Kuatkan semangat dalam memiliki kasih sayang
AUGUST 2017 !!

Ahad, 11 Oktober 2015

Tutorial tambah photo gallery widget instagram dalam blog

Assalamualaikum, haii haiii ! Alhamdulillah !!

Aku baru je pasang widget baru, yang bagi aku penting gak la....untuk promote IGSHOP sayaaaa~

Selalu tgk, tapi tak pikir nak letak....tapi bila tengok tutorial, rasa senang lah pulokkks, hehhe~

Well, kalau sebelum nih, aku letak simbol untuk ke fb semua, tp macam tak berapa syok la kalau simbol jer, so.............aku tukor ke mcm tu, tgk di  sidebar ku ituuuu ~


thanks ye sis fiza,  credit to  blogger comel

Nak macam tu?? Untuk letak dalam blog ?? Meh ikut step mudahh sungguh ni !


1. Setting IG kepada PUBLIC , Wajib Public taw ! Semua leh tengokss~
Lau private, memang takde kuarlah, sebab private kan ~ hehee

2. Pergi ke webiste http://iconosquare.com/

3. Sign in account instagram

4. Klik  menu 'promote'  (bahagian atas tuhh)

5. Sila tengok pada 'Photo Gallery Widget' 

6. Klik 'GET YOUR WIDGET'

7. Isikan segala maklumat yang diperlukan. Then akan appear kat sebelah tu, macam yang kita set kan. So, bolehla tgk preview tuhhh...

8. Klik 'Get code'

9. Copy paste pada layout blog. (Add html, then letak html code  tadi  dalam tuu)



Aha, tu step untuk letak IG dalam blog lah..... nanti try setting saiz, kaler...berapa pic yang nak ditunjuk tuh, kasi ngam dengan blog .  Make sure , your IG is PUBLIC taw sayang !

Kalau nk FB dan selain drpd blog..., sila  survey lain widget yg ade tuhhh...okayyy~


Doneee....selamat bershopping ke igshop ambo, @senyum2  namanyaaaa, hehe

dan enjoy your day !




4 ulasan:

Shila Azizi berkata...

Hai dik,

Thanks tutorial ni...Akak dah buat. :) Sebelum ni guna widget lain, now dapat yang lagi best pulak, terus tukar! Hehe...

Ganu Online berkata...

Thanks for tutorial..

Eintan Nurfuzie berkata...

hihi.. cik en pon dah buat

Cik en kembali.. hihi.. lama x mai sini..
Jemput singgah blog Nurfuzie.com
Jom memriahkan GA cik en yang bernilai lebih dari rm1KGive Away Nurfuzie Dot Com #1 Bernilai RM1000
dan entri ini Happy Monday All Nufuzie Dot Com's Reader

JMR berkata...

bagus utk org tahu kewujudan igshop kan