Cinta datang dan pergi, semoga terus bahagia dengan cinta yang datang
MAY 2018 !!

Isnin, 31 Ogos 2015

GIVEAWAY 1.0 BY HERNEE NAZIR

Assalamualaikum, hello ! ok, x de buat ape sgt cuti2 ni, jommm joinnn ni :-

giveaway hernee nazir

cepat lah klik banner k !

or here


doneeeeeeeeeeee :)   smg ade rezekiiiiii, amin !


Pencarian Bloglist September 2015 di Blog Lyssasecret.Com

Assalamualaikum, hai ! hr ni nk join sis lyssa :)


cutenye banner oi, hehe

ok, 3 entri yg nona suke ialah :-






DONE, selamat menjoinkan diiiriii, huhu

klik banner or HERE ok



SELAMAT HARI MERDEKA YG KE 58 - me & KUCING UCAPKAN



Assalamualaikum ! Helloooo !


Alhamdulillah.......... sudah berjaya sampai ke hari ini, Adakah Malaysia masih aman? 

Yes, aman ni ade mcm2 sudut, Terpulang pd individu  perihal keamanan. Ada yg rasa, apabila keselamatan tergugat, itu sudah tak aman, ada yg rasa, rumahtangga goyah, itu pun tak aman, huhu~

Dan yg merasakan, belum diserang or diletupkan, itu pun dah dikire masihhhh amannn ~

------------------
-----------


Jadi, nona cuma nak ucapkan, Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan, yg ke- 58.. ^_^

Ingat sejarah lalu. Di mana pengajaran dan semangat tu telah pergi? Masih wujudkah ia?

 'TEPUK HATI, TANYA DIRI'



MERDEKA !











NOTAHATI: YA ALLAH, PERMUDAHKAN URUSAN KAMI UNTK MENJAGA KEAMANAN NEGARA INI.... SEMOGA KEBAIKAN BERSAMA KAMI, AMIN ! 

HANYA ENGKAU RAJA SEGALA HAL YG SGT BERKUASA !

Sabtu, 29 Ogos 2015

SANTAI SABTU- BESTNYA LULUS PINJAMAN

Assalamualaikum, wah3, alhamdulillah...for semuanyaaaaa kan :)



=============================
==================

Best nampak mkcikk !!! hehehe


Biar lambat, asal selesai....tapi doa jugak agar disempatkan untuk perihal tuu, kan..

Aku  memang teringinlahh nak sgt beli rumahhhhhh tp memang tak mampu sekarangggg, aish !

Dan ku tahuuuu, ku perlu kuat hadapi rintangan untuk capai wishlist yg satu tuh !


Chaiyokkk3,  anyone yg baca ni, tolong..please...tolong doakan nona taw ! AMIN ! 

HUHU, 

-THANKS !-

Meh singgah ke IGSHOP sayaaaa :-   @senyum2

Nk raya haji ni, mestilah nak cecantikkk, hehee~ OK done..

Sumber : FB BSN

WORDLESS SABTU - BULU MATA LIMITED EDITION !












KO TAHU KE ? : Doa memakai pakaian !

Assalamualaikum, hai ! Alhamdulillah, masih boleh berhujung mingguuuu, hehe~





Ok, hari2 mcm nilah, ade yang cari  pakaian baru , beli baru..tak kisah bundle ke, ape..borong ke...........kan~



Atau memang selalu mix and match je... simpan duit, tunggu masa baru laburkan, hehe~

Yela, yg penting, kau keluar, pakai bajuu, 
 tak mungkin tak pakai baju...pelik sangat lah=.="

so. nona juz share this reminder.. doa memakai pakaian :)


AMALKAN MEMANG BEST !





SIMPLE JE....

DOA BUKAK PAKAIAN LAGI SIMPLE




Kesudahannya, lau simple lagi..bismillah sahaja.......... tp kdg2, basmalah tu pun lupe nak baca kan, 

ini manusia, jadi, bole diamalkan, agar terrbiasa, inshaALLAH !







SHOPPING APE TUUUUU?   


Sumber pic : google !

Jumaat, 28 Ogos 2015

RINDU KAU PATUNG KERTAS





chakk3, commelll nya uolzzzz~

Hai, Assalam........

Inilah MEMORI LAMA BERSAMA MEREKA, hahaa. serious aku rinduuu korang weh patung2 kerrtasss~

sekarang susah nak jumpe awok semuaaaaa~

suke benor den salin2 baju awak, fesyen kononnye.... pastu lukis, buat sendiri, sekreatifnya....hahahaa



OK, NONA CKP NGN SAPE NIH, gile seramm, hahaha~

=SAMBUNG TIDO= 

hehe

PETAI MENYELERAKAN ! PERCAYA CKP AKU !

Assalamualaikum, hai..

ini namanya en petai, wah3,  hijauuuunyeee..hehe
AHA.., baru2 ni mak makan petai...and hr ni tetiba teregt petai..Jadi nona search pasal petai...



Memang sedappp bila buat sambal petaiii..SLURRPP, YUMMYYY!

. tapi  ade jugak yg tak makan petai, mulut berbauu katanya~ Yes, terpulang individu tu sendiri .


Maybe boleh ubah persepsi bila tgk khasiat petai nih :)


1. SERAT

Petai mengandungi serat yang sgt banyakk. Ia melancarkan pencernaan. Ha, kalau sembelit, cuba2 lah petai ye.... selain dari buah buahan lain, hehe




2. KURANGKAN DARAH TINGGI DAN STROK

Yes, sangat ohsem kan. Garam yg rendah dalam petai mampu menstabilkan degupan jantung sekaligus tekanan darah terjaga. Bila terjaga, kuranglah risiko nk kena strok n jantung .



3. ATASI ANAEMIA

Ini terjadi sebab kurangnya zat besi. Ok... petai ni ada banyak zat besi di dalam. So, petai boleh atasi anaemia or masalah kurang darah


Jadik, belajar2 lah makan petaiiii, Masalah yg melanda boleh diatasi,,inshaALLAH






info :-   PETAI 

WW JUMAAT - LEMBU JATUH LONGKANG

NASIHAT PAGI : ASSALAMUALAIKUM AWAK ~

Khamis, 27 Ogos 2015

TIPS DAN IDEA BIJAKkk BELI KERETA

Assalamualaikum ! hello !

Nona blogwalkingg kan then nampak entri ni, dapat dri kwn blogger, kak aisya  namanya ,, yg  berada di German okehhh :)

Skrg beliau sedang adakan GA taw.. terjah ler blog diaa hehe~ 

Ok, berbalik smula...., aku seronok membacanya , Memang tiptop panduan nih :-  Moh hayati bersama sebab aku memang suke entri pasal rumah n harta2 ni, since GST sedang berlangsung, hahaha~ sebab aq ade impian nk beli rumahh AND keretaaa =.=" tapi dgn gaji cmnih, hmmmmmmmmmmmm~ ok, dah.layan tips2 di bawahhhhhh , :-





IDEA 1 : Alang-alang beli kereta, beli 2biji terus

Rasional:
1. Mesti beli dengan pembiayaan, bukan tunai.
2. Satu dipakai, satu disewa.
3. Pendapatan daripada sewa kereta bayar untuk dua-dua kereta.
4. Anda tidak langsung bayar kereta anda, malahan pendapatan sewa kereta itu yang membayar komitmen bulanan anda.
5. Selain menyewakan sendiri, boleh jugak dipajak kepada peniaga kereta sewa.

Kelemahan:
1. Rekord loan anda banyak.
2. Perlukan kreativiti untuk beli aset lain dengan loan.




IDEA 2 : Beli kereta tunai

Rasional:
1. Tak perlu pening-pening berhutang. Beli aje cash.
2. Boleh buat loan untuk aset macam rumah.
3. Sebolehnya beli tunai jika kereta dibawah RM 20k.
4. Jika kereta lebih 20k, mungkin agak membazir beli liabiliti, baik dilaburkan.

Kelemahan:
1. Perlukan tunai yang banyak.
2. Kereta terpakai yang bagus sukar dicari dan ada pelbagai masalah. Jadi kena pandai cari, dan kena pandai jugak bab maintainance kereta.




IDEA 3 : Bayar ansuran kereta tidak lebih 15% daripada gaji bersih dengan pinjaman kurang 7 tahun.

Rasional:
1. Supaya tidak terover beli kereta diluar kemampuan.
2. Kekang nafsu kereta.
3. Lebih murah kereta, lebih murah maintainance.
Tinggalkan gaji untuk beli aset. Minimumkan liabiliti, lebihkan aset.

Kelemahan:
1.Tak boleh menunjuk dengan kawan-kawan. :p Kekeke.





IDEA 4 : Harga kereta tidak melebihi gaji tahunan

Rasional:
1. Cuba bayangkan harga kereta tu kita kerja setahun penat lelah baru dapat bayar semua. Berbaloikan? Beli kereta nak pergi kerja, pergi kerja nak bayar kereta?
2. Kekang nafsu bermewah kereta.
3. Kereta asalkan boleh bawak dah ok.

Kelemahan:
1. Tak boleh menunjuk dengan sedara-mara. Kekekek :D






IDEA 5 : Gunakan rules 20/5/10

Rasional:
1. 20% bayar downpayment, loan 5 tahun, bayar dengan 10% gaji.
2. Biar banyak sikit downpayment, biar rasa bayar liabiliti tu. Kurang loan dan interest yang dibayar.
3. Loan 5 tahun. Kereta ni tak sampai setahun dah boring sebenarnya. So buat apa loan sampai 9 tahun. 5 tahun da cukup. Kalau pakai 3 tahun, nak jual, InsyaAllah ada untung atau tak perlu topup kalau buat loan 5 tahun.

Kelemahan:
1. Kumpul duit downpayment tinggi.
2. Bayar ansuran mungkin tinggi sedikit.
3. Kalau gaji tahunan bulanan RM 4k, harga kereta tidak boleh lebih dari RM 30k.





IDEA 6 : Fikir biar orang lain bayar ansuran kereta anda

Rasional:

1. Buat apa susah-susah bayar, suruhlah orang lain bayar.
2. Beli rumah untuk disewakan. Lebihan cash flow, gunakan untuk bayar kereta.
3. Jadi beli rumah dahulu, baru beli kereta.
4. JIka ansuran rumah RM500 sebulan, disewakan RM800, lebihan RM300 sebulan adalah untuk bayar kereta.
5. Kena buat loan kereta dengan ansuran RM300 sebulan.
6. Terimalah apa sahaja kereta yang dapat dengan RM300 tu.
7. Kalau nak kereta up lagi, saving downpayment lebih sikit.

Kelemahan:
1. Kena cari rumah yang boleh disewa. Jadi kena usaha banyak sikit.
2. Anda jadi cool dengan segera.


Kredit: EZAZ WEALTH Link



GIVEAWAY BIRTHDAY MUM&SISTER TENGKUBUTANG

Assalamualaikum........hai, ok........ finally............... finally ! Aku menjoinkan diiri ke dalam GA yg super banyakkk syaratnyaaaaaa, hehehee~  bagus2, bertambah blogwalking hr ni, marathon semuanya, dengan hati yg redha dan suke tgk blogger2 lain ~ shomel2, shantek2, mcm2 infooooo ok...




Aha, GA ni dah pun dilanjutkan sehingga 31 OGOS 2015 , jadikkk, sementara ade peluangg, jomlah terjahhhh beb ! hehee

HADIAH PUN BANYAKKK, ELOKLAH DIMERIAHKAN YE, dapat sikit pun bolehlahhhh, kan

KLIK BANNER or HERE 



Oho, okla, semoga ade rezeki...amin !


HUTANGKU BERSAMA MARA ! ! ohhhooooooiiiiii !

Assalamualaikum, alhamdulillah.
Ok, dua hari lalu, aku dpt surat cinta dari MARA, tak terkejut, sebab memang menunggu punnn =.=

Yg terkejotsnye apabila dinyatakan supaya daku membayar FULL sebanyak  mana yg telah kupinjam dari awal sem duluuuuuu! Sobsss~ Sebab aku dh try mntk pengurangan, Mana mungkin mcm tuuu kan~
Tgk kwn2 update fb, yg agak pepandai gak la, kan~ same situation ! Ohhoiiii, kena kol MARA, untuk make sure balikkkk, hmm......so let see the numbersssss   @___@




RM 49, 878.00 TUNAI ok :)

FUHHHHHHLAMMMMAKKKKK !!!!  NK CILOK MANE DERR ~ HOHO

Yela, aku berterima kasih sebab MARA sudi meminjamkan wang untuk daku belajar~

dan I know I must to pay it back , but I hope for the less, coz I realize, MARA helps people, especially MALAY.. OF COURSE ~ kannnn ~

Will call them later and get info, Bismillah..............permudahkanlah hendaknya..amin !





Aidil Adha GiveAway by Dyana Hassan

Assalamualaikum, Im so excited jugak nih nk join GA from sis Dyana nih, ehehe~





Ok, 3 sebab kenapa blog beliau berbaloi untuk difollow :-

 1. Kerana entri beliau juga byk yg  bermanfaat
 2. Kerana blognye yg agak simple dan mudah dibaca atau dilihat... Tak serabut, Cool je ~
 3. Kerana beliau blogger baru yg perlu disupport sesama untuk terus maju jaya


TAG TO : 







Ok done all ~ follow  owner GA, huhu~ syarat simple, adiah bole tahan.......:-

And hadiahnyaaaa yg best is...........

1 kurung saloma x 3 warna yg ada ......ape lg, join dulu, baru tahuuuuu ! huhu !







ParodyMe : 1st Giveaway By DRAMATIC UNIQ

Assalamualaikum, hai3 ! Alhamdulillah, masih bernyawa, ~ dan dpt join GA nih :)
Disebabkan aku dijemput berbanyak kali, kan, oleh owner GA,  maka aku pun gigih berselfie untuk turut sertaaaa, hohooo~

Meh laaa join sekaki yoooo~KLIK2 BANNER or HERE

menangi hadiah wang tunai RM350, parody gambar, parody aksi, giveaway pertama saya, dramatic uniq, blogger malaysia

Chakkk ! Tepek muke comel, aka banner GA ~

Then parody kan ...........
..........................................
................................................................




Ya, Senyumlahhhhh,  walau di hati pelbagai rasa,
senyumlah untuk membuat org lain rasa bahagiaa............
Teruskan tersenyum dalam menggapai impian, bertabahlah di sebaliknya !

Sesungguhnya, senyum itu suatu amalan yang paling mudah. .tak kira ikhlas atau tak

============================
FINE, CHUBBY ? tak kisah, sdg ON DIET !

Seperkara lg, mcm2 jenis senyum kan...Senyum dengki ade, senyum sedih ade, snyum dalam tangisan  pon ado, 
paling BEST, senyum ikhlassss! bukan senyum mengorat okehhh ! hahahaah~


Ok, ok.., disebabkan ter rajin sikit, maka tgk la betapa selfienye saya yeee :-


Dari muka senyum simpul, senyum tahan2, senyum kepala ke depan, mata terbeliak sikit~

Janji selpieeee,, puas hatikuuuu~


So, OWNER GA, sila2 pilihhh yg mana satu idaman kalbu yeee, ahahaha~
den pn x tau >_<

==============================
==================

So sesape nk join, cepat selfie sebelum 31 Ogos ni taw!

Kasik sikit adiahhh :-

HADIAH YANG DITAWARKAN :

Tempat Pertama (Jumlah LIKE Terbanyak)  :  
Wang Tunai RM200

Tempat Kedua (Jumlah LIKE Kedua Terbanyak) :
Wang Tunai RM100

Hadiah Khas Pilihan Juri (Gambar Dengan Caption Paling Kreatif) : 
Wang Tunai RM50

============================================
==========================



Sebelum tu, Nak tengok entri aku yg UNIK lagi? TERJAH--->    SINI !
Dalam tu, aku dpt tmpt no 2, sebab sahut cabaran rayaaaa, hehehe~ tgklah kegilaan apekah yg sdg kutonjolkan ekkkkk =.="

Rabu, 26 Ogos 2015

LAWAK SAJA2, HAHAHA- BETOL KE LAWAK NI

HAHA











WORDLESS WEDNESDAY- RUMAH TERAKHIR KITA

AMALAN YG ROSAKKAN OTAKKKKKKK AWAK !



Assalamualaikum, hai ! Alhamdulillah masih bernyawa, dan berotak..... dan berakal ... Ade org ade otak tp tak berakaii, upppssss ! Ade pulak yang otaknya rosak, gagal berfungsi dgn eloknya... masyaALLAH 


TABIAT YG MEROSAKKAN OTAKKKKK   :-



Makan terlampau melampau banyakkkk !



Tidur tutup muka sebab ape? 

Tidur sambil menutup muka akan mengakibatkan otak menerima lebih banyak karbon dioksida berbanding oksigen dan ini akan membawa kerosakan kepada otak

Gula berlebihan


Merokok...

Seperti biasanya



Pengambilan dadah berlebihan 





Menonton video lucah




Jarang berfikir



Tidur berlebihan or malas berlebihan


Kurang membaca al-Quran 

Yes, al-QURAN bukan sahaja penawar otak tapi jgk penenang jiwa hati2 yg gundah





So, apabila otak dah dicemari, bolehlah pikirkan cara yg elok..untuk buat perubahan...... smg terus cemerlang menjadi manusia yg bergunaaaaa............ amin !