Pengalaman Pahit : Kereta Berhenti Di Tengah Tengah Jalan

April 23, 2019

Pengalaman Keretaku Berhenti Di Tengah Jalan || Seram. Fobia. Itu aku selepas kejadian kereta berhenti tak bergerak di tengah jalan sehari sebelum hari lahirku.

Kat Mydin jugak kau nak meragam..
ahahahaha

Fuh..Memang tak bawak kereta tu lagi buat masa ni walau dah dibaiki..muahaha...

Tahu rosak apa???

Minyak gearbox habis sudahhhh! Dan yang buat aku menangis ialahhhhh.. KENA TUKAR GEARBOX nak!!!!.Kau ghaser...berapa uwang nyaa... Haaahaaa...Nasib badan...
Haihhh.. Selagi leh jalan....aku jalan terus...biasanya aku check yang basic je.... Minyak hitam..air...minyak break sebab pernah rosak gak...

Kali ni lain kerosakannya...Lebih dahsyat beb!!!! Maka ber huhu lah kita ya....

Semoga jadi iktibar.... Dan tak berlaku lagi..cepat gi workshop dan check sebelum melarat.... Doa sebelum naik kenderaan pun jangan dilupakan ok....


Tips jika kereta rosak di tengah jalan :-

1. Tenang.. Sebelum tahu dah nak benti..cepat-cepat buka lampu kecemasan dan bonet kereta (Jika tak hujan)

2. Keluar dari kereta jauh2 dan amek gambo dari tepi .. Kenangan kot... Tapi jangan dok selfiee lak..

3. Cuba jugak bawak kereta ketepi... (Mintak tolong sesapa tolak..if ada)

4.  Call pomen/ family/member...kalau workshop dah dekat...terus je panggil situ... Lihat di sekeliling anda.

5. Sementara tunggu..jika dekat dengan pam minyak..singgah ler keluarkan duit sikit incase kena panggil tarik kereta...dan beli makanan kalau tengah lapo ..

Ok..tu tips yang aku buat dan amalkan...tapi kalau jenis gabra..memang akan terus call orang terdekat la kan...takde makna nak amek gambo bagai lagi...hihuu....



Siapa pernah kena jugak?  Share sikit! 

You Might Also Like

5 00 otak engineer COMMENT

  1. Setakat ni tak pernah lagi rosak kat tengah jalan. Tapi kena hentam dengan lori pasir ada la masa kat traffic light. Mujurlah kami sekeluarga takde ape. Malang tak berbau kan nona

    BalasPadam
  2. Memang tak pernah cek minyak gearbox

    BalasPadam
  3. aku tergelakk nengokkk keretaaa kau tersadaiii gituwww non. hahahhahaa..

    BalasPadam
  4. alhamdulillah..setakat ni blm kna lagi macam ni..huhu

    BalasPadam
  5. ahahahah berdekah aku baca tips ko ni non! boleh pulak ko selitkan lawak di situ!

    BalasPadam

I appreciate your comments/ idea.. Give me support.
Thank You! And Come Again!