Kuatkan semangat dalam memiliki kasih sayang
AUGUST 2017 !!

Selasa, 4 Ogos 2015

ON SIHAT ! BAHAYA PROTEIN berlebihan !

Assalamualaikum, haii3 !
 Alhamdulillahhh....... sudah 4 Ogos 2015 !!!!!!

Hari tu aku ade wishhlist baru, lepas je marhaban tempat akuuu, aku nk ON SIHAT or actually, ON DIET tooo~

So, malam tadi dh marhaban and open house umah kwn, jiran, dh selamat kami kunjungiiii :)

Ok, menu daku semalam , breakfast, telur rebus dua bijikkk jerrrr ~and airr suammm ~
Then lunch, dua ekor ikan...iaitu ikan bakar and ikan selar goreng :)
Malam,,,? telur rebus jerrr~ hehe

FUHHHHHHH, wa bule ckp, manyakkkk kenyangg itu perut lo ~

Once rase lapor n dahaga, memang Air suam/ air kosong lerrr jwbnyaaaa ~

Skrg, fokus untuk low carbo, kurangkan carbohydrate duluuu..................

Aku ni kire dlm proses induksi cara #DIETATKINS lahhhh ~ tapi menu tu, kalau nak  diikutkann  sebijik,   memanggg agak payah sikit,   mesti buat dalam sminggu hingga dua mingguu untuk minima ....perghhh~ 


HAH..tapi ...aku tukar2, or buat menu lebih kuranggg lahh, juz elak bnde2 karbohidrat yg melampau seperti nasi, mihun, minuman manis even tak bergas, semua aku nk try elakkan....

mcm pg td, aku makan dua biji telur rebus, 0 karbohidrat, tapi still ade protein, vitamin A, zink, besi... kan...

lepas tu, makan ikan goreng sekor, ikan bakar sekor.... adalah dalam, 14 g carbo, hehe~
lg 6 g  , tak tahu cmne, hahaha~ sbb mlm t aku pike nk mkn telur rebus,, tak poun......
makan telur goreng , kalau cmpo bawang n cili, bru 3.0 g carbo, kan~ :)



Kata diet atkins.  sehari cuma 20 g carbo je dibenarkann ~....dan lebihkan protein, sebbabb protein kalau banyak, bisa dibuang melalui air kencingg ~

Tapi,  Semua nye tidak boleh ambil secara berlebihannn kannn,



Hari ni, citer lau lebih2  Protein dlm bodyy   :-

Jika mengambil protein berlebihan, ia akan mnyebbkan sakit di lengan di sebelah kiri.






 Begitu juga dengan jerawat yang mudah timbul.
Ini kerana .............:-

 Kandungan protein yang berlebihan akan 

menjadikan proses penstabilan tidak berlaku 

dengan 

baik malah bacteria akan terus membiak hingga 

menyebabkan protein  ditambah di bawah 

kulit

Akibatnya terbentuklah jerawat yang besar. Saiz dan 

jenis jerawat bergantung kepada jumlah protein 

yang 

dihasilkan. Sepatutnya protein membantu bertindak 

sebagai antibiotic tetapi sebaliknya bertindak 

sebagai 

makanan kepada bacteria hingga mengakibatkan 

jerawat terbentuk dengan lebih besar.




KLIK INFO  LANJUT   PSAL PROTEIN BERLEBIHAN


Doneee........ tQ


psssttttttttttt, ESOK MENU APE LAK nihh, hehe~ menu hari ni, share nantiiiii, hehhee

Tiada ulasan: