau....

akuuuuu dgn leganyaa... haaaa..balik segera..........

lg sikit nk kol bapak aku..uma tak smpai 5 minit dh smpai umah tu..bole je suh amek balik...

 hahaha


TAPI kena usaha, baru betul kan... :)

so..........everything went well :)

ALHAMDULILLAH !






Giveaway pertama nota dan kopi :)

assalam, jommm joinnn... he hee ~


bukan skeadar resepii, DUE DATE : 31 MEI 2015

KLIK BANNER tuuuu okess

soooo..lelajulahh join....................buku ni nampak mcm sedap..yess..drpd buku dh tahu sedapp2 resepi, mihmihhhh overrrr !


DONE, SMOGA ADE REZEKI, amin ! 
mehh support bloggerr malaysiaaaaaaaaaaaaaaaaaa niyyy taww !





Rabu, 20 Mei 2015

WORDLESS WEDNESDAY - topeng muka

Isnin, 11 Mei 2015

Naazneen Faiqa 1st Giveaway – Menangi Inner Neck, Tudung Instant & Hadiah Misteri!

Assalamualaikummm, chakkk ! jom scroll !



DUE DATE : 15 MEI 2015

Sekarang tengah trend tudung instant kan? So today nak memperkenalkan product Naazneen Faiqa by NeenaAnuar ! Tudung Instant Athifa nie sangat sesuai utk dipakai pada bila-bila masa dan ketika... Hanya 3 saat diperlukan utk sarung, betul kan soft awning nya dan kemudian adjust labuh tudungnya!

Nak pergi masjid? Nak ke pasar? Nak pergi rumah jiran? atau secara tiba-tiba ade tetamu yg datang menerpa ke rumah? Nak melakukan aktiviti santai pada hujung minggu? Atau nak pergi bercuti santai ataupun mahu melakukan aktiviti lasak? Mudah sahaja.. hanya dlm masa 3 saat anda sudah siap sedia utk melakukan apa jua aktiviti dengan tudung instant sarung Athifa ini!

Keistimewaan dan kelebihan tudung instant dari NaazneenFaiqa:-

- Tidak perlu digosok

- Material jenis high quality cotton lycra (tidak melekap, sejuk dan lembut)

- potongannya labuh menutupi dada

- membuatkan bentuk muke kelihatan lebih bujur



Ucapan bodekk  untuk kak neen and family  : 

Assalamualaikum, haiii !!!!

HAPPY BELATED BIRTHHHDAYYYY okehh !
Semoga  ALLAH merahhmatii kak neen bersama semua yg tersayangggggg especially en teman and familyyyy orite....
~~~~~~~~

Apa pun yg berlaku, sadokan hatiiii :)
Stayyyy gojesss gonjeng, bahagiaaaa dunia akhirat.. smg maju jaya ,  semoga dikurniakan rezeki melimpah ruah..... 
**and hope your love is forever till jannah, 


amin !


Kalau boleh, memang nak MENANG sbb nona suke try FREE tudung dlu, baru beli lagi.... hahahh

*ha ahh, nona brg FREE no 1, klu best, baru orderrr lagikkk ~~

Klau bole lagiiii, nak menang, hadiah tuu leh kasikk mak... smpena hari ibu ... untung mak nona dpt berlambakkk hadiahhh...mcm bru lepas kawen, hhhahha..tak pun, hadiah diri sndiri sbb dh rjin blogwalking ke blog kak neen niii............... and siapp joinnn lgi. huhuuuuu



So, kesimpulannya, i wish dapat satu hadiah from miss gonjeng ni ... 1 je pun dh cukop baekkkk !

PILIHLA SAYA YE, KAK NEEN, NAK HADIAH tuu.....

 tak dapat holiday ngn kak neen pun tkpe, janjiii dpt hadiah ohsemmmm tuu and jnji u update blog selaluuuu............. hadiah blogger ke blogger....gteww ^__^

MEH , BAGI SAYA JERR HADIAH TU, NANTI SY REVIEW , hehee :)





anyway, gmbo header tu sgt cantikkkk, sekali tgk mcm kajol muslimahh... opssssdd.. .

cuma kajol muslimah ngn en teman, kalau kajol betul kajol, dengan AJAY DEFGAN ... 

yg penting, semua ciptaan ALLAH hensem2 and cantikkkk2, ahhahaa~

inii KAJOL , hindustan version :)



okeh la.... membebel tu je, sebab ado koje lain lg nk buwek, sorri kalau trkasr ke,, terbuat trase keee....kan......huhuuuuu~









1St GIVEAWAY By Blog Princess Mimi

Assalamualaikum, hi. jom mulakan hari ni dgn GA niyy....




DUE : 31 MAY 2015 taw

Tag: sis nanakimie


mane tahuuu rezekiiii kan............ ~

aku x muat, leh kasik adik2, fmily lain, hehehe~

amin !

Ahad, 10 Mei 2015

Selamat Hari Ibu (hadith mengenai ibu)

Assalamualaikum, hai blog..alhamdulillah...hari ni..hidup lagiii... <>

Emak nona dah pulang ke rumah, balik ke pangkuan kamiii , Allahu :)



Abu Hurairah radhiallahu 'anh berkata:

Seorang lelaki datang menemui Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam dan bertanya:

“Siapakah manusia yang paling berhak untuk aku layan dengan sebaik-baiknya?”

Baginda menjawab: “Ibu kamu.”

Dia bertanya lagi: “Kemudian siapa?”

Baginda menjawab: “Ibu kamu.”

Dia bertanya lagi: “Kemudian siapa?”

Baginda menjawab: “Ibu kamu.”

Dia bertanya lagi: “Kemudian siapa?”

Baginda menjawab: “Ayah kamu.”[1]


tengok tuu, TIGA KALI disebut ibu, barulah sang bapa :)
betapa pangkat ibu tu tinggi yang amat darjatnya, Subhanallah , Allahuakbar!

rse cam nk jadi mak gak laaa... hahaha~



So,  sama2 kita tahu tanggungjawab emak dan anak :)     diberi peluang, gunakan sebaiknyaaa sebelum ditarik nikmat tuu.. ALLAHUAKBAR !

sebelum tu..meh tgk luahan nona kepada emak


hari ni juz nk post gambar , sumber gugel jeee.. 









YA ALLAH, TENANGKANLAH JIWA EMAK,
TABAHKANLAH HATI EMAK ,
BAHAGIAKANLAH EMAK ....

AMIN.............   :)