Kuatkan semangat dalam memiliki kasih sayang
OKTOBER 2017 !!

Sabtu, 9 September 2017

Bila Minyak Break Bermasalah

Assalamualaikum, hai !


Okay, just nak share dalam blog nih.

Hari tu, kereta aku dah keluarr logo nih tau.

 

Ok, its normal bila stop kereta, keluar logo tuh.
But its something bila tengah drive, logo tuh still ada...
even kau tekan or tak tekan break.....

Huishh, tak boleh dibiarkan tauu!!!!




Then, apa aku buat ? Haaaaaaaaa, aku tuang minyak break...
Ini jenama yang aku guna...



Memang popular...
Tapi aku nak jugak selit kisah dalam blog.

Dot 3, sebab kat tempat tuang tuh, dah tulis siap-siap, DOT 3... 
Isi dalam kaler merah cecairnya..


Cuba perhatikan tempat tuang break kete awokk, huhuhuu

=============

Before ni, pernah terjadik, kereta tetiba break tak makan oi !
Nasiblah kereta depan jauh cket....Aku tekan pedal break sampai hujunggggg, nervous kejap masa tuh, just sempat tekan butang kecemasan and tekan break sekuat hati...

FUHHH !

Berkira-kira gak nak naik ke bahu jalan tepi.... (selamat bukan besi penghadang tepi tu)

SERAM SAYA !

Bapak aku cakap, lain kali tarik handbreak.. if emergency....

Masalahnya, jarang berlaku, jadik terlupa segala bagai....tsk, tskkkk !

Sadis, then sejak tuh, ada keluar reminder , lampu gambar gitu, aku terus isi minyak break..


~Barulah lega ~

So, as reminder to all, expecially girl.woman, ketahuilah and buat reminder about this.....

Drive safely, remember your loved one !

=========================

NEXT, Check kipas kereta......





3 ulasan:

atiehilmi dot com berkata...

alamak.. kereta kakak pun dah berbulan tak cek ni.. adoi.. baca entri ni baru teringat ha..

Uyul Rosli berkata...

bahaya tuh nona. naseb tak jadi papeee
Uyul Rosli | Blonolog Blogger Picisan

adianiez AIDA berkata...

aida reti sebut jer.
tapi tak reti pape nak buat if situasi gitu jadik.
just risau ler bila ada tanda amaran kuar kat skrin kereta tu, nona.
and because of that, memang sebulan sekali suruh asben cek semua.