Tabha dalam memiliki kasih sayang
DISEMBER 2017 !!

Jumaat, 4 September 2015

TAKDE MODAL BESAR, MCM MANA NAK DAPAT DUIT ??

Assalamualaikum, hai ! Alhamdulillah.... sampai ke hari ni :)



Ok, TAKDE MODAL BESAR, MCM MANA NAK DAPAT DUIT ??

Nah, semua orang tahu, sekarang zaman ekonomi merudum, walaupun banyak aktiviti untuk mengukuhkan ekonomi sedang giat dilakukan. Tidak kurang juga bagi mereka yg tidak bekerja, atau hanya  bergelar pelajar semata-mata. Pelajar di sini bermaksud, pelajar universiti. Tapi aku selitkan jugak pelajar sekolah punye cerita.

1. JADI BLOGGER
Apabila bergelar mahasiswa or mahasiswi U, konpem2 lah gune laptop or pc or komputer. Byk nau 'OR' dia, hehe.. So, untunglah  menjadi blogger, banyak iklan nuffnang or pape iklan yang boleh diklik org luar untuk mendapat income . Dgn mereview jugak boleh menambah wang yg sedia ada. Dan lebih bertambah apabila join GA/SEGMEN, tup2 rezeki menang dpt hadiah berupa wang atau brg2 berharga, Sgtlah awesome ! huhu . Pelajar usia 15 tahun pun dah reti kot !
So, ape lg, start blogging !



2. JADI DROPSHIP
Dropship ialah orang tengah antara pembeli dan penjual. Kita hanya perlu promote habis habisan dan mark up harga drpd hrge asal yg seller or supplier kasik. TAK PERLU KELUAR DUIT AMEK BARANG, TAK PERLU PERGI PEJABAT POS , namun perlu PROMOTE DAN TRANSFER DUIT apabila ada customer berkenan dgn produk tersebut. YG penting, ade cimbclicks or m2u, untuk online transfer terussssss....  Dalam hal ni, kita kena percaya . Dan kuatkan semangat.


Pada mulanya aku tak pham iklan mencari dropship yg keluar kat Facebook. Aku pikir2, boleh percaya ke, sebab takde dlm family aku berpengalaman menjadi seorang DROPSHIPPER =.=" dan sometimes ade org mintak yuran, ohoooooiii, memang tidaklah aku kan ..huhu ! .nak2  baru pestime jadik..... even rm 10, i is tak nak kasik, hahahaa...

So, boleh la survey ejen mana yg dipercayai untuk kite kerja as dropship under dia .


3. PENTERJEMAH
Yes, tak kisah, student or nope, ade laptop, ade dictionary or internet, or ilmu sendiri, yaaa, sudah tentu boleh jadik penterjemah, PENTERJEMAH BUKU, bukan penterjemah ape sangat, hehee~ ade company yg tak sempat nak terjemah buku2 bahasa mereka, so penterjemah ni diperlukan . Masa tu kire fleksible bile2 nk keje tu, ikut sukaaaaa, janji dateline sampai, anda sudah settle ! hoho


So, bolehla try !



4. GUNAKAN KEMAHIRAN, PROMOSI

Ini merangkumi semuaaaaaanya. Kita boleh iklankan tugas or apa2 sahaja kerja yang kita rasa fleksible dgn masa yg ada  :) Bergantung juga pada kemahiran agar urusan menjadi lebih mudah dan dipercayai :)  Ada orang boleh menulis novel, ada orang boleh design website atau blog, melukis doodles, or ape2 sahaja.....and  ade jugak yg buat servis melipat baju untuk dpt pendapatan lebih. WOW! Huhu....


Ini semua hanya menggunakan elektrik, tenaga dan air liur, MODAL CIPUT, USAHA BERGANDA,  Dapatlah sesuatu yang diinginkan    :)

So, dah cungkil kemahiran kamu? Daripada situ, kita boleh dapat modal, atau income sedikit demi sedikit , inshaALLAH, REZEKI TAK PERNAH SALAH ALAMAT taw




5. MENYIMPAN DAN MENABUNG
Yg ni, semua orang pun tahuuuuu, sebab dari kecik, mak suka belikan tabung kartun2, suh semangat simpan duit..... bile tabung penuhh, memang syokkk sangat ghase, hahaha, SO, duit yg disimpan boleh digunakan sebagai permulaan ke arah yg lebih baik.. Tak kire, duit belanja atau duit pinjaman, simpanlah sedikit sedikit , lama2 jadi bukit, kan kannnnn ~

Tabung pilihann ?

skrg punye tabunggg, cute !
Dlu aq ade jual tabung atm nih, tp skrg dh stop, 

nk tgk mana aku jual ?
nah ke sini 

IG :  @senyum2








AMIN !

ok lah...............done   :)





1 ulasan:

GaRy™ berkata...

banyak cara nak dapat duit sekarang, lebih2 lagi melalui medium online. dulu terfikir jugak nak buat kerja penterjemah tu, tapi tak tau nak buat melalui medium mana.. huhu..