Kuatkan semangat dalam memiliki kasih sayang
OKTOBER 2017 !!

Sabtu, 26 September 2015

Kemiskinan boleh mengusir kebahagiaan rumahtangga .

Assalamualaikum, hai ! Aku baru je dapat hadiah giveaway.... lama gak, dah sebulan baru dapat, tp tkpe..asalkan dapat , kan.... Ok, aku dapat dua buku iaitu MUDAHNYA MENJEMPUT REZEKI dan buku AMALAN ORANG SOLEH :)  sekali dgn sticker . BEST LAH BILA FREE, NAK2 KANDUNGAN YG BERMANAFAAT :)

Tengah selak2, aku terbaca pasal cara nak bebas hutang . Ok, tu nanti aku share ye :)

Yang aku nak tekankan di sini ialah,

“Kemiskinan boleh mengusir kebahagiaan rumahtangga”.


Yup. Betul... aku banyak perhatikan apabila duit takda, banyaklah pergaduhan, seterusnya membawa ke arah perceraian. Sebab ape? nak bayar duit rumah, kereta, PTPTN, segala bill, semuanya susah nak dibayar, dan duit mengalir, takda simpanan langsung ~




  

Hah, Disebabkan tu, ape lagii..., BERTIKAM LIDAH   ler pulokk kan   

Ishh ! Nauzubillah ! Nikmat rumahtangga tu cuma kejap jer .... ...........




Hmm.., Bro, kak... adik, memanglah DUIT BUKANLAH SEGALANYA tapiii SEGALANYA PERLUKAN DUIT ! Walau dikau melafaz nikah dengan air liur  cuma, tapi tetap perlukan mas kawin, dan selepas kawin, lg banyak belanjanyaaa, kan :)



Ingat, kome kome Nak telan pasir je ke bila kawen nanti, takkan tak nak zuriat? Ha, sebut pasal zuriat, lg banyakkkkssss TANGGUNGJAWAB  kannn ~ 


                                             


JGN PERCAYA 100% terhadap  KATA-KATA NI :


 'Dgn cinta kita boleh bahagia' . 

Ok, silap. bukan tak boleh percaya, BOLEH SAJA tapii jika ayat Ini jadi penyebab  awak bersemangat dan berubah untuk berjaya mncari rezeki HALAL....  YES, benarlah cinta itu memainkan peranan pentingg... TAPI kalau dalam bercinta, masih dok habiskan duit mak pakk, amek kesempatan ke atas org lain, atau buat aktiviti HARAM, untuk dpt duit segeraa.., hmm ,  itu cinta belum cukup sejati lahh, belum cukup kuat ikatan tuh . 


Disebabkan itu, baik lelaki mahupun pompuan, bekerjalah mencari rezeki agar kelak tidak menyusahkan diri dan org lain , carilah  sumber yg HALAL . Mohon dijauhkan drpd sifat malas yang berterusan dan memudaratkan. Biarlah kaki tangan, otak semua rajin rajin untuk menempuh ranjau kehidupan ini ^_^  



Semakin lama hidup, semakin kita kenal erti KEHIDUPAN kan :)  So, kita seharusnya berikan dan sediakan yg terbaik untuk masa depan diri sendiri dan juga demi family yg bakal dibinaa , inshaALLAH 



Tapi, di samping BUSY cari cari Rezeki ,  jangan dilupa pada EMAK, AYAH, IBU, ABAH, MAMA, PAPA yang turut mencari rezeki untuk anak-anaknye :)


Sekian saja entri hari ni :)  Semoga memberi inspirasi untuk bekerja dan kahwin, hehee~





NOTAHATI : aku kawen nanti..., aku nak kerja, even laki aku berduit ke ape, sebab ade kepuasan dgn duit poket sendirii  [BERANGAN kan,, calon pun takdakkkkkk derrr ]


Tiada ulasan: