Kuatkan semangat dalam memiliki kasih sayang
OKTOBER 2017 !!

Selasa, 20 Disember 2016

Rahsia Jimat Hadapi Bajet 2017

Assalamualaikum, lagi beberapa minggu sahaja dah nak masuk ambang tahun baruuu :)

Image result for happy new year

Semoga sampai kita ke 2017.... Amin


So, ni nona saja nak share tips berkenaan penjimatan untuk hadapi bajet tahun baru.... ekonomi semakin genting, manusia harus berusaha !

Ianya berguna untuk hadapi 2017 yang semakin mencabar............ duit tu benda yang penting,..walaupun memang tak dibawa mati punnn.. tapi nak lakukan perkara basic, amalan dan menuntut ilmu zaman skrg, yes, perlukann perbelanjaan jugak.

Image result for jimat duit



A.  Bahagikan pendapatan yang tak dijangka.

Ye, rezeki datang dari Dia, Mungkin ada yang join mana mana pertandingan, then, tup tup menang? tup tupp hadiahh first prizee? Haaa, best kann? Atau maybe yang dapat bonus akhir tahun kerr?

Jadi, ke manakah duit anda itu dibahagikan? Semua masuk bank terusss? hoho, torbaikkk sangattt!!!!

Mungkin lebih baik jika dibahagikan untuk tiga parts:-

1. Digunakan untuk membayar hutangg berlambak lambakk
2. Disimpan atau laburkan ke mana-mana tempat yang dipercayai. Beli emas ker, pon bagus gakkk~
3. Lebihan duit? Haaa, guna untuk diri sendiriiii........ Tapi ingat, kalau betul betul dah berlebihan lah.......sesekali memanjakan diri ikut naluri hati, takpe...tapi kalau dah berkali kali...........? errr, kopakkk ! Biasanya, kalau ada cuti perayaan atau cuti sekolah, memang sure akan ade pengeluaran lebihh, khas untuk hari hari special tuh , kan? 


B. Duit simpanan yang boleh digunakan pada bila-bila masa.

Apa maksudnya? Ok, di sini menegaskan untuk kita menyimpan elok elok di tempat yang kita yakin, kita takkan usik...........kecuali apabila sangat memerlukannya..........Nak selamat lagi? Buatlah akaun lain yang memang khas untuk simpanan kecemasan..... or,. beli emas, kalau suatu masa terdesak, harga emas punn dah naikkk beb ! Kan syokk mcm tuhhh :)


Image result for saving


C. Tinggalkan kad ATM

Untuk meninggalkan ATM Card, kita seharusnya bijak menganggarkan perbelanjaan yang diperlukan. First, keluarkan duit tersebut, Dan anggarkan penggunaan untuk seminggu jer duluu..........Hah! dengan cara ini, mestilah boleh berjimat-jimat agar tak berlebihan guna, dan sangat berkesan untuk tengok aliran tunai selama beberapa hari meninggalkan kad ATM ! Huhu~



D. Tetapkan azam tahun baru

Asalkan melangkah tahun baru, ada je azam yang ingin dicapai, kann?? So, apa kata tahun ni azam nak buat saving lebihh sikit, berbanding sebelum sebelum ini, kann?

Azam yang murni, untuk menyimpan dan berbelanja mengikur keperluan, bukan kehendak semata...

Dalam setahun, ada 12 bulan....so, target sesuatu berkenaan kewangan sepanjang setahun itu.

Ewahhhh, aku share, di samping ingatkan diri sendiri gakkk


Ok lah, all the best for future, Let plan and start to do it, WE CAN !!!!!


Image result for life


3 ulasan:

Mar Mansor berkata...

nice tip

Ann Ishak berkata...

tips yang bagus :D

Nona Qiyah berkata...

Heheee, share daripada majalah Dara , Jan lepas, cuba buat..inshaALLAH berjayaa