Kuatkan semangat dalam memiliki kasih sayang
JULY 2017 !!

Selasa, 13 Oktober 2015

WOW CIMB : Cara Pembayaran Hutang Mara melalui Cimb Clicks

Assalamualaikum, hello ! Alhamdulillah, walau ape pun yang jadik hingga saat ini , diuji atau menguji :)


Ok, so untuk hari ni, aku nak abadikan something dalam blog ni , berkaitan Pembayaran Pinjaman MARA . Yes, dah pinjam, kenalah bayar, ye dak... haihh, sudah kudapat warningg suh bayarrrr hutanggg piutang tuhh.... hmmm

Pendek citer, Aku malas nak ke mana mana, , gune cimb clicks jer sudahhh. Kan mudah cam ABC.. hehe ... Then Bila gugel, terjumpe cara bayar macam nihhh 

tup2,asal macam lainnnn sikit ???  ouhhhhh, Rupa-rupanya sekarang CIMB CLICKS dah upgrade koooo...

OK, Nak gune cimb clicks cuma perlu ade tiga bende ni jer , :-

  • Akaun Cimb Clicks 
  • No kad pengenalan
  • No Akaun MARA 



Meh aku share HOW  nak bayar Pinjaman MARA guna Cimb Clicks  :-


LANGKAH 1

 WAJIB mempunyai akaun Cimb Clicks. Kalau guna orang lain punya maybe boleh sebab nanti dalam tu mintak no I/C and no akaun MARA pembayar tu.  Tapi lebih selamat......... guna lah akaun sendiri yerrrr ~






LANGKAH 2

 LOG IN akaun Cimb Clicks


                                 






                                                                        LANGKAH 3

Klik pada column 'Pay'  DAN  pilih 'Bills'





LANGKAH 4 

From : saving account pembayar
To : Klik pada cimb clicks ,  dan isi   ruang 'ENTER BILLER NAME' tuh dengan nih :-

 'MAJLIS AMANAH RAKYAT (MARA)'







Then automatik keluar macam pic di bawah :-






LANGKAH 5

Isi segala butiran yang diperlukan tu, dan Klik  'Proceed to Payment'. Oh ya, ruang Biller Nickname tuh aku tak letak pape. huhu


Then Cimb will give TAC , so masukkanlah code tuhh ke ruang TAC tu nanti....

Okayyyy sayang sayang ?

Finally, successfull lahhhhh




Syukur, lega dah siappp bayar walaupun sikit, at least, start bayar.....dan takdela nanti tergopoh gopoh nak kena blacklist, ye dakkkk !!!!!!


Ok, sekian saja perkongsian ambo untuk kome semuaaaaa



ALL THE BEST IN YOUR LIFE, and JANGAN LUPA BAYAR HUTANG yaaaa! hahaa~











4 ulasan:

Unknown berkata...

THANKS A LOTTT.. U HELP ME SOO MUCH..

MFAS12 berkata...

trima kasih sgt membantu

nurul najwa amira berkata...

Boleh sy tanya mana nak dapat no acc mara ye

Nona Qiyah berkata...

Ada kat surat perjanjian masa memula kita buat....tapi kalau nak senang, call MARA sendiri