Kuatkan semangat dalam memiliki kasih sayang
AUGUST 2017 !!

Jumaat, 3 Julai 2015

UMRAH DI BULAN RAMADAN- 10 MALAM TERAKHIR

Assalamualaikum, hai ....
Alhamdulillah untuk segala nikmatNYA ~

Juz short entri , 
nona nak mohon jasa baik sesiapa yang berkunjung ke sini, agar......

mendoakan emak, abah, dan sedara kami ke Umrah pada esok hari bersamaan 

04JULAI 2015 ,
Bersamaan 17 RAMADAN 1436 M


Semoga emak, abah dan sedara Nona selamat pergi sana dan balik ke pangkuan keluarga dgn tenang dan elok.

Semoga mereka peroleh segala kebaikan, dibukakan hati dan dicekalkan diri memasing ..

AMIN !


Berpuasa, bertaraweh , berjemaah di sana, mesti best... pengalaman , ilmu dan amal :)
ALLAHUAKBAR !


OK, Tgk kalendar, 
Mereka dijangka sampai Malaysia, dua hari or sehari sebelum raya :)

Actually, Tak pernah berjauhan kami tiga beradik dgn parents,
Selalunya, kalau sambung study, ade sorg kt rumah dgn parents,

kali ni, semua adik bradik ado, dan tinggal kt umah, untuk seminggu dua~tanpa emak dan abah di sisi~

Mcm mana lah sahur t, hehe, salu, mak yg kejots~ persiapan raya pun, haha~
Tak bole imagine, bagaimanapun, dah takdir <> 

sobss~ sabar ya hati<>

Tapi takpela, pahala berganda, inshaALLAH <3
Mohon dimakbulkan doa, diberkati kehidupan bersama insan tersayang  :)
Klau depa dpt malam lailatulqadr pun alangkah bestnye......... 
bole doa byk2, semua milik ALLAH !


INFO nk share :-

UMRAH atau ziarah ke tanah suci Makkah amat dituntut sepanjang Ramadhan. Perkara ini kerana ibadat itu dikerjakan di tempat suci iaitu Makkah dan pada bulan mulia, Ramadhan. Lebih-lebih lagi jika dilakukan pada sepuluh malam terakhir pada bulan tersebut.


Dalam hadis lain Rasulullah bersabda yang bermaksud: “Apabila datang bulan Ramadhan, kerjakanlah umrah kerana umrah dalamnya setingkat dengan haji.” 

Dalam Sahih Muslim diriwayatkan daripada Ibnu Abbas RA, bahawa Rasulullah SAW telah bersabda yang bermaksud; “Melakukan umrah pada bulan Ramadhan menyamai ibadah haji.” 

Jemaah yang mengerjakan umrah pada bulan ini juga memperoleh banyak ganjaran disebabkan mereka mengerjakan ibadat lain di Masjidil Haram.




DONE, THANK YOU ,
SELAMAT BERPUASA DAN BERAMAL <>





InshaAllah, semua baik2 saja, tenangkan hatiiii.... ALLAH YA ALLAH ~

1 ulasan:

Azhafizah Md Nor berkata...

Semoga perjalanan mereka selamat pergi dan balik dan semoga mendapat umrah yang mabrur..

Semoga Allah mempermudahkan urusan mak dan ayah awak ye..Aamiinn