Terus Sebarkan Kasih Sayang Untuk Kebaikan
OGOS 2018 !!

Ahad, 29 Oktober 2017

TRIP TO MUAR : Bahagia Milikmu Wahai Member ! !

Assalamualaikum, hai !
Syukur masih bernyawa ini hari :)


21 OKTOBER 2017 || Jalan Ke Muar hadiri majlis perkahwinan member lama, Ezzah nama panggilan. Aku and Syidah memasing bawak adikk...hehee...all can be driver tau!



Best tengok member lama dah kahwin! Inilah pertemuan pertama setelah kali terakhir jumpa, masa form 3 ! Fuhhhh lama gila kannnn !



Dia makin kecik comel, aku makin sihat bam-bam..lorhh ~ Rindu tau, rindu angat !

Berseri sungguh hari bahagia dia! Suka lah tengok make-up dia..ehhehe~


Nampak pelamin, untuk berapa orang??
Haaa... Simple tapi nice kan !

Untungnya buat majlis kat kampung, sebab kawasan luas...... 

Pelamin pun muat dua pasang pengantin...

 

Ok...aku first time tengok tempat tetamu ambil makanan berhias macam gini.

Rasa macam..ehh..aku salah majlis ke? Hehehe~

Siap berbumbung camtu....macam kat hotel pulok....



Sementara tunggu pengantin nak bersanding.

Member baik masa form 3, until now, rumah dekat der! Satu negeri ~


Chak ! Pengantin dah keluar ! Sweet nampak dorang....

Dari sekolah ni perkenalan..kekal wehh !

OPS. 
Jap......ada dua pengantin laaa..



SELAMAT PENGANTIN BARU KALIAN !



Tahniah Ezzah dan Pasangan, Her Sister with Pasangan too !

Semoga kalian berbahagia dan berjaya membina sebuah keluarga...

AMIN YA RABB


~Yay, HALAL DAH !!!!!! Cepat-cepat dapat baby, nanti nak ajak main sama....inshaALLAH jika berjumpa lagi~

=============================


--------Terima kasih sangat kepada Syidah and adiknya, sebab kasik naik kereta....
kereta baru kowt ! Dapatlah sampai.......-------------

Kalau kereta aku? HM.....Tidaklah gamaknya~ Huhu...Sekian kisah hari tuuu ~








Khamis, 26 Oktober 2017

SEGMEN BLOGGER AKTIF 2017 – MRSZACOM

Assalamualaikum, hai !


Jomlah join segmen japp !
 

                                        26/10/2017 – 27/10/2017 ( 11.59pm)

Nasib Tak Dibaham Harimau !

Assalamualaikum,
Hai ! Syukur masih bernyawa.



31 OGOS 2017 ||  Siapa dah baca entri TRIP SINI.

Confirm tahu Nona pergi trip mana. Kan.

Nak dipendekkan cerita, sewaktu awal-awal perjalanan, semua excited nak tengok haiwan...

Tiba-tiba, truck berhenti. Driver keluar.... Tahu apa?

Haaaaaaa, ada handphone penumpang terjatuh sewaktu syok-syok mengambil gambar dan video ! Atau maybe tengah LIVE? Ohmai !!!!!





Truck kan gerak atas jalan berbatu-batu, memang tersenget-senget, sampai boleh jatuh handphone !

Fuhhhh! Nasib baik berada dalam zon selamat lagi....cuba kalau dah masuk checkpoint yang menempatkan harimau?? Atau singa? Fuhhhh, sedekah jela hangdphone tuh kat Harimau! haha........

Nak-nak hangdphone canggih-canggih..... Menangislah weh!




Tapi serious, ni antara pengalaman yang menarik dan mendebarkan bagi aku~ Bila naik tu, pegang kuat-kuat segala barang yang dibawa..

Image result for harimau

Ada satu kali, masa nak selekoh, truck tu mcm nak tumbang oi.

Bayangkan, harimau tengah duduk landing kat tepi je time tuh....... Walaupun berjaring, aku tetap risau dengan pintu tuh...Fuhhhh !

 



Sekian saja entri ringkas berkenaan pengalaman nih! 

Nasib Tak Dibaham Harimau Kann ?!

Ahad, 22 Oktober 2017

Fun Trip : Banyak Show di Safari Wonderland, A Famosa Resort, Melaka !

Assalamualaikum, hello !

31 OGOS 2017 ||  Holiday Time ! Yes, sebelum balik kampung abah di Negeri Sembilan untuk sambut raya haji, kami singgah ke Melaka sebentar. Tapi bukan area bandar. Then where?

Yeahhh.

We went to A Famosa Resort for the first time !


Image result for ticket safari wonderland a famosa
Pinjam gambar en google

So, kami pilih untuk tengok haiwan. Adik nak mandi kat Water Theme Park, tapi confirm lambat punya, tak plan nak tidur situ pun...so kami terjah Safari Wonderland je.. Kalau public day, ikut weekend punya harga...


Here, Safari Wonderland.


Yes, sebelum masuk, memang tak tengok review orang lain, terus terjah je..
Masuk dalam tuh...WOW ! Rasa teruja sungguh.. tak sabar nak naik truck...

Beratur agak panjang, menunggu dengan sabar...dan sampai turn, kami pun naik. Pergi ke kawasan-kawasan yang menempatkan haiwan liar secara bebas. Dapat tengok harimau, singa, rusa, dan ada macam-macam lagi....yang agak liar. Banyak pintu elektrik ada untuk setiap check point.

First time naik, rasa macam fuhh..dengan jalannya yang agak mencabar.......berbatu-batu, naik turun bukit pun ada, sekali rasa macam nak tumbang truck tuh.fuh ! Seram sis ! Lalu jambatan pun rasa macam nak roboh..... Kuss semangat ! ahhaha~

Don't worry, safety still terjaga.

Ada kisah lucu tapi mendebarkan ..next entri Nona story.

Settle NAIK TRUCK selama 1/2 jam. Yes !

After that, continue jalan-jalan .. Huishh, lapor dah time nih, agak jauh sikit nak menapak ke food court.

Sebelum ke Food Court, kami melawat dulu haiwan-haiwan lain...hehe~ Nak bagi makan haiwan? Boleh je !



           

         


          

Bestnya cakap-cakap dengan haiwan..haha
Chicken Farm, Fish Pond, Reptile House, Orang Utan of Borneo, semua kami tengok one by one..

Then.......suddenly.....Krukkk, Perut berbunyi.............. Aha..., LUNCH HOUR now !


Masa beli tiket, kami ambil yang satu set dengan makanan, so just tunjuk kupon, dapatlah pilih menu apa yang nak dirasa. Aku pilih yang nihh..huhu.

Blurrppp.....KENYANG.


Ok, Berdekatan tempat makan, actually ada Monkey Island. Apa yang best? Best sebab kita kena naik boat ke Pulau tuh.  Dan kat situ, ada monyet, kambing dibiarkan lepas.. Jangan risau, tak liar pun and jacket keselamatan ada sewaktu naik boat.


Settle NAIK BOAT, kami naik ke food court semula, sebab dekat ngan surau.
Yang boleh solat, sila solat dulu...hehe~ Bagus, kan..tempat solat pun disediakan. So tak perlu risau.


NEXT, LIVE SHOW ~

Jadual live show seperti ini :-
So, boleh plan your time....




Wild-Wild West Show


Ehh, best giler dapat tengok lakonan/ teater depan mata ! Walaupun aku tak dengar sangat dialognya, nak-nak in English, tapi aku tetap tengok till the end.

Segalanya real, tembak, meletup, masuk kolam, panjat and terjun...semua REAL pelakonnya buat ! Best ok....






NEXT SHOW..

Multi Animal Fun Play.

Haiwan yang buat show dalam ni memang comel dan pintar-pinta belaka... rasa macam nak try bela lah pulakkk. haha~ kedek-kedek jalan..



NEXT ANIMAL SHOW:

Colour of  The Birds.

Birds buat show memang best. Ada burung yang boleh bercakap, main gelung, lepastu nanti, ada segmen burung terbang ke arah duit RM 10 yang penonton hulur. Fuh, terbaikk.bagi duit, nak je dia kan ~


Banyak saiz burung, dari yang kecil sampai besar burungnya tau. Burung kak tua? Ha, memang sure boleh bercakap.. loghat burung ni kelakar..hehheh~ Music yang dipasangkan pun memainkan peranan memeriahkan suasana.


LAST SHOW :

Elephant Encounter.

Dah lama tak jumpa si gajah ! I miss you gajah ! Hehe~


Dalam show ni, gajah pandai berlakon. Best ! Dia tahu time bila kena tumbangkan badan, and bangun semula..hehe~ Kisahnya pasal gajah yang mati makan tanaman beracun.... Ada la pekebunnya aka penunggang gajah... Pergi dan balik bercucuk tanam...ha gitu.

Penutup dia? Hehe, comel je...macam mana gajah ucapkan Selamat Tinggal kepada kita, sangat cute !


HABIS SHOW.

Clap, clap !

Best and sangat excited ! Banyak orang luar negara jugak.... Happy lah bila dapat bercuti macam ni .hihi. Tak rugi duit masuk Safari Wonderland nih.... Memang enjoy habis ! Tak bosan tauuuu ~

So, ada yang dah pernah pergi jugak? atau belum lagi? Haaa..try lah dapatkan experience menarik....
Atau nak plan percutian anda? Silakan plan sekarang...untuk cuti mendatang...


Thanks Safari WOnderland, A Famosa Resort, Melaka !



SEDIKIT DETAILS :-

Alamat           : Jalan Kemus, Simpang Empat
                           Melaka 78000


No H.Phone  : 03-2781 888 atau 06-552 0 888

FACEBOOK   : https://www.facebook.com/afamosa.my/

WEBSITE        : https://www.afamosa.com/



===========================================

Trip yang sentiasa menjadi memori indah...So, Nona abadikan kenangan ini ke dalam Magic Mug dari Printcious. Nak tengok Magic Mug yang dah siap? Klik SINI 

Tak Nak Sunyi Sepi Lagi GiveAway by ASTraveler

Assalamualaikum, hai !

Tengah draft entri lain nih, so busy....tapi kita selitkan Giveaway dulu....

Meh lah kita support rakan blogger yang tak nak sunyi sepi lagi nih..hehe~



=================================================================

Nak join, follow syarat berikut;

1. Follow fb saya. Klik button dibawah ni,
  
2. Follow blog AkuSeorangTraveler

3. Like page @kedaiom

4. Buat entry dalam blog korang, bertajuk "Tak Nak Sunyi Sepi Lagi GiveAway by ASTraveler"

5. Copy banner dibawah, dan link kan sekali post ini di blog korang.


6. Repost entri ini dan tinggalkan url post anda di ruangan komen kat bawah ni.

Hadiah-hadiah nya!

3x Pemenang, Topup RM10 setiap sorang
2x Pemenang, sebuah buku terpilih setiap sorang

Tarikh tutup: 20 November 2017


kLIK Banner comEL tuhh !

Rabu, 18 Oktober 2017

2nd GIVEAWAY ATIEHILMI.COM ft. 1ST DENTAL CLINIC

Hi !

Jommm join !

 


Untung-untung kalau ada rezeki...kann?

Semoga ada rezeki...AMIN !


Klik banner or HERE !!

HAPPY DEEPAVALI 2017 ! Namaste !

Assalamualaikum, hai ! Namaste !



Happy Deepavali to All Indian in Malaysia !

Image result for deepavali

Nona cuci mata tengok Saree...Teringin pulak nak try.....

Tapi belum mampu nak membelinya~ Saree merupakan pakaian tradisional bagi wanita India.

Memang cantik dan menawan sesiapa pakai Saree..wiwit ! Hihi~




Nona just nak share, antara Saree yang Nona suka.

Image result for saree

 Related image

Image result for saree

Related image

Related image

Image result for saree 

Related image

Related image


One day nak cuba..... cuba je pun takpa kalau tak beli pong..huhu~


That's all, singgah blog jap...

Sabtu, 14 Oktober 2017

October Book Giveaway by Blog Siqahiqa

HELLO.

Ok, hari ni Nona nak join Giveaway yang hadiahnya memang antara yang menjadi kesukaanku.

Buku ! I am not ulat buku, but I still baca buku....or novel..

Untuk merehatkan mata atau minda, adakalanya..membaca...sambil baring..sambil relaks-relaks.

Siapa sama macamku jugakkk ??

HA..

So, let join too !

 



Both Nona tak pernah baca. I hope I can win one of them ! Teheeeeee~

Korang yang nak join, jomlah klik banner now !


DUE DATE : 12/11/17 tau !



Jumaat, 13 Oktober 2017

Berjaya masuk ke dalam Bloglist.

Assalamualaikum, hai !
Syukur masih bernyawa :)



Ok, Nona rasa, hari tu memang dah janji nak buat senarai bloglist selama sebulan bagi yang dah join contest tapi tidak menang.... atau tidak dikira ehh !

Sangat lupa uii itu hari..............

So, SINI link Giveaway, while nama peserta DI SINI 



Tahniah semuaaaaaaaa, maka dengan ini, masuklah ke dalam bloglist nona selama sebulan.


Terima kasihhhh !

Sila terjah sebelah, tajuknya Bloglist Sebulan. 

Khamis, 12 Oktober 2017

GRAND OPENING : Chef & U Pastry, Johor.

Hai !
Syukur masih bernyawa.

Baru-baru ni, Nona ada share di media sosial beberapa keping gambar kek yang cantik dan comel.
Nak tahu di mana? Ha, let me story...


=============================

GRAND OPENING || Yes, 1st October 2017 yang lepas, Nona and beberapa blogger telah attend satu Grand Opening Chef & U Pastry.

Chef & U Pastry sebenarnya adalah sebuah kedai yang menerima tempahan membuat kek secara home made, tiada yang ready made ok. Kita boleh inform mereka design macam mana kita nak, kita suka dan sesuai dengan majlis yang bakal diadakan. All can be settle as what we want :)


Betul ke akan cantik seperti yang kita nak ? Ha, Memang tak perlu risau sangat sebab, Chef yang terlibat ialah someone yang pernah buat kek untuk Sultan Johor tau !

Amazing betul tengok kek yang gah dihias dengan sangat cantikk !


 

Namanya Chef Ryan.
Berbakat, very inspired !


Ok, pada hari opening, Nona dapat tengok how is grand opening untuk sesebuah kedai, especially pemiliknya adalah Chinese. Wow, ada singa ! Usually Nona jumpa tarian singa bila Chinese New Year je. Rupanya kalau grand opening ada jugak.




The shop is not very big, but it has simple decoration and many awesome design of cake available on the day.



Jom tengok design kek yang kreatif, sesuai untuk majlis birthday, wedding, anniversary, graduation or just as prizes.


HAPPY BIRTHDAY !


 

Pinggu is so cute ! So cool !

 

POOH is my favourite cartoon when I was 3-5  years old

 

 

I am Princess !





Inside the glass, cute design !


Besides that, cards, or cookies also available.
It is so cute ! 




See the card ! Open it, and cake for you !!!!!!!!!






I love You :)

 AND !

WIN MY HEART... MARRIED COUPLE ! THIS ONE ! I WANT THIS ONE DAY !


Then lunch time ! Nasi Briyani , and Mee ! Yes, halal. I can see the catering lorry... hehe

 


Ok, time makan tuh, kami dapat rasa sejenis cake, pearl cake..rasa macam teh..sedap!


Ok, done !

 

Bawak balik satu cookies, Nona choose Dolphine ! Hehe


Keep Memory ! Keep Success ! 

===================================

For those yang nak tahu di mana, and berminat untuk order atau belajar buat kek yang comel-comel sangat............macam di atas,

Boleh Visit :-

IG :  @Chef Ryan

Chef and U Pastry

Alamat : No 17, Jalan Sasa 1, 
Taman Gaya,
81800 Ulu Tiram,
Johor.



Good Luck Chef  & U Pastry ! Hope The Best Always Come to You !