Inilah Rasanya Menu Masakan India Utara dan India Selatan di Cafe BLD, Hotel Renaissance Hotel, Johor

Inilah Rasanya Menu Masakan India Utara dan India Selatan di Cafe BLD, Hotel Reinassance Hotel, Johor || Namaste! Hello, food lover?!  Makan apa tu? Whatever food you takes, make sure you menikmatinya dan berhenti sebelum terlalu kenyang! Okay?

Image may contain: food and indoor

WHAT TO SHARE ?

Today, Nona nak share pasal Indian food yang saya makan minggu lepas, sama ada pernah atau tak pernah kenal. Usually, kalau dengan geng-geng Indian kat sekolah dulu, paling-paling pun makan mi goreng mamak, roti canai, dan kuah dhal atau kari. Itu je favourite dan popular masa kecik-kecik. Bila dah besar sikit, aku kenal dengan roti naan, murtabak dan lelain.

WHAT NEWS?

Tapi sekarang baru aku tahu bahawa Indian food pun rupanya ada menu belah Utara dan Selatan eh! Selama ni, aku tahu makan aje. Tak terdedah dengan indian food sangat.
So here aku nak share sikit :

Kalau masakan India Utara, kebanyakkannya berkaitan dengan gandum manakala masakan India Selatan, lebih kepada beras atau nasi. Masakan India Utara lebih berat dan berkrim kerana ianya dipengaruhi makanan Arab dan Parsi. TAPI untuk Masakan India Selatan, mereka lebih gemarkan makanan berkaitan sayur-sayuran, nasi dan seafood.

ADA APA DALAM BUFFET MAKAN MALAM

Ya, Inilah antara menu dinner buffet sepanjang Oktober dan musim Deepavali yang bakal tiba! Cafe BLD menyajikan menu masakan dari India Utara dan Selatan yang cukup dengan bahan dan rempah. Confirm sedap serta memuaskan :)

Chennai Minced Beef

Roasted Chicken Bombay

Fish Tikka

Salmon with Teriyaki Sauce

Lamb Varuval 
Pelbagai rempah, bawang dna macam-macam lagi.

Lamb Stew

Mee Mamak

Broccoli Casserole
Kak Sunah cakap, ni sedap. So, apa lagi..aku pun cuba... Ehhh..ada UMMPH lah!


Lamb Murtabak! My favourite lah.. Dengan kuah kacang dhal nya tuh~

Roti naan bersama ayam tandoori nya 

This is IDLY
Rasanya ada masam-masam..

NEXT,
 VEGETABLE PAKORAS
Rasanyaaaa... SPICY! Pedas....Ianya merupakan sayur yang disalut dengan tepung khas yang digoreng sotong, udang, ayam dan ikan digoreng dalam tepung bancuh masala pedas. 

Aku suka...sebab pedas lover kan! Macam nak makan lagi! 

Okay lah...lauk pauk yang disediakan boleh dimakan bersama nasi Basmathy atau Briyani.
Its up to you. Selera bertambah-tambah kalau makan ke sini dengan yang tersayang. Sambil borak, sambil menjamu selera. 

Settle makan berat-berat, Jom kita ke manisan pulak ya ~

Laddu! 
One of my favourite jugak sekarang..Kalau kat kilang aku buat event for Deepavali, 
aku suka jamah benda ni.... hehe

Gulab Jamun

Cande

==============================================

Fuhhh, sedap belaka bila tengok semula gambar! 
SUGGESTED !

So, apa tunggu lagi? 

Raikan bersama tersayang di BLD Cafe ! Buat tempahan sekarang!

===================================

Bagi yang berminat dengan buffet kali ni, boleh refer info di bawah :-

NORTH AND SOUTH INDIAN BUFFET DINNER

Lokasi : Cafe BLD, Reinassance Johor Bahru Hotel
Hari     : Setiap hari Jumaat dan Sabtu sepanjang Oktober.
Masa    : 0630 PM-10.00 PM

HARGA :
RM123 nett dewasa
RM61.50 nett kanak-kanak (Umur 5-12 tahun)

UNTUK TEMPAHAN
Call           : +607 381 3322
WhatsApp : +6017 7713327
Email         : partheeban@sundramurthy@reinassancehotels.com












12 ulasan:

  1. Rasa nak cuba je semua menu tu

    BalasPadam
  2. banyak makanan yang sedap-sedap ni. gulab jamun tu sedap nak sebut perkataan tu.

    BalasPadam
  3. Sedapnya tengok gambar menu dia

    BalasPadam
  4. Sedapnyaaa, semua memang sedap-sedap kalau makan di Renaisaance kan..berbaloi dan puashati...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang berbaloi, memang puas hati! hehehe~
      Suka sangat lah dengan Hotel Renaissance niii~

      Padam
  5. akak masih teringat2 lagi broccoli casserole tu...sedapnya!

    BalasPadam
  6. tetibe rasaa nak menari hindustannn pulakk lepas tengok makanan2 nye. hahahhaa..

    BalasPadam
  7. Penuh dengan rempah ratus ni. Sedapnya tengok semua menu-menu ni

    BalasPadam
  8. Tak pernah rasa laddu tu. Hehe. Rasa dia manis ke? Selalu tengok cite hindustan dorang dok makan laddu. Lamb murtabak tu pon nampak mcm sedaplah tak penah pulak cuba yang lamb

    BalasPadam

Thanks For Coming !
I appreciate your comments or idea!
Saya Sayang Awak ~