Lepaskan Cinta Jika Jodoh Tiada
DISEMBER 2018 !!

Sabtu, 27 Januari 2018

PERINGATAN: LARANGAN DI ATM

 Hai ! Syukur masih bernyawa :)


PEMAKAIAN HELMET DI RUANGAN ATM ||  Ok, terasa nak share semula pasal hal ni.

Image result for pakai helmet di atm

Semalam aku singgah ke Petronas tempat aku. Masa nak bayar kat cashier, aku dengar cashier tu jerit,

''Encikk, tolong bukak helmet ya....jangan pakai helmet kat ATM tu..........."

Tapi aku tak nampak orang tegur dia pon..huhu~

Ya, benda lama.....dan aku maybe terlupa......................

Bahawasanya, dulu pernah ada kes orang curi nombor pin dengan cara menampal alat scammer kat tempat masuk kad bank tuh. Dan ada masanya, orang curi kad member dia, lepastu nombor pin dia dah pernah tahu, then dia g senyap senyap keluarkan...............aishh !

Betapa kejamnya pesalah yang tak rasa bersalah tu ~ adoiii ai~

Ok, rupanya area Petronas Seri Alam , ada kejadian macam tu........so aku nak remind agar berhati-hatilah...........

Dan just nak ingatkan jika ada pesalah yang terbaca hal ni, mohon sangat awak insaf, bukan apa....takut daripada awak guna duit tuh untuk tolong orang lain, silap silap...jadik lagi susah kehidupan awak.................sebab duit yang diterima tu tak berkat =.=" KESIAN ~


Kesimpulannya, bukak lah helmet ye cik adik dan cik abang bila singgah ke ATM....Please jangan malas, kalau tak bersalah, tak perlu risau ler.

LARANGAN LAIN DI ATM :-

Image result for pakai helmet di atm
===========================

Sekian, reminder dari blogger picisan..huhu~


Selasa, 23 Januari 2018

REMINDER 3: TIME

Hi !

Pernah rasa, xde masa...x da masaaaaaaaaaaaaa....?

Ok, meh share something here..........

U must make it...hehe

Image result for time quotes

Ahad, 21 Januari 2018

Febian's Muncul Semula Dengan Lagu Jiwang : 'Untuk Apa Lagi'

'Keindahan Pelangi adalah keindahan wajahmu sayanggg.... ' . 

Siapa tahu lagu ni, korang memang legend.... lagu ni selalu sangat Nona dengar...memang minat nyanyi lagu jiwang gini...nak-nak time bercinta...hehe...tangkap lelehhh beb....Tajuknya ''Untukmu Sayang'' .

Kumpulan Rock yang menyanyikan lagu ni pernah popular suatu masa dulu, namanya Febians. Antara lagu lain Febians : Penantian, dan Kehancuran Sebuah Cinta.

Ok, sekarang ada story pasal Febians, dengar cerita Febians nak buat comeback dengan lagu baru dan semangat baru ! Mantap beb !  Video  Klip ponn Style Terkini dahh~

Febian`s Untuk Apa Lagi

Lagu jiwang kali nih  bertajuk 'Untuk Apa Lagi' .. Aduh, lagu ni buat Nona sedih, teringat masa clash pulakk dahh~Tapi pasal lelaki yang ditinggalkan kekasihnya...


Sebelum tuh, Jom flashback sikit pasal dorang...


Sejarah Dan Latar Belakang Serta Penubuhan Febian`s

Kumpulan Febians ditubuhkan pada tahun 1979 di Johor Bahru Johor. Asalnya kumpulan ini dianggotai oleh Aziz Mohamed ( Aziz ), Abdul Rahman ( Man Burger ), Kemat Hassan ( Kemat ), Samsuri Hj. Tahir ( Sham ) dan Jasmin Zainal ( Hana ). Asalnya dikenali sebagai D’Febians.
Mula menempa nama dalam arena muzik tempatan pada tahun 1983 hingga ke arena Juara Juara Rock. Dinobatkan gelaran Raja pentas pada era 86 – 88 kerana sering muncul dengan persembahan mantap dan bertenaga.
Pada tahun 1988, lahirnya album sulung Febians yang menggunakan nama Febians sebagai judul album. Ketika itu dianggotai oleh Aziz Mohamed (Aziz), Nasabandi Jumat (Nasha), Sufian Samiran (Ians), Harun Rahman (Harun) dan Samsuri Hj. Tahir (Sham).
Melihat sambutan hangat yang diterima menerusi album sulung, Febians muncul kembali pada tahun 1989 menerusi album kedua yang diberi judul 1001 Malam.
Pada tahun 1991, Febians muncul kembali dengan album ketiga yang diberi judul Satu Antara Sejuta. Menerusi album ini, lagu Penantian, Masih dan Kesan telah menjadi hits ketika itu. Album ini merupakan album terakhir buat pengasas yang juga pemain drum Febians saudara Sham, pemain bass saudara Harun dan juga gitaris kedua, saudara Ians.
Pada tahun 1994, album terakhir Febians berjudul Lang Buana menjengah ke pasaran. Kali ini Febians muncul dengan kemasukan Seth Jamal yang menggantikan tempat Harun selaku pemain bass dan Samad Isa yang menggantikan tempat Sham selaku pemain drum.
Selepas era 94, Febians hanya bergerak menjayakan persembahan di sekitar Johor. Berlaku juga banyak pertukaran ahli, namun mereka masih setia meneruskan perjuangan dengan membawa nama Febians.
Beberapa percubaan untuk mengaktifkan kembali Febians telah dibuat sepanjang tahun 2001 – 2005 oleh beberapa anggota yang pernah bersama Febians, namun ianya menemui jalan buntu.
Tahun 2006, Aziz telah memanggil As selaku drummer, Din selaku pemain bass dan Wai selaku penyanyi utama untuk meneruskan kembali perjalanan Febians. Namun gabungan ini hanya mampu bertahan sehingga 2013 sahaja sebelum diteruskan dengan beberapa lagi cubaan oleh anggota yang lain tetapi berakhir dengan kegagalan.
Selepas melalui pelbagai detik jatuh bangun, langkah yang lebih serius mula diambil. Dengan Samsuri Hj. Tahir kembali mengemudi posisi selaku pemain drum, beliau telah berganding bersama wajah-wajah baru.
Untuk memantapkan lagi permainan, posisi gitaris utama diisi oleh Norkamal Abd. Ghani (Nano), Dg. Rahmat mengisi slot selaku pemain gitar kedua, Hassan Bachok selaku pemain bass serta penambahan posisi pemain keyboard diisi oleh bekas pemain keyboard kumpulan Metal Child iaitu saudara Hisham Zainon manakala saudara Raymie Hj. Tahir mengisi kekosongan selaku penyanyi utama.
KINI 
Febians atau sekarang dikenali sebagai Febian’s akhirnya mengambil keputusan untuk merakamkan sebuah single yang bakal dimuatkan di dalam sebuah projek terbaru. Untuk projek ini, Febian’s bekerjasama dengan seorang producer yang tidak kurang hebatnya iaitu saudara Wawa Jinggo di bawah naungan Meenz Music Record. Febian’s kini sudah muncul kembali dengan single terbaru berjudul ‘Untuk Apa Lagi’.

Lirik Untuk Apa lagi – Febian`s

Untuk Apa Lagi – Febian’s

Untuk apa lagi
Kau ingin kembali
Setelah hatiku ini kau lukai

Untuk apa lagi
Kau ingin mencari
Cinta suci sendiri kau nodai

Untuk apalah ertinya
Impian cinta kita bina
Janji harapan ku anggap sempurna
Kian jadi impian kosong semata

Apalah hendak dikata
Cintamu tidak setia
Terbayang wajah mu jelita
Belaian memori yg indah
Inikah balasan yang ku terima
Bila ku hadirkan untuk mu cinta
Pergilah kau ku doakan mu berbahgia

Untuk apa lagi
Kau ingin menyesali
Sekadar menyakitkan hatiku ini

Untuk apa lagi
Kau ingin kembali
Usahlah kau mencari cinta dari ini
Layannnnnnnnn Video Klip ... ON ~



Pilu betol tengok ! Haihh~

Opss, bukan lagu je baru, giveaway pon ada tau!

Febian’s GiveAway Contest Edisi Januari 2018!

Apa tunggu lagi..? Serlahkan bakat yang terpendam..Febian’s GiveAway Contest Edisi Januari 2018! Bersempena musim hujan ni , anda perlu cover salah satu lagu hits Febian’s mengikut kreativiti anda dalam bentuk rakaman video & upload di laman Facebook anda. Jangan lupa untuk share & tag Febian’s TV. Tarikh tutup penyertaan adalah pada 30hb Januari 2018.
Pemenang akan dipilih berdasarkan kreativiti anda. Oh, jumlah LIKE pada video anda juga turut memainkan sedikit peranan tau. Jadi apa tunggu lagi? Jom, serlahkan bakat serta kreativiti anda !
p/s : Video di sini contoh je, jangan copy bulat-bulat pulak. Yang contoh ni tak boleh dikira sebagai penyertaan tau.

Caller Ring Tone Dari Febian`s

Wowww, Ada caller ringtone ye!

Anda juga boleh abadikan lagu terbaru Febian`s ini di dalam nada dering telefon kesayangan anda . Mesti nampak bergaya dan rock apabila pemanggil mendail nombor anda sambil layan lagu ni nanti . Boleh rujuk poster di bawah untuk senarai Caller Ring Tone ini :-


crt febian`s


Untuk mendapatkan CD dan maklumat yang lebih lanjut boleh ke :
Facebook Febian`s Tv : https://www.facebook.com/FebiansTV/
============================================


~Semoga terus maju jaya Febian's ! Kasikkkk Gegarrrr semulaaaaaaaa~

Jumaat, 19 Januari 2018

Lunch Nona Berharga RM 4.50 ~

Hai !

Inilah lunch saya on 18/01/18 .. 

Sedap Nampakkk...
Kenyang paling penting.

Jemput tengokkk ~ HEHE


RM 4.50

NyumMmmmmilicious!

Lazat........memang one of my favourite ok.



Asam Pedas Ikan Mayong dan Sayur Kubis Campor......Plus with Air Suam la apo lagi...

So, agaknya nak makan apa eh hari ni..hehee~


Selasa, 16 Januari 2018

Vacuum Cleaner COIDO : Sayangkan Kereta, Vacum-Vacuumkan.




WET/DRY VACUUM CLEANER || Hi, syukur masih bernyawa. Great to be here !

Yes, For the first time, Nona beli dan simpan vacuum khas untuk kegunaan keretaku. Al-kisahnya, Nona saja nak check bawah bonet kereta. Tiba-tiba tengok tempat simpan spare tyre tuh, mak oii.banyaknya lipassss weh !

So apa lagi, buat pest control terus, spray dengan Shieldtox........dah berlari lari semua lipas, bak lipas kudung..muahahaha~



Then hantar cuci kereta. Since tuh, tanya member, pakai vaccum jenis apa yang murah lagi berkesan, dia suggest jenama ni, beli kat DIY ... Member aku pakai Bezza pon guna vacuum nih, aku ...apa lagi........terus try.



DC 12V WET/DRY VACUUM CLEANER 6142W keluaran COIDO. 



Kalau nak cari vacuum untuk kereta, haruslah cari yang betul-betul sesuai, senang nak simpan dalam kereta. Kann? Mudah diguna di mana-mana pon kereta berada, kan ?

So, Wet/ Dry Vacuum Cleaner jenama COIDO nih menepati kehendak pengguna.


1. DESIGN .

Saiznya kecil, boleh disimpan di dalam kereta.
Mudah diangkut kemana-mana.
Tali panjang sampai ke bonet belakang.



2. POWER

12V DC VOLTAN ELECTRIC.


3.PORTABLE 

Easy. Tak perlu cari plug untuk pasang wire dengan vacuum, cukup sekadar pasang dalam kereta.


4. SEDUTAN
VroomMMmm, kuat sedutannya...Bunyik pon boleh tahan tau. Tak rugi beli, sebab ianya berkesan. Sekali sedut, habuk pun hilang..


Ok, komponen yang didatangkan sekali ada pelbagai. Antaranya :-

  • Flexible air hose pipe
  • Shoulder strap
  • Upholstery Nozzles
  • Nozzle adapters
  • Crevice tool for hard-to-reach areas
  • On/off switch
  • Reusable dusting brush
  • Pressure gauge indicator


Kesimpulannya, memang sesuai untuk kereta, Nak-nak kereta anak dara macam Nona. Hantar gi kedai sekali sekala je, kalau bersihkan dalam setakat kibas-kibas alas kaki. Last-last, ada serangga menyorok...aishhh ~ After this, kalau makanan jatuh ke apa tumpah sikit, cecepat kena sedut dengan Caido Car Wet & Dry Vacuum Cleaner 6142W nih.

I have to be lebih rajin, sebab dah fobia dengan LIPAS. HA HA ~


Price at Shopee : RM 39.00
Price at DIY      : RM 45.00

Di sebabkan tak berani beli barangan elektrik secara online, maka aku walk in ke DIY Pasir Gudang...huhu.



Sekarangggg, Nona tak perlu nak peningkan kepala lagi... Masalah settle, guna je vacuum bila diperlukan..huhuhu, lega hati I tau. Boleh bubye pada lipas.














Soalan: Uolz guna vacuum apa ? Sama ke takk?

Isnin, 15 Januari 2018

15 Januari : Lunch Nona Bernilai RM 5

15/01/18 ||  Hi...Bersiaran langsung guna hp hari ni..

Yes...Lunch hari ni berharga RM 5 ... Nasik Ayam plus pucuk ubi 👍Kenyang jugakkk

Ahad, 14 Januari 2018

Segmen Blogger - Jom Google Plus

Hi,

Assalamualaikum, Nona nak ajak join segmen Blogger Popular bernama Hasrul Hassan nih !

Segmen Blogger - Jom Google Plus diharapkan dapat membantu meluaskan lagi empayar blog ku untuk dikenali selain dari blogwalking.

Blog Nona ni semua pasal lifestyle, contest, giveaway. Apa-apa saja yang terasa nak share sini, Nona post....dan berharap semua blogger yang link dengan Google Plus Nona, akan selalulah klik link blog saya ya..

Menjadi blogger memang perlu ada link Google Plus nih, ada effect jugak pada trafik kita. So, meh support  segmen blogger- Jom Google Plus nih sekarangggggggg ~




Segmen Blogger - Jom Google Plus 


Sila klik lelaju.





REMINDER 3

Hi !

Image result for learning quotes 


Yes, I agree with this .

NEVER STOP ok !

Sometimes rasa down buat salah dalam bekerja, but then I learn.
Learn to manage time and so on :)

Sabtu, 13 Januari 2018

Menu Lunch Nona Berharga RM5.00

Assalamualaikum, hai ! Syukur bernyawa hari ni :)



LUNCH 12/01/18 ||  Ok, just nak tepek apa yang aku makan time lunch ...start 12 haribulan.

Bukan apa, at the end, aku nak totalkan kesemuanya berapa untuk bulan nih...sepanjang makan lunch kat tempat kerja..

Kalau before nih, after makan berat, nak makan kuih singgit la..asam..air kotaknya lagi..but this year,
I'm trying to minimize kan makanan tambahan lagi...tolak hari bercuti lah...

Nak tengok jika ada perubahan kepada tenaga, or body ku..hahahaa~.~

Untuk kerja macam aku, nasik amat kuperlukan tau...Jangan suruh aku benti, sebab dulu benti, selalu sangat sakit sikit sikit:)

 

Dua ekor ikannn........Nyummm3!!!

Siapa favourite ikan je paham macam mana sedapnya... 
Sayur? Tak minat sangat tauge tapi, makan jugak...tak banyak pilihan masa ni.huhu

Kenyang. Dah cukup :)

TOTAL: RM 5.00


Jumaat, 12 Januari 2018

REMINDER 2

Hi,
Just reminder
Bersyukur and beringat itu kena ada.


Image result for quotes

Rabu, 10 Januari 2018

Hadiah Pink Diary from Blogger Suria Amanda :)

Assalamualaikum, hai !!

Syukur kepadaNYA ...


TOP KOMENTOR || Ok, finally, I am one of top commentor for SURIAMANDA blog...nama besar jugak kan. Ths is second time, dua tahun lepas kalau tak silap....dapat frame .. pink colour.... this time..also pink...tapi pink diary..hehe~



Memang masa aku tengok hadiah pink tuh, hatiku meronta nak... nak sebab pinkkk, free... dan usaha sikit jer~ komen apa yang aku rasa nak komen...kerja mengomen boleh je pass kat aku...huhu~

So, jomm tengok PINK DIARY ku. Aku suka macam nih... suka, sukaaa !

Well.. aku tak berapa berkenan yang ada date dah siap siap print, bila tak habis setahun tuh, rasa macam.......stresss pulak tak habis menulis dalam tu.. (sebab kat tempat kerja masih guna notebook last year )



 

Kalau macam diary ni, atau notebook, senang aku nak pakai bebila pon....calendar nanti selit memana, takda masalah pon. Kulit tak begitu keras, aku suka, lembik sangat pon tak jugakk...



Thanks Sis Suria ! Bogger hebat, stay humble, stay buat program pengomen tegar nih yooo~ hehe~

Ok, Nona dah boleh guna untuk buat notakaki, and notahati. Kui5~

So cute right ! Happy Me ~



Ahad, 7 Januari 2018

Plan Pergi Hiking

Assalamualaikum, hai !

2018 || Nona ada plan, projek besar.... maybe bagi yang kreatif, projek tuh tak besar..tapi to me..projek tu agak besar..sebab makan masa yang lama untuk aku perah otak menjadi kreatif..huhu~

Then, Nona plan untuk mendaki gunung......well..long long time..........dah tinggalkan kelab eksplorasi dulu............zaman Universiti dah berlalu kan :)

And plan nak gi trip selain dari trip family day kilang.

So, Nona dah survey gunung yang ada di sekitar Johor.

Related image

Related image 


Image result for gunung belumut

Yang selalu family singgah, Gunung Ledang, tapi kami mandi manda je kat sana..muahahah~


Thanks To Blog SINI sebab suggest gunung yang boleh didaki kat Johor. Tapi Gunung Lambak takde eh.. it's ok... aku try search lain pulak ~

Harap-harap plan menjadiklah 2018, pertama kali after habis belajar, tak sure lah macam mana....

Seram pon ada tapi excited pon ado ! Pheww~


Hmmm, siapa pernah hiking or selalu hiking? Please share tips or entry pengalaman....
Nak baca bila mood ada ni..hehe~

Sabtu, 6 Januari 2018

Segmen : REALSVIORS Bloglist

Hi!

Ok, jom lah support blogger !

 

Untung untung masuk bloglist..ye dak~

Lagi untung jika direview..muehehe~

Azam Tahun Baru : Aktif berblog, sama ada type entri, blogwalking, dan join segmen/contest demi support blogger lain.

So, jomm try..mana tahu duk bloglist dalam blog orang lain, 3 bulan tuu, trafik pon boleh meningkat~


All the best yo !


Mek Zumbie 2k18 Giveaway

Assalamualaikum, hai !

Nak menjoinkan diri..............GA pertama for 2018 :)



So, pilihanku ialah ini..

 

Blouse Bunga XXXL: BB008 (new)


Kenapa nak??

Of course, sebab ianya free dari blogger yang dipercayai............. kalau menang...~

2. Sebab aku sukaaa blausss bebungaaa, comel jer.. tak perlu nak iron sangat, 

3. Blaus yang bersaiz besarrrr........sesuai ngn aku... hehehe~Ye, aku tak besar mana, ehem..kecik mana pon tak jugakk...kahh3~

4. Teringin nak baju baru sempena masuk 2k18 nih....so tolong paham jiwa Nona ya :) muahahaha~

That's all, harap ada luck....ada rezeki...

Email jika menang : nur2dunia@gmail.com

==============================

Haaaa, jangan lupa klik banner or HERE 

Khamis, 4 Januari 2018

Santai : Kalau Salah, Mohon Repost #nonacomel

Assalamualaikum,

Hi ! SYukur masihh bernyawa.

Semalam up status kat whatsap, memang funny lah game nih...ahhahah~

 

So, jawapannya apaaa?

Takde orang yang jawab sekali je da betul...
maybe kat blog ni ada yang jawab sekali je dah betol..hehehe~

Kalau salah, mohon repost okay.....tag me sekali....

HA HA..THANK YOU !

Then korang leh la bagi kat member lain, tengok jawapan dorang..and edit # tuh okay ~

Rabu, 3 Januari 2018

NotaHati : Reminder

Assalamualaikum, Hai !

Ok, siapa yang follow IG Nona, memang nampak Nona up satu gambar bersama caption nih kan.



Banyak harapan untuk 2018, actually since 2017 pon....and maybe 2016,2015 dulu...

So, ianya bukan tercapai dengan magic....ianya perlukan segala titik peluh, usaha dan kerja keras...

Tak kira, bekerja atau waktu study....



All the best for 2018 nih ! hehe

Isnin, 1 Januari 2018

Masuk Tahun Baru 2018

Assalamualaikum, Syukur di atas segala ketentuanNYA.

Goodbye 2017 ! Thanks for keep memory with me ~



Mulakan hari nan indah, diharapkan No Blues Monday :)

 


Selamat Tinggal 2017
Memori tetap utuh..... manis mahupun kelat.

Selamat Tinggal 2017
Mengajar erti kehidupan....Biarpun terasa putus asa adakalanya...

Selamat Tinggal 2017
Kehidupan diteruskan jua untuk 2018 ! 


Gunakan kesempatan yang ada, masa yang diberikan 
untuk membuat sesuatu yang berfaedah.... mencari rezeki halal.... meminta maaf dan memaafkan 



HELLO 2018 ! 









#pleasebenice
#pleasebethebest