Lepaskan Cinta Jika Jodoh Tiada
DISEMBER 2018 !!

Selasa, 30 Jun 2015

MEGA RAMADHAN ATJ GIVEAWAY

Assalamualaikum, hai !
Alhamdulillah untuk segalanyaaaaaa~
Suka or duka :)

Hari ni nk joinn GA nih , jommm support ! :-


KLIK BANNER or SINI 


Nona berminat dgn GA ni kan.....sebab ni :-


Sedikit pengenalan mengenai penubuhan projek Amal Till Jannah
1) Ditubuhkan pada 1hb Jan 2015 2) Pengasas ATJ: Pn Rosyamila binti Yunus 3) Misi ATJ: membantu anak2 yatim,tahfiz, umah org tua,fakir miskin, pesakit kronik,gelandangan, asnaf serta golongan yang memerlukan 4) Objektive - mendidik diri mendekati Allah swt dan Rasulullah saw melalui saluran sedekah 5) Matlamat Akan datang - meluaskn pelbagai program dakwah dn kerohanian di pelbagai daerah dan negeri melibatkn dari kanak-kanak hingga warga emas melalui program yang bakal dirancangkan 6) Harapan - harapan utama ATJ ialah untuk melihat kejayaan umat Islam dlm pelbagai bidang khasnya dr segi ekonomi,sosial dn politik dgn mengutamakan prinsip dn syariah Islam. Semoga ATJ menjadi medium bagi umat Islam menyalurkan sedekah, ilmu serta tenaga dalam mencari redha Allah swt




semoga dipermudahkan urusan ye semua, 
AMIN !

#DONE JOIN GROUP AND LIKE PAGE <>


PETRONAS BERI PELUANG IKLANKAN CERITA RAYA ANDA !

Assalamualaikum, hello !
Alhamdulillah untuk segalanyaaaa ~

Okeh, sape tahu,

 PETRONAS BERI PELUANG UNTUK IKLANKAN CERITA RAYA KITA ?

LAGI SYAHDU, LAGI BAGUSSSS !



bersaing2 la ye, due date nye :  3 JULY 2015 niyy :)










ni cerita lepas2, huhu... JOINLAH YE, MANE TAHU REZEKIIII ~~~~










#Cabaran20Hari ~ Menu Wajib Bulan Puasa

Assalamualaikum, sudah day 4 cabaran ini............

ye, ape dia ye..... hehe~

MENU KAMI TIADA YG TETAP, MAKAN SEMUA BELI  BAZAR :)

Tapi cuma satu je, yg tetap , saban tahun mesti mauuu ~



TROPICANA TWISTER !

kasik hilanggggggg hausss, kasi vitaminnnnnn ~sustain tenaga :)

Dayana and DurratunKhayla Surprise Giveaway


Assalam, haii!
jomm join !

klik banner or HERE

closing date is on 10th July 2015
 - supaya harap-harap sempat post untuk pakai raya.




antara hadiah yg bakal diberi :-

cantik2 design kt fb n ig nye, lawo2, rambangggg mata kooo~ he he

Isnin, 29 Jun 2015

WORDLESS MONDAY- KASUT YG COMEL

SEGMEN SAYA NAK KAD RAYA BY MOMMYLIZZ


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI YE MOMMY LIZZ !!!!!

SMG TERUSSSS BAHAGIAAAA DAN BERJAYA BERSAMA 
FMAILY TERRRRSAYANGGGG <3   <>

Hari raya sudah mau mari, hati2, dan jaga diiriiiiiiii <>

tarikh tutup : 7 / 7 / 2015

HIDUNG BERDARAH ?????!!!!!!!!!

Assalamualaikum, hellow world !

Alhamdulillah, untuk segalanya, suka atau duka :)

Dah dua hari lalu, hari ni pun, mak ngadu, bgtau, hidungg berrdarahhhhh ~
Terkejut dgr, dan risau yg amat ! Mak tnye, " aku ni ade sakit lain ke "
HMMMMM! 

Mak tak nak pegi check ~ so, mak pun tak tahu sebabnyaaaa~
maka anaknya yg tolong cri infooooo~~~


Kenapa hidung berdarah?

Terdapat faktor luaran dan dalaman hidung berdarah :-

1. Faktor luaran
Terhantuk
Perubahan suhu dan cuaca yang ketara
Kurang minum air putih
Kurang pengambilan Vitamin C / buah yang mengandungi kandungan Vitamin C
Habuk dan pencemaran
Asap rokok
Ubat-ubatan - aspirin / herba tradisional

2. Faktor dalaman
sinus / selsema / inflamasi pada hidung
Darah tinggi
Leukemia
Kanser
Kekurangan Vitamin K - penyakit genatik mudah berdarah.
Penyakit hati


Rawatan segera atau lang­kah pertama yang boleh dilakukan di rumah adalah melalui kaedah trotter. Pastikan pesakit dalam keadaan duduk dan sedikit tunduk le hadapan.
Lakukan tekanan yang berterusan ke atas hidung yang berdarah selama lima hingga 10 minit dan bernafas melalui mulut.
Letakkan ketulan ais di atas dahi untuk mengurangkan pendarahan. Ais sejuk dan berkumur boleh dilakukan. Kiub ais diletakkan ke dalam mulut sehingga cair.


TAPI KALAU ADE SAKIT LAIN BERSAMA SAMA SIMPTOM LAIN, BETTER CEK KLINIK KERAJAAN :)

#Cabaran20Hari Day 3 ~Resepi Hidangan Sahur

Assalamualaikum, hello !



#Cabaran20Hari Puasa/Raya 2015

Ahamdulillah, dah selamat bersahur, berbuka, dan bersahur balik :)

YA, Hidangan apa time sahur??

kAMI FAMILY, SAHUR DGN  HIDANGAN BERAT2,

Sebab, mak rajinnnn bangunn awal2, masakkkkkk~~~ gtew pulokkkk~~~~
Yg penting, saya telan je........huhu~

MAKANAN  SEPERTI :-









tak yah letak nama, konpem, smeuaaaa tahuuuuuu ~

Tak pernah buka ringan2, 

ok laaa...........,  sekian saja :)




#TRAVELHOLICAWESOME PHOTO CHALLENGE BALIK RAYA 2015


Assalamualaikum, hai ! tadi jumpa GIVEAWAY GEMPAK ! serious aku gelakk tgk gmbo2 winner!

selayaknyaaa... hahaha~
ape kata org len? nk try ? berani kerrrr shaut cebaran? ahhaa~
wa tgk masa nantii, llalalala~





KLIKKKK BANNERRR uhh



ALL THE BEST, YG NAK MSUK TUHHH, hahaha..gempakk2 tawww !

Ahad, 28 Jun 2015

WORDLESS SUNDAY-TERLALU HAUSSS

SUNDAY QUOTES !




#Cabaran20Hari Puasa/Raya 2015 (2)

#Cabaran20Hari Puasa/Raya 2015

Assalamualaikum 




2.  PENGALAMAN SahUR

Ha..., SAHUR TAK?? ?
Ok,  pengalaman sahurr nona..............mcm orang lain ~
Nona senang nak bangun kalauu  dikejut......... tp smpai hr ni........
..hmmm... mak je yg bangun dulu...dan siapkan sahurrr~

Mak memg tak nak anak2 dia tolonggg.... gerammm kan !

Then, kami tlg lepas sahurrr jelaaa, hehee~

Ade hari, memang berhidangg makanan..... ade hari...amek sndiri...sambil tgk tv, best jugok...
ape pun....  tetap mak yg siapkan sahur~
tak perrnah miss sahur kalau kat rumahh ~ skrg berada di rumah laaa~

Kalau duluu2, zaman mude belia kt hostel and umah sewa, still tak pernah miss sahurrr!

AND KONPEM, PUKUL 12 OR 1 PAGI DH SAHUR  SIAP2~
pasal takut jam 4 or 5 tak dapek den nk bgun ~ hahaha~

TAPI kalau dh janji ngn kwn2 nk p kedai mkcik kt luar tuu...kul 4 gigih kejut, bangun sahurr...
nasi lemak mkcik sedap la katakan,, hohooo~

OK, TU JELA PGLMN SAHUR ,
yg penting..time sahur, mesti NIAT lg puasaaa ~ >>>

Then kalau kenyang sgt, pasti nk tidorrrr je lepas subuhhh, tp mak takkk !
TERROR GILE MAK AKU ~ hahaha~

*aku sedang mencuba * sobssss ! dugaan... 





OK, THATS ALL... THANK YOUUU ~













H

Sabtu, 27 Jun 2015

SATURDAY QUOTES !

WORDLESS SATURDAY- Jlan Raya Retak!


#Cabaran20Hari Puasa/Raya 2015 (1)

#Cabaran20Hari Puasa/Raya 2015

Assalam. haiii !

Jom start ! Bismillahh ~~~



1. APA ERTI PUASA PADA ANDA



Erti puasa bagi nona ialah.....

Menahan diri dari makan dan minum..drpd perkara2 tidak sihat.....dan melatih diri untuk kenal erti ujian hidup.

Sebab, bila berpuasa, konpem.... perut ni tak biasa drpd tak makan.... so nona dpt rasakan mcm mne rasa org2 susah yg kais pg mkn pg, kais ptg, mkn ptg ....

Selain itu, bila dah penat, mesti tak larat nak bergadoh sana sini... nk ngumpat byk2,

rasa lebih dekat dgn ALLAH.... untuk mndpt ganjaranNYA :)



Dan akhir sekali, nona rasa.. 
puasa mengingatkan nona tentang nasib mereka yg seagama dgn Nona, mengingatkan tntg betapa singkatnya hidup iniii :(






Selamat Berpuasa dan beribadah ya :)

Jumaat, 26 Jun 2015

#Cabaran20HariPuasa/Raya2015

Assalamualaikum...jommmmm aktif2 kan diri !


#Cabaran20Hari adalah cabaran selama 20 hari di mana setiap hari anda perlu membuat entri menggunakan tajuk yang di beri berserta kata kunci atau keyword   #Cabaran20Hari di dalam setiap entri.

Cabaran akan bermula pada  27 Jun 2015 sehingga 16 Julai 2015. 


#Cabaran20Hari Puasa/Raya 2015
#Cabaran20Hari Puasa/Raya 2015  Hari 1 - 6

#Cabaran20Hari Puasa/Raya 2015
#Cabaran20Hari Puasa/Raya 2015  Hari 7-13

#Cabaran20Hari Puasa/Raya 2015
#Cabaran20Hari Puasa/Raya 2015  Hari 14-20

ALL THE BEST !
UNTUK SEMUA BLOGGERSSS !


BUKA CARA ORG SAKIT TEKAK

Assalamualaikum. hai !

Alhamdulillah..untuk segala nikmatNYA....

Skrg musim panas, suhu tinggi amat ~
Tekak pun sakit, boleh menyebabkan demam dan sebagainya....
Passtu....bila Badan  kurang sihat ... ibadah tergangguuuu~
TAK NAK LA MCM TUUU, ye dakkk~~~

HUU, sikit2 nanti bersin, batuk2..sedut2 hingusss, kan !! >_<

aku tak nak demam2 sgt time puasa..... 

TAPI,  perkara ni terjadi pd aku, tekak dah rasa perit, rasa kering...sgt sgt !

Ok, then.... aku pikir, buka poser  nanti.... kena berjaga jaga :)
Maka, dgn itu.......

aku kurangkan makanan berrminyakkkkk.... dan ais....

Meh tgk..... :-




MENU SAKIT TEKAK

ROTI .. DLM BEBERAPA KERING CICAH TEH O 

Kuih Lompat Tikam... share ngn adik

Air katira tapi dibiarkan sejuk2 biasa.. bukan berrr aissss 


untuk hilangkan bosan, mkn sikit murtabak yg share brsme family :)



AIR MINERAL, AIR SUAM ! OF COURSE !

SO, AKU LEBIHKAN ROTI, SEBAB ROTI tu kan tak berminyakk..dan of koz x la membebankan tekak mnjdi lg berminyakk...

Bersihkan liat2 dlm tekak tu dgn air kosong...dan roti...
well.... kalau nk sdap, beli ROTI SEDAP, ROTI BUTTERSCOTCH TUUU ~~

ni sedapppp, sedapppp!!!!!


dan akhir sekali............aku telan ni :-

sejak dulu...tekak aku serasi dgn dia je... he heee~

dah telan ubat batukkkk CAP IBU DAN ANAK ..konpem ngntok...

sebab tu, aku mkn ubat batukkk.....time dh nk tdoq jaaaa..
sat lg loklak...... hahahaha~xleh wt kje len, memg kne tdorrrr~~~

SO, DLM SEHARI JE, SAKIT TEKAK AKU DAH BERKURANGGGG ~
SAHUR PUN KURANGKAN MINYAKKKK~~

Tapi mnum gak milo panas..baru air suam..pg2, x selera sgt nk terus mnum air kosonggg,hehehe~

psstttt~~~  Tinggal selesema tak pulih habisssss~~~

HM..., 

OK, hari nihhh.... nk cri ni pulakk







OK, SELAMAT BERPUASA, DAN SLMT BERAMAL <>




Giveaway Mega Raya by Azhafizah.com

Assalam..... helloooooo !

sape belum joinn? meh ler support, heeehee~
giveaway-mega-raya-by-azhafizahcom

KLIK BANNER or SINI


All the best yeahhh ! Rezeki tak ke mana, hehe~

Saya Nak Kad Raya Dari EJULZ!!!

Assalam, jommm ler  support...hehe, nona niy nk kumpul balik kad rye dari bloggerrsss

, hehe~

KLIK BANNER okehh <>


KaMPuNg KaMeq..

KLIK SINI pon bolehh

Tamat : 5 Julai 2015, jam 6.00 petang


jOInnnn lahh ye, 

ok, done !

Khamis, 25 Jun 2015

NAMA2 KUIH PUN JADI ISU ???? WOWWWWW !

Assalamualaikum, hello !

Aku dengar kt radio RIA FM , 
dorang ade rembat pendapat tntg NAMA2 KUIH, 


ehhhemmmm hmmmm.... 

MEH BACA DAN HAYATI :-

MISS KASTURI GELI DENGAN NAMA NAMA KUIH MASAKINI DAN INGIN BUDAYA DILESTARI:
Batang buruk. Sarang semut. Lidah kucing. Cakar ayam. Bantal peluk Saloma. Kuih dadar. Badak berendam. Nama melambangkan kesucian bangsa dan budaya. Apa dah takder nama lain ker? Ini adalah himpunan nama nama kuih paling random yg pernah saya dengar. Kuih kan makanan. Makanan kan jadi darah. Jadi eloklah makanan itu dinamakan dengan bende bende yg baik. Ini tidak. Asal sembarang hembus jer. Kenapa ehk?
Bayangkan. Masa tuh saya nak kasi kuih kat kawan non-malay saya kat kerja. Dia tanya, "What kuih is this?" Saya nak sebut pun malu. "Errr, its batang buruk and bantal peluk saloma. And that one is kuih dadar" Dia tanya, "What does it mean?" Saya jawab, "Errr, old stick and Saloma bolster. You know the Malay ar, got one artiste she is Saloma. And that one is a drug kuih." Malu saya wei, malu!! Dia ketawa lagi. "Hahahaha. I think thats kind of funny! And drugs! Wow! Thats kind of stereotypical." Mana saya letak muka saya. Pertama kali kuih malukan saya!
Saya ingin sarankan, agar dewan bahasa adakan satu standard dalam menamakan kuih muih kita. Kita org Melayu kaya dengan budaya. Jangan kerana segelintir nama-nama kuih yg bodoh, menjadi bahan ketawa masyarakat lain. Nama nama ini melambangkan kita sebagai masyarakat yg yg tak nak berfikir, yg sembarang, bayangkan, kuih dadar? Come on! Melayu jer dadah, Melayu jer dadah! And we have a kuih to justify that!
Adakah para pendengar setuju dengan I? Think about it. Lidah kucing? And its rainbow colour? Ingat nih wizard of Oz ker? Kita Melayu la wei, Melayu! Namakanlah Kuih Pelangi Indah ker, Kuih Angsana ker, Kuih Tun Fatimah ker, Kuih Seri Kasturi ker. Kan sedap sikit nak sebut dan kaya dengan sejarah!"

hahaha, okeh..... serious lucu, saja nk share .... 

ape pendapat, ??   meh dialukan, huhuhuuuuuu ~~~~

ni kuihh dadarrrr, bukan DADAHHHHH okeyyy!

ni diaaa... BATANG BURUK,





NAK BELI KUIH RAYA SEDAP2?
MEH TANYA NONA, SINGGAH IG :   senyum2 
or wtsap 013 7766848 okehhhhh





1st Segment by Black Queen

Assalamualaikum, haii !  Alhamdulillah untuk segalanya...

 Hari ni nk Join GA....

Banner di akhir post okeh, 
hehehe..saja ja nona taww....~ nk suh org baca psal dia~

HM, Dlm GA ni, meminta kita gambarkan diri kita dgn satu perkataan, lalu describeee~

HAH,  OK,  siapa nona???!
Nona nihh boleh dianggap sbg someone yangggg.. 
PERAMAH ! or in ENGLISH, is... TALKATIVE...


YUP, i am talkative girl... wanita peramah :)


Nona perasan nona mnjdi peramahh, since kecikkk lg... ok, bukanlah time baby,, hahaha~

Since vacation ngn family...., usia : 6 tahun...  :-
 abah nona suke usik2, pastu suruh tegur mat saleh byk2  yg always ade kt sana ..
al maklumlah. bljr ENGLISH kan dgn teacher.....

so, ape lagi...kenalah polishh ... DIPAKSA.... 
hmm, dgn peramahnya.....,  ayat ni selalu nona keluarkan bila jln2 area langkawi time tuu :-




" HI, how r u "    (sambil senyum2)

Then , Org putih tu akan tgk..dan...... 

ohh.."hellooo...so cute.. this kids.. bla..blaaa..blaaa~"
Serious lucu..... tak sangka bolehhh jugakkkk, =__="

WELL, 
Tahap peramah nona ni adakalanya org tak suka,  ada yang judge nona KEPOH , 
actually, kalau kepohhchii sgt, segala rahsiaaaa, konpem  pecah dahhhh, tp im not okey !
bukan kaki gosipp sgt,, depends laaa..kan ~

Pernah gak ade org tak suka, last2 suka...sebab..nona kepoh, saja  ramah2, nak kasi dia selesa...
dan im not a kepochi girl taww~

---------------------------------------

Mcm2 badan persatuan, nona nk try.... sebab..bila talkative, kita bole dpt tips, dan ade lah FAEDAHNYA....
and...  tidak ketinggalan semasa study..gtew..hewheww... 
bile, study, studyylahh ...nk  borak2, tido2, pepandai laa...~ JGN OVER, ye?

takut2 berani lahhh,.~ rindu kelab ENACTUS~


ibu angkat.... org asli ... hehe~


---------------------------------------


Dan peramahnya nona.... sampaikan, ikut g  rumah kawen abg kwn, 
pastu mak dia siap berkenan lah nk buat calon menantu....huhuuu.. ni btol, tak tipuu.... <>




Tapi sbb time tu study lg, wat derk jela.... hahaa, ckp je, sy belum cukup matang....  ^__^

---------------------------------------



Dan, last, disebabkan nona suka bercakap, nona terjebak plak dgn KERJA SBG SALES PROMOTER, sementara nk tungguu GRADUASI hr tuu ~ hehe~
Syukur, dah tiga bulan kerja, baru dpt SALES TARGET, 40 CUSTOMERS.., hahaha~
nampak sgt, nona ni byk berbual je ke, or byk bg fakta btul kt org?? adehh =.="


Pendek cerita, bila peramah ni, byk ilmu jugak boleh dpt, 
Byk pengalaman  yg bergunaaa...
Sama ada kita saling bertukar pendapat, dan saling membantu sesama manusia~~


---------------------------------------
Ape pun, skrg ni, nona kerja bhg pemasaaran , company lain daaaa.... hi hiii~
doakan yaaaa*  (Harap dpt customer kaya2, hahaha~)

ok, Thats all .... Pnjg2 nanti..sampai esok tak habisss, hohoo

JOM LERRRR JOINNNN, SUPPORT2, HADIAH BESTTT <3

KLIK BANNER ORITEEE~
klik SINI pun bole


sumber : gugel
SEE, sy peramahhh kan,, pasai tu joinnn GA, nk kenal2 blogger, huhu~


OPS, LUPA BGTAU....., NONA NIII ANAK SULUNG..... 
MEH SHARE SIKIT PASAL ANAK SULUNG :-

nampak dak word peraMaHH tuuu~~~




PSSTTTT:::_

SINGGAH IG NONA, jdi customer nona,, bole tahu saya peramah ke idokkkk..hehe

ig : senyum2

SELAMAT BERPUASA ! Daaaaa~