Kuatkan semangat dalam memiliki kasih sayang
OKTOBER 2017 !!

Rabu, 7 Jun 2017

Amalan 5S Semasa Deko-Deko Raya

Assalamulaikum, hai !

Syukur bernyawa, demam teruk semalam, tapi hari ni ada rasa kebah sikit.

Masa berlalu so fast, kan.. Tup tup dah nak raya .....

So, persiapan rumah macam mana? Ada tambah apa apa perkakas? Perubahan apa yang dibuat this year?

Nona tiada perkakas baru yang besar besar, just a little bit changes. Not settle yet, but will do. Maybe tambah frame? 

Untuk deko deko raya, means, My Ramadhan Home, becoming my Raya Home,  Nona suggest start dengan  5S. What is 5S? Ok, sila baca ye ~

Image result for 5S 

Haaaaa, sebab rumah Nona macam nii keadaannya sebelum raya, memandangkan tak siapa pun datang singgah kalau sebelum raya..... 




Masuk rumah, terus nampak TV nih, memang area ruang tamu. Nampak kat Kotak merah tu? Need singkirkan mana tak pakai and simpan dalam tempat lain, then Dinding pon perlu dihias untuk nampak lebihhhh elegant or menawan.

Kepentingan 5S:

1. Boleh nampak jelas barang yang tak diperlukan lagi, dan harus disingirkan.
2. Barang yang masih elok untuk digunakan, haruslah diasingkan, disusun dan disimpan di tempat lain yang lebih selamat serta kemas.

3. Habuk perlu dibersihkan, lantai perlu dimop, agar kelihatan shining bila raya, kebersihan terjaga.
4. Labelkan laci sama ada dengan penanda atau warna jika perlu untuk keep reminder

5. Kekalkan keadaan yang bersih, teratur dan sedap mata memandang.


So, tips untuk deko deko raya ialah :-

1. Buat 5S di rumah, terutama tempat yang mudah tetamu nampak. As example, Habuk, perlu always dihapuskan, lantai berkilat, kipas mesti bersih jugak..

2. Warna langsir yang tenang dan elegant
Ini supaya rumah nampak berserii tapi tetap cool bila orang ramai datang.

3. Bantal yang elegant untuk kusyen 
Orang nampak kusyen kita gah gitu...


4. Frame yang elegant
Once masuk rumah, sedap mata melihat, tenang jiwa walau dah penat beraya sana sini.


Untuk semua tips di atas, Lazada dapat membantu................

SALES bukan sedikit tapi MENDADAK weii !





 

Banyak betul pilihan yang menawan hati... Suka tengok kaler cerah macam ni, potongan hebat !




Like a KING ! Warna cerah, cuma satu gambar sahaja di tengah. Terbaik kannnnnn



 

Tak pernah hias dinding dengan frame, maybe this year boleh try??




Cute pink colour ! To clean the dust, need vacuum.... 

So, I choose this, rm rm 1++ to rm 69 only, is the best thing ever !


=====================
WOHOOOOOOOOOOOO~

Thank you Lazada, semuanya are worth with the sale price. And worth for using in DEKO DEO RAYA 2017 ! Betul betul riang ok !!!!

#rayasakan
#dekodekoraya
#cleanandselesa


Nak tahu ada apa lagi kat Lazada? Terjah now, sebab...  sedang berlangsung.........



Marhaban Ya Ramadhan and Riang Ria Raya sale



 (http://www.lazada.com.my/riang-ria-raya/) that will take place from 


May 19 to 30 June (where you can find special discounts up to 90%!




Siapa nak join contest nih, jommmlah...hadiah dari Lazada best best tau !

Cuba klik BANNER


WANT TO SHOPPING?? Hurry Up Click 


Baca entri Lazada Raya Nona yang pertama di SINI 

4 ulasan:

Seri Kandi Tanah Jauhar berkata...

wow.. lwh shopping puas2 byk diskaun.
errrr... yg depan tv tu brg mekap ke apa? hehehe

julia jamaludin berkata...

nice sharing nona..
good luck ye :)

Nona Qiyah berkata...

A ah, kak seri, barang maeup.hahahaha~

Senang nak p kerja, teruihhhh je makeup...trus kuaq~

Tq kak ju, gucluck tooo

Sizzling Suzai berkata...

tahniah mng contest lazada ni.. salam kenal :)