Tabahkan hati dalam memiliki kasih sayang
JUNE 2017 !!

Ahad, 18 September 2016

Misteri Diari Embun

Assalamualaikum, hai... banyak cerita hantu yang kawan-kawan aku alami, aku jarang ade...mintak jauhh la..kalau ada seram pun, seram ala kadar.....

Aku dari form 1 sampai form 5 duk hostel.... sampai kat U pun, jadi ketua aras, kena balik hostel awal awal sem..... huk3, kat bilik sensorang tu biasaaaaa..mujur tak pernah kena gangguan berat2 :) Tapi akuu sukaaa cerita hantuuuuuu~

Ok, antara yang aku ingat ialah :-

Kejadian masa form 5,di sebuah sekolah di Batu Pahat, Johor.. Selalunya... hostel kat asrama akan OFF sendiri. auto off la kiranya...bila dah start kul 11 atau 11 lebih sebab nak suruh student tidur awal.

Jadi aku pun pergilah ke bilik kawan aku, namanya Embun (bukan nama sebenar).....sebab selalunya...dia ada lampu untuk study, cerah lah sikit aku nak belajar, memandangkan esok ada kuiz subjek yang aku sukaaa....

Ketuk je bilik dia, senyap.... macam pelik dia tidur awal...... aku fikir dia dah ke bilik orang lain kot..Aku pun singgah ke toilet dulu, tiba-tiba jumpa roomate dia kat toilet tengah cuci muka, kata roomate Embun, si Embun tu demam... tengah tak larat badan, dari tadi tidur je....terbaring.. lepas tu Embun bagi pesanan awal..bagi buku catatan subjek tu kepada aku.

Maka, aku pun singgah semula ke bilik Embun. Aku ketuk dan buka pintu bilik..

'Dah kenapa gelapp je, sakit sangat ke?' Tanya dalam hati.

Aku buka lampu, lampu study dia..tak berapa cerah time tuu... Bila aku sentuh dahi dia..sejukkk gila.......  Nafasnya perlahan je... Muka pucat betul... sakit sangat kot...atau penat...lesu tak bermaya wajah..walaupun pagi tuh  nampak dia berjoging seorang diri di padang tempat kami belajar.. (Asrama berhadapan padang).


Aku pun membiarkan dia.... dan mengambil buku catatan dia berkenaan subjek tersebut dengan niat esok pagi akan kupulang.

Keesokan paginya, aku bangun terus ke bilik Embun, sebab dia suka bangun awal pagi untuk berjoging jika kelas bermula jam 10 pagi. Tetapi waktu aku ketuk bilik dia, masih gelap... 

Mana roomatenye yang lain??? Hmm, aku tak puas hati, aku cuba call Mama Embun, sebab mungkin dia balik ke rumah akibat demam malam tu...dan aku tak perasan..




Mama nya tak angkat. Aku habiskan kuiz tanpa Embun di sisi. Kalau dia ada, boleh pergi library sambung study. Aku pun membelek buku nota Embun, mana tahu ada selit duit dalam tu, rezekii..ye dok..hehe~

Namun lain pula yang aku jumpa, aku buka surat itu, dan membacanya dengan tangan terketar-ketar..... tulisan biasa berwarna biru. Tapi tanda seru di hujung berwarna merah. Sign juga berwarna merah.

Dia menulis mimpinya dan bertanya sendiri.....apakah mimpi itu, kenapa family lelaki itu.......................kenapa dan kenapaaaa semua ayatnya.. Ok, terasa seram sejuk di kala angin hujan mula bertiup.




Aku cuba menguhubungi mama Embun dan akhirnya mama Embun memberitahu, bahawa Embun dan roomatenya telah meninggal dunia akibat kemalangan di hutan berhampiran tempat kami belajar.

Sehingga kini, aku sangat terkejut dan bilik mereka ditutup sementara.  Apakah sebenarnya yang terjadi? Memang mereka bersaudara, penign kepala aku..tak biasa Embun tiada bersama..

Malam tu, malam tu..nampak roomate Embun mencuci muka, tapi gerakannya laju.. 

Dia ada, mereka ada..tapi siapa mereka, dan maksud semua ini??



Aduhhh, tapi apa kena mengena dengan surat tersebut? Aku mula memasang niat....mencari DIARI EMBUN.

Dalam diari tu, aku je yang tahu..sebab musabab, dan aku berikan kepada mama Embun serta roomatenya aka sepupu beliau.

Macam-macam story dilemparkan tapi aku dapat mengagak kejadian tersebut berlaku bagaimana pada hari kejadian. Rahsia digenggam, takkan kucerita kepada semua, Embun sangat tabah ! Aku bangga dengan kau, Embun !



Al-Fatihah buat mereka yang telah tiada......... semoga yang hidup teruskan perjuangan hingga selesai.


*2010-2016* aku rindukan kauuu Embun.........

===================================================

So, ni time nyaa, lap air mataaaa tuuuuu


 

Nak join? Klik bannerrrr tuuu


Yes, memang perkongsin story di samping aku nak join contest ni.........minat dengan story hantuuuu, dan minat dengan filem melayu.maka aku TRY ni !!!! duppppp dapppp poster wehh !

  DENDAM KESUMAT !!!!!!!  jangan main main !



 



Klik pautan untuk tahuuuuu lebihhhhh lagiiiiiii, Tak sabar nak tengokkkkkk, dahla Pekin menang hari tuuuuu, kat FFM, 


Semoga ade rezeki, amin !



#VolkswagenKuning #MiGOnline #VKBloggerReview #BlogRetis

#VolkswagenKuning #MiGOnline #VKBloggerReview #BlogRetis dan tag @migonline @davidteo99 @broframestone


Jom joinn, mana tahu rezekiii..kan

Klik banner or HERE

Tiada ulasan: