Cinta datang dan pergi, semoga terus bahagia dengan cinta yang datang
MAY 2018 !!

Isnin, 31 Julai 2017

Giveaway Tudung Preloved Halfmoon by Hajra ciklapunyabelog.blogspot.my.

Giveaway Tudung Preloved Halfmoon by Hajra ciklapunyabelog.blogspot.my.

Assalam, klik banner, jomm support !


Giveaway Preloved Comic By Elsaalicious




Giveaway Preloved Comic By Elsaalicious
Giveaway Preloved Comic By Elsaalicious


Senarai Hadiah Giveaway Preloved Comic By Elsaalicious

Tempat Pertama
3 Komik Lawak Kampus (Jilid 13, 14 & 15)

Tempat Kedua
2 Komik Lawak Kampus (Jilid 20 & 21)

Tempat Ketiga
1 Komik Lawak Kampus (Jilid 18)

Tempat Keempat
1 Komik Lawak Kampus (Jilid 25)

Saguhati
Bloglist Selama Sebulan X 10 Pemenang

Wah seramai 17 Pemenang Elsa cari. Apa tunggu lagi? Jom join

Okay Bismillah. Klik banner untuk join


===========================================

EMEL : nur2dunia@gmail.com

MY FACEBOOK : Nona Qiyah En Sani

IG: @gelaktawa


Open House di Kantin

Assalamualaikum, hello !

Syukur masih bernyawa.

Saja nak share, tinggalkan kenangan.... Bukan selalu...walaupon hal sekeciknya jer..tetap nak share.

This year, tempat kerja Nona buat Open House.
Kat kantin jer, Open Canteen jadiknyaaa..huhu~


 

Tahun nih ada lontong, spageti kurus, kuih muih, puding castard berkuah, kuih raya, kerepek..
air sirap. Buah Jambu, and bubur durian pon ado.

Alhamdulillah..kenyang, last year tak ingat makan apa.

So, next year harap berkesempatan lah jumpa lagi Open House kat sinii :)

So nak tengok perubahan demi perubahan yang terjadi...

HAHA



Oklah, Kerja Dengan Penuh Semangat tau , Nona !

#nonatakmemilihmakanan
#nonamakan

Ahad, 30 Julai 2017

Memori : Hijab Stars Tour, Johor bersama Shopee !

Hi !

Last week, 22/07/17, at 03.30 PM, Nona attend an event yang santai at Glasshouse Tearoom, Johor together with dua orang kuat JDT blogger.


~ Acah model ~


First time tahu kewujudan lokasi nih kat Johor. The best part is, ianya organized by Shopee ! Siapa tak kenal lagi dengan Shopee??

Shopee nih, one of place for online shopping. Hijab? Clothes? Bags? 
Men or women things are inside ! Click, click, macam macam jenama ada, and harga affordable jugak tau !



My maksu pernah beli and memang trusted, barang pun sampai elok jer ! Itu pentingnya, memuaskan customer.. hehe~


So, jom layan picture, apa yang Nona buat and jumpa kat sana ?  



 

YES. Doorgift once register with them. Pilih je any perisa, hehe



All the things well prepared ! Ngam !

And the influencers are both, Rafidaaaaaaaah and Sabrina Tajudin. Check out their IG ya. 




But .... sementara menunggu semua datang, kami singgah booth yang ada kat situ.



Hennah Booth, with Face and Body Painting. 

They are talented, memang banyak corak dan colour special for us. Pilih lah ikut suka.


 

Pinjam gambar dari IG JDT Blogger, sis Mia Liana. Sambil tunjuk corak inai kamiii !

3 of us.

Now..............................jom start !




Lepas siap berinai, event start with Ms Rafidaaaaaaaah share about Hijab style yang easy going and simple, betul betul ikut trend masa kini, wanita stailista gemar gaya simple ever like this !

 
This one , Ms Rafidaaaaaaaah suka style nih , dia cakaplaaa~ 
Exactly, macam yang dia pakai ~



Next, Kelas Penyolekan Kening by Sabrina Tajudin

Aduhh, nampak senang, rupanya kena ada barang-barang yang tertentu untuk lukis kening nih.

Nak kena DM IG sis untuk more details.


=========

Tahniah JDT Blogger, Sis Julia.



After sharing session, ada jawab soalan.
So, she is one of the lucky person! Dapat gift !

=======================

Ok, end sharing session, lets rest and take more pictures !


 

Orang Kuat Shopee nih uolzzzz ! ! Cute laaaa...Jealous I  tengok orang cute2 and rajin kerja..peramah..


Inilah bahagian depan tempat tu. 
Nasib aku baru balik dari rumah pengantin, tak sempat tukar outfit.

 

She is the MC on that day ! Comel jugakk !



Haaaaa, this woman, handle in face and hand painting, beautiful ladies !

Now, settle, lets makan.


Simple, cute and delicious ! I love all the foods !


So, everything goes well. Bye Glasshouse Tearoom and thanks Shopee for organizing this event yang santai ~





Ok, Silakan shopping di Shopee, Have SALES tau !










Notahati : Jemputlah saya lagii :)



Khamis, 27 Julai 2017

DIDI THE CAT CHARITY | LETS DONATE FOOD FOR STRAY CATS

DIDI THE CAT CHARITY | LETS DONATE FOOD FOR STRAY CATS. Salam. Ada peminat kucing di sini? Nona tak obses sangat, sebab dari kecik, berani tengok, sentuh tak berani sangat.

Entri kali ini Nona nak tolong member untuk dapatkan food donation for stray cat. Sekiranya ada rakan rakan yang sudi panjangkan informasi ini, dipersilakan share di blog/FB/IG masing masing. Semoga Allah membalas jasa kalian. 

****************************************
PESANAN FOUNDER:
****************************************

Didi The Cat Charity is a small organization to help out stray cats in Malaysia. Its a platform to give a chance to cat's lovers to spread their love. We are currently based in Penang as we are helping out all the free Cat's Sanctuary here cause most of this sanctuary need help from the society.

We dont accept any money, but we are welcoming Cat's food donation . They need help with this as cat's food is very expensive and lots amount of cats here need lots of food too. We dont have any specific requirement for the cat's food, we even accept the balance of your cat's food as long as you sincere to donate! Here got hundreds of cats that will tell God how generous you are.

Any question you may call me at 016 8228854 and if you want to know more about this new organization you can go to www.didithecatcharity.blogspot.com
****************************************

Mini stationery giveaway by mirzasyazwina

Assalamualaikum !

Hai !

Nona join this !

 


Berbunga bunga hatiku bila tengok hadiahnya stationary comel comel oiii ! !


Boleh letak kat tempat kerja I, ehhehe~

Jomlah joinnnn yo ~ KLIK BANNER LELAJU !




Isnin, 24 Julai 2017

Food Review : Tarikan Hebat makanan Jepun Di Yuzu Japanese Restaurant, Johor !

Hai !
Syukur masihh bernyawa.




Ok, hari ni nak story tentang keenakan tarikan baru di satu restoran Jepun kat area Johor nih..
Dah lama mengidam nak makan kat kedai Jepun, now dapat try and the best part is, menunya berkaitan crab ! K E T A M !



W E L C O M E ! So cute ! Hehee~

For the first time, nampak restaurant nih, maybe kita sebagai orang Islam FIKIR,  tak boleh masuk, tapi actually, ianya HALAL ! Pekerjanya also ambil orang Melayu tau. Woww, penting tuuu !


So, apa yang HEBAT VAGANZA sangat dengan menu terbaru mereka??

HAAAAAAAAAAA, it is all about these ~ 4 NEW MENU  Available for us!


Soft Shell Crab ShoyuRamen
RM 18.90


 

Soft Shell Crab
RM 19.90


 

Soft Shell Crab Don with Chawanmushi
RM 24.90



 

Soft Shell Crab Set with Chawanmushi
RM 28.90


OK, What so special ?

Yes, the crab rasa sangat lembutt, sebab segala isi dan
 tulangnya dimasak lama sehingga lembut.. sebab tulah namanya SOFT SHELL CRAB !

Agree, betul-betul lembut lahhhhh ~

So that, tak perlu sakit gigi nak gigit ketam, all can eat and safely landed inside mouth !
Hihi ~

Rasanya? Tak pedas, and rasa sweet tu ada. 

Makan dengan chawanmushi, more delicious ! 

:::::SUGGESTED okay ::::



Next, Nona ada jugak try menu lain.

Menu special lain yang ada seperti di bawah :-




Zaru Noodles (SOBA)
RM8.90

Berais and cool je bila makan ! Suka sangat this meal ! Together eat with bijan and wasabi !
Barulah rasa ngam pedasnya :) Kalau makan noodles only, it has no taste, tawar ~

Yang penting, disediakan mesti dengan tikar bamboo, comel and unik !


Sedikit info dari Google :-

Zaru Soba is cold buckwheat noodles with dipping sauce, and it is a cool summer noodle dish in Japan.Zaru means a colander or a strainer in Japanese, and cold Soba noodles are usually served on a slotted bamboo mat that lets water drip through

Siapa pernah makan? Tahu kan, ada partnernya, rasa green tea.


Teriyaki Salmon
RM 18.90

Aku tak boleh lepaskan Salmon ! Memang tasty sangat, ikannya lembut, add on with coleslaw.
Memang umppphhhhh, makan sampaii licin ! My tummy loves this ! High in protein kan~


Deep Fried Gyoza 5 pcs
RM 9.90

Gyoza means dumpling. Ini pun sedap, Sangat sedap once masuk dalam mulut.
Rasa-rasa ayam, and lembut betul isinya. NGAP satu kali, pasti nak lagi !

 

Ebi Fried Tempura




And the last one..................



Edamame 
RM 4.90

Ok, apa ni? Pernah masak kat dapur takk? hehe~
Ini dikira macam appetizer, kalau orang Melayu, settle take heavy food, then makan ice cream la..nguyah kepek la..and lelain...kan~

But this time, we try this Edamame.

Info dari Wikipedia :-

Edamame, or edamame bean, is a preparation of immature soybeans in the pod, found in cuisines with origins from East Asia. The pods are boiled or steamed and served with salt.

Rasanya tak tahu nak describe, tapi boleh tahan laa,  tak manis pon.
Well, yang nih, nona tak makan banyak sangat. Ada yang memang suka gigit kacang ni.

Semua meals, i drink with 100 Plus.. To maintain cool pH Body, haha~


Ok, all are done ! Nyummmmm 1000X

As conclusion, I love all the foods here,  especially Soft Shell Crab , and Zaru Noodles,

YES, YES !
 I would like to suggest to my friend or family to come here, taste the good meal available for lovely customer ~ chiaaaa ~

While eating, you can enjoy with the Wi-FI, dont worry ya !
Eat till full and satisfied ! Weeehuuuuuuuuuuuu~


Green tea, cold, warm, and hot water is free served.
I love this too ~ Remind to take care of your health !


CROWDED kan..haaa... POPULAR lah this place ! Heheh~



Some of us.  Support Yuzu Japanese Restaurant !


YUZU JAPANESE RESTAURANT 

Always give the best service for customer !



Where is it?




Yuzu Japanese Restaurant

No 27, Jalan Mount Austin Height 8/4,
Taman Mount Austin Height 81100,
Johor Bahru,
Malaysia

Facebook : HERE 



Thanks Yuzu Japanese Restaurant !

Ahad, 23 Julai 2017

GA : Jom Menang Barangan Lazada Bernilai RM20 by S.K.

Assalamualaikum,
Hello !!!!

Syukur masih bernyawa.

Ok, dengan penuh semangat, nak join Giveaway nih..

Pasal apa nihh??  Pasal.............. hadiahnya, melibatkan barangan kat Lazada. Yang lebihh interesting, sebab ianya boleh dipilihhh sendiri !!!!!!!!!!!!!!!!!

Tag semua JDT Blogger. Dan semua blogger yang ushar blog I nihh ~



Nak tahu lebih lanjut? KLIK Banner lelaju tau !


Ok, so syaratnya, haruslah pilih barangan yang berharga RM 20. . Tolak tambah, rm 20 sahaja tau.


NEXT...........................I choose this !





Fashion Fluffy Rugs Anti-Skid 40X60cm Home Bedroom Carpet Floor Mat (Pink)  


Bukan main panjang nama kooooo~ Muroh and free shipping...kehh3~

Pertama, aku nak sebab , kalau dapat hadiah blogger ke, review product ker, nampak lah terletak elok je background nye...cantik..comel....

Lepastu, nak baring kejap kejap, sesuai jugak... cuma kena rajin bersihkan ya~

And aku suka, sebab ianya nampak simple and sweet, ..rumah aku pernah ada carpet yang besar gedabak, tp skrg simpan, nak sapu n basuh, agak leceh..huaaaarghhhh, tapi kalau nih, tak besar sangat berdasarkan komen diberi...maka aku suka! Suka nak yang nih, PINK COLOUR tauuuu !

Kalau pijak, lembut di kaki........... alalalalalllaa~

Hehehe, jommlah join, hope ad rezeki........................





Jumaat, 21 Julai 2017

Beautilicious Giveaway





JOIN BEAUTILICIOUS GIVEAWAY :

1. Tulis entry dengan tajuk BEAUTILICIOUS GIVEAWAY
2. ikuti syarat lain seperti entry SINI.
3. Letakkan link entry korang di SINI.

Ahad, 16 Julai 2017

FOOD REVIEW : Mencekik Di Makan Place, Taman Molek, Johor

Hai.

How's life? Nona okay okay je, cuma this week, banyak event and open house.

Ok, nak share story tentang kekenyangan aku makan kat satu tempat yang baru. Yes, chinese punya restaurant, but there is no pork and no lard ~ Konsep digunakan is also suitable for Malay people.

Clean and delicius !

Makan-makan this time is at Taman Molek. I will share location at the end of my post :)

So now .......................


4 Bloggers are coming for makan till full !


Firstly, we all dapat nih

 
Golden Pumpkin and Mushroom Soup
Both are RM 6.90

Terlalu sweet, pumpkin soup, some people may love this, 
but i prefer more the mushroom soup ! Creamy, memang tasty !

Next, we try all of these ! Nyummyliciousss ~


 

Simple but delicious !!!

 
Seafood Aglio-Aglio
RM 15.90

Bahannya ada spaghetti, udang, sotong, kupang, 
and also, tomato cherry, one of healthy ingredients !



Vegetarian Pasta
RM 13.90

Rich with zucchini, tomato sauce, eggplant, mushroom.



 

Lamb shank 
RM 42.90

Aku suka giler this food ! Lembut bak hang ! 
Chef cakap, nak masak menu ni pon dah lama supaya soft texturenya
Together comes with mashed potato ! I am falling in love with this,

When writing this, my tummy make sound, want it again !!

 

Asam Pedas Fish 
RM 18.90

Not very spicy, but i can taste the sour, the asam taste inside the meal.
Then I eat with fried rice, umpphhhhhh~ Sedapnyaaa


Kampung Fried Rice
RM 7.90

Ikan bilis cukup, keropok ada, memang rasa chillies dalam tuh,
Hot and spicy jugakk...
Aku memang suka pedas pedas nih, hehe~


 
Seafood Mee Mamak
RM 9.80

Suka bahan kat dalam, ada kubis, sotong, ayam.
Mee nya lembut, colour tak gelap sangat.


Salmon
RM 20.90

Usually, eat salmon sushi. only a small pieces.

But this, First time ever makan ikan salmon with teriyaki sauce.

Nona memang favourite ikan. 
This salmon, sangat lembut, tak hanyir dan paling penting.... sedap, kena dengan tekak.



Mixed Salad Pizza 
RM 22.90
and
Pepperoni Pizza
RM 23.90


I love this very muchh, member kat Facebook pon dah tanya.

Suka sebab it is very crunchy, healthy sebab sayur ada banyak......
and memang rasa cheese leleh dalam mulut okayyyyy~

--------------

AND THE LAST ONE, OF COURSE THE DESSERT !

 

Dapat Mango Pudding free, for those yang share kat IG and FB

OPPS, 
Line tiada for share??
 Don't worry,  FREE  WI-FI available for you all !!

==========================================


Da bomb, I like all the meals, SUGGESTED tau !
But more loves to the lamb shank, mushroom soup and pizza

Try if you come here !! 


Ok, full, my tummy full !! hehee~


Decoration ?

Ok, I think it is simple, and cute.....clean? of course ! And it has air cond.. I love it !
Oh ya, it is quite romantic too, because of the lamp..hehe~ Let's see.


Can u see, ada basikal letak bunga lah kat bawah tuu.. hehee~ 





At the side...


 

Guitar?? NO ! It is Ukulele ~ So cute, First time, i saw this concept !



Oitside~ Still ada tempat..hehe

Amazing ! !


Where is it?? 

NO 59, Jalan Molek 3/10,
Taman Molek,
Johor Bahru

Tel : 07-351 8482

Facebook page: MAKAN PLACE