Tabahkan hati dalam memiliki kasih sayang
JUNE 2017 !!

Jumaat, 7 Ogos 2015

DAH 4 HARI ON SIHAT ! OFF NASI , mampu takkkk??

Assalamualaikum , hello !
Alhamdulillah for semuanyaaaa <3



Jumaat sudah, mksudnye, dah 4 hari aku ON SIHAT aka  berrdiet, since 4 Ogos 2015 ! !

Tak sabar nak cukupkan sminggu and go to dua minggu ~

Dalam berdiet, aku ade banyak pantang larang tapiii ini bukan diet gila2 punyaaaa okayyy ~

Diet yg aku amalkan ialah satu diet yg sihat , inshaALLAH ~ tgk la dlm masa setahun  ^_^

Sebab ape, sebab  ianya mempunyai 4 fasa , dan just untuk permulaan je...aku WAJIB LOW CARBOHYDRATE !  Ini namanya  proses induction, iaitu proses latihan dan penyesuaian badan untuk menerima setrusnya memahami tuan badan sedang ingin berdiet  :)  

ececeyyy, mcm nk pujuk pakwe, slow2 kann, so..mcm tu lah pujuk perut..... untuk sama sama terpujuk dan melayan sje kerenah tuannyaaaaa   ^___^

Sebelum berdiet , aku dh survey2, and usha2 menu diet yg sesuai, dan popular post tentang DIET ATKINS & Kevin Zahari.. Wah, selalu dengar tapi malas nak amek tahu lebihh2 . Nawaitu tak smpai lg kotttt ~~~`


OKAY...,    Dalam konsep Mr kevin, we need segenggam nasi only per day and lain2 must low, also senaman . But dalam atkins, we need to LOW OUR CARBOHYDRATE and it is okay to have protein, also fat , hehehe~ THAT'S WHY AKU SUKA. HAHA

Then tgk2 review, tgk2 menu ore lain , wow, super wow !  Tgk kisah2 kejayaan yg memberi aku smangat sampai tgk nugget pun aku sangguppp bertahannn >_<  ohhhmaiiii ! hahaha~


Meh aku tolong gugel menu diet atkins untuk masa induction ni :-


Actually, aku takde lah ikut sangat tp tgk pd total carbs jeeee~ Sebab tak sempat  nk msak tang lunch tuu and dinner~   sooo, beli luarrr je, nasib2 lah kalau ade menu tu sebijik time lunchh, coz selalunya byk habiss dahhhh~ fuhhhhhh~!!!!!!~

And then........ WAJIB BELOW 20 g je Carbohydate perrr dayyy ~
From that baru aku study balik ilmu food yg duluu aku amek kt U kan... 




NOW, JOM LAYAN antara Jadual Menu Aku :-



Breakfast - Telur Rebus Dua biji, and air kosong dalam 3 or 4 gelas

Lunch - Ikan goreng dua ketul  dan air suam 

Dinner - Telur rebus sebiji 

Menu di atas nii, hari perrtamaaa..... sangat BAD ! sebabbb, sikit sgt.....  hahaha, mmeang lah, time ni malas nak beli menu2 lainn, telan je ni duluuu... tahan memang tahan, tp pening kepalaaaa den !



So, dah beberapa hri ni, aku tukaq menu sikit :-

Bf        - Telur rebus campor Cheese sekeping rendah carbo (0.7g)

Lunch -  Ayam goreng dada seketul , ikan goreng seketul dan.......... sayuran hijau, kdg2 salad, kdg2 kangkung..kdg2 kubis...ikut mood ^________^   huhiii

Dinner -  Telur rebus dua biji + cheese sekping 


Dinner, sifu  cakap, mkn byk sikit..even tinggal nk tdo je..sebab...aku dpt ghase.. dalam lepas 4 jam, perut memang lapaq bak hanggg.... lagi2  time tu sibuk layan customer kann , so lapaq..... tp tahan kan je dgn mnum air bebanyakkkkkk ~ then penuh, buang air balikk, kahkahhh ~


Aku study gak, kalau2 Protein, or Fat berlebihan n berkurangan.... if water berlebihan pun something will be happen ~

Buat masa ni, aku jarang benarkan perut aku berlapar terramat coz itu akan melambatkan proses pecah lemak.....~

and once langgar pantang, ketosis akan terganggu, bak kata sifu saya ~ hehee~

SIAPA SIFU akuuu?? yihaaaa, aku share kemudian ~ Special entriiii okehhhhh >>>



Displaying C360_2015-08-07-07-54-27-014.jpg
Yuhuuuuuu , 'NASI' goreng sayaaaaa ~ PAGI hari ni  07/08/2015


Ewah3, should be aku OFF NASI, coz nasi byk gile karbohidrat kan >_<

Hheee, ituuuu telur hancuq lahhhh syg ! Plus salad and cheese , cheese belah dua, actually, telur pun dah cmpoq cheese, separuh masak, separuh letak luarr...

wow sgt rasenye ! aku jatuhh cintaaa, dan aku memang pencinta telurrrrrr !


As long as aku selesa, dan tak mudarat, i will continue this menu and diet ~

So menu pagi tadi cuma :-

Telur goreng dua biji, bawang potong sikit je, no cili,  cheese , salad, 1 ketul jer, dann air kosong tiga  cawan sebelum makan

DONE :)


Boleh g kerjaaaa....daaaaaaaaaaaaa~

huhiiiiihiii. ZERO OBESITI ! SIHAT SOKMO INSHA ALLAH !






Tiada ulasan: