Kuatkan semangat dalam memiliki kasih sayang
OKTOBER 2017 !!

Isnin, 30 Mac 2015

Contest Petua dan Herba Kongsibersamanora"

ASSALAMUALAIKUM. Hai ... Alhamdulillah untuk kehidupan hari ini..walau ape pun yang berlaku :) Alhamdulillah...... 

sebelum tu............ TEPEK BANNER :)



* "Bumi Malaysia kaya dengan alam semulajadi tumbuh-tumbuhan dan herba yang tersembunyi sejuta rahsia dan mampu merawat pelbagai jenis penyakit termasuk KANSER"

* Contest Petua dan Herba KongsiBersamaNora yang dianjurkan olehKongsiBersamaNora bersama penaja InspireMagazine MazlindaShop AdamJTanOfficialByPuji BeeVenomMalaysia AlphaLipidMalaysia ByHawaOrked BabyZoomersShoppeNadiaSecret ZieFauzi NorfaNil KhairulZamri Annisabiz
----------------------------------
KLIK LAJU2,    SAMBIL SHARE KEBAIKAN, SAMBIL JOIN CONTEST  :)   APE YG BEST PASAL BLOG OWNER NI, akan sy kongsikan di akhir rancangan, huhuh~

oritee...... , Hari ni nona nak sgt SHARE something yg BEST DAN BAGUS ! IT IS ABOUT PETUA AND HERBA  ~ jomm layanz MOOD hari ni :)


CUCU   :  Nek, ape tu Petua ? 
NENEK : Petua tu maksudnya, amalan yang memberi faedah yang bersesuaian dengan maksud dan tujuan dimana ianya belum dapat di huraikan secara ilmiah....

CUCU  : Ohhhhh, ok,atok...., HERBA tu camane?
ATOK :  HERBA ialah suatu tumbuhan tradisional yang mempunyai khasiat untuk tujuan berubat ..masak, atauu nak cantik... kalau cu demam.., cu tak nak telan ubat doktorr kan, atok boleh kasi ubat herba , leh  juga sembuh... he he

-------------------------,,,,,,-----------------------------------------------------------,,----------------,,,.

OK, HARAP JELAS .. (baiknyaa hubungan cucu ngn nenek atok ni,.huhu).... so hari ni, nona nak  HEBOHKAN tentang POKOK INAI :) ade mcm2 size pokok ni taw...

well...nona KONPEM SEMUA TAHU pasal pokok inai, tapi tak tahulah masa kini, sbb byk INAI dah dikomersial menjadi produk2 kan..... APE PUN,   jgn dilupakan pokok inaiii ni dikkkk ! sayang sgt kalau pokok herba ni tidak diketahui...sedangkan khasiat berlambakkk dan sgt berguna untuk kita semua...ALLAH beri ilmu, untuk kite kongsi dan gunakan elok2,, ha..boleh di aplikasikan..? sila kannnnn~....

 meh kak cita sikit~

POKOK INAI

Pokok Inai  atau nama saintifiknya Lawsonia Inermis adalah sejenis pokok yang mempunyai khasiat yang sgt tinggi dan best terutama pd bahagian daunnya. Tahu tak? Pokok inai  mempunyai banyak ranting. Namanya daripada perkataan Arab ‘Hina’ bermaksud ubat.. bukan hina sehinanya tapi HINA Ubat   :)   below is a picture of pokok INAI.... PERKENALKAN...... tadaaaaaaaaaaaaaaaaa ~~~~


Inai atau Lawsonia Inermis
Hebat sangat ke? oppss.. sini jentik telinga. ciptaan ALLAH.... SEMUA HEBAT2 BELAKA ok!
tgk info ni..nona dah short kan menjadi info padat lg bergunaaaaa ~

Kandungan  INAI :

1) Daun Inai ada:
=  bahan pewarna glukosid dan asid henotanik.

2) Minyak daripada biji inai mengandungi :
= behenik, arasidik, sterik, palmitik, asid oleik dan linoleik.

KELEBIHAN INAI :

a)  WARNAKAN KUKU, ahhhaHH, ni memg seLaLuu dan yg utama....psgn pengantin seronokk berinai ni haaa..termsuk anak2 buahh kan...

Asid henotanik pada daun inai menyebabkan kulit yang disapu inai akan berwarna merah. Ini disebabkan pewarna yang sememangnya terdapat dalam asid henotanik akan bergabung dengan kolagen pada sel kulit dan keratin pada kuku dan rambut. 

b) Agen penyejuk untuk  menyembuhkan sakit kepala , rasa panas di kaki dan mengatasi masalah keguguran rambut .

c) Menyembuhkan luka dan kudis di sekeliling kuku.

d) Menyembuhkan luka luka semasa berkhatan, bisul, penyakit penyakit kulit dan
 sengal sengal tulang . **( anak2 yang baru nak sunat, jgn risau, pokok inai leh sembuhkan luka tu taw) 


leh ubatkan luka budak2 bersunat ni haa.. hehe. tunggu giliran , DEBAR DIK !


e) Merawat penyakit penyakit wanita seperti haid yang berlebihan dan keputihan.

f) Kulit pokok ini juga dikatakan mampu untuk merawat penyakit cirit birit .


HA, Nampak takkkk, nmapak takkkk betapa bestnye pokok inai ni..kelebihan yg boleh kita ambil untuk diaplikasikan dalam kehidupan seharian , pokok herba, kannn, tak rugi kalau ditanam kat belakang rumah atau mane2 sahaja.....sebab byk guna nyaaa. DONT WORRY you !let see to the RAWATAN pula yeee~ macam mana nak guna dan sebagainya... sila try ! sila try ! berkesannnn taw !


RAWATAN bersama pokok inai :

a) Untuk sakit kepala
=  Meletakkan bunga inai yang telah dicampurkan dengan cuka pada sekeliling kepada. (INI TERBUKTI SGT2 BETUL, SEBAB NENEK NONA ADA  BAGITAHU ok )
ni sakit betol2 ke..??.leh senyum lg, huhu~

b) Untuk menyihatkan dan mencantikkan kuku :
=  Petik pokok inai, basuh bersih dan jemur dulu sampai kering, blend atau tumbukk kasi lumat,         campur sedikit gambir/ arang and sedikit nasi, supaya pekat, 
pastu perahkan dgn limau , kasi kuku kilat gituuuu~  


merahhhh pengantinn  bak hang....hehe..~


c) Menghilangkan sakit tekak :
=  Berkumur dengan air daun inai

d) Merawat kebotakan :
= Merebus minyak biji sawi bersama daun inai. Kemudian sapukan ramuan ini di kepala.

e) Menyembuhkan sakit perut :
=  Meminum air rebusan campuran daun inai segar dan inai kering yang dicincang .

f) Merawat ejakulasi yang tidak dikawal
=  Buat jus inai drpd pokoknye..extract jadik JUS INAI....yesss jusss ! segar uolss~



kasi hancusss cepatsss ! 
ok. done.... sangat banyak kelebihan dan  ilmu mengenai INAI ni, salah satu pokok yang nona sendiri suka time kecik2, naik basikal ngn adik...cri kt tepi2 rumah org india....haaaa.petikk..petik...time tu x jumpa lg inai henna and so on..zaman bebudakkk kan...hehe~
sekarang? hmm.inai mekah, inai henna, inai mcm2 inai lg..digunakan untuk mencorakkan tgn memasing kan...se tangan , rm 15.. hohooo~  

OK,kejappp..., nona nak selitkan pulak  tentang hukum memakai inai  .. :)
  1. Pemakaian inai pada kedua tangan dan kaki adalah DIHARUSKAN  bagi wanita sama ada yang telah berkahwin atau belum selagi mana tidak menimbulkan fitnah.. ingat tu, sleagi tidak menimbulkan FITNAH RAMAI, dibuatnya ade yg bercorak2 tah paper,, orang belek2, makk oi....awat laaa teruk sgt..hhee~
  2. NAMUN kadar pemakaian inai di kedua-dua tangan dan kaki adalah terhad sehingga pergelangan tangan dan buku lali sahaja, manakala warna yang digunakan tidak bersifat kekal seperti tatu dan mengandungi sebarang unsur yang meragukan. Mengenai corak atau ukiran yang digunakan pula,corak atau ukiran daun dan tumbuh-tumbuhan adalah dibenarkan, manakala corak-corak haiwan, lambang dewa-dewa atau ajaran atau apa jua gambaran yang bertentangan dengan syarak adalah dilarang.. REMINDER BUAT SEMUA BAKAL PENGANTIN ATAU YANG SAJE2 NAK CANTIKKAN KUKU kamuuuu okes!
ORANG CAKAP APE TU.... .......... ........
" cantik lah kamu biar berpada pada... cantiklah kamu biarlah yg sihat, cantiklah kamu... LUAR DAN DALAM ,
wahai isteri, jadilah cantik untuk suami...dan jagalah kebersihan untuk kesihatan memasingggg    :)  be beauty, and natural the best ! "


SEE... IRMA HASMIE sebelum beranak pinak

so sweet, ok...inai digunakan dlm pernikahan, hari bahagia~

APA YANG BEST DGN BLOG OWNER GA NI??? !

hahhh, BNYK SEBAB, dalam tu ade byk page..and  SEBAB ADE BANYAK INFO yg ohsemmmmmm ! dan nona prtama kali  ke blog ni disebabkan info menarik yg ni ::

1) PENAWAR DAN PENYEBAB PENYAKIT DARAH TINGGI  :
yes, mak ade drah tinggi.so mr gugel bawa sy ke sini..entri pertama yg sy sukeee ~

http://kongsibersamanora.blogspot.com/2011/08/penawar-dan-penyebab-penyakit-darah.html

2) sy belek2 lg, yes..RUANGAN BERUBAT DGN DOA, sy suke bace kat sane :) lagi2 dgn doa putus cinta dan masalah suami isteri niii  :)

http://kongsibersamanora.blogspot.com/2010/11/doa-putus-cinta-mengatasi-kekecewaan.html


"YAMHUALLAHU MAAYASHA Oo" (huruf hamzah baris depan)
~ Surah Ar-Ra'ad ayat 39 ~
ni yg ade dlm blog tu... cuba amalkan :)

3) DAN LAGI SATU TENTANG ISLAM :)
hari tu nak ajar adik psal NISFU SYAABAN kan.ha...ni diaaaa
tak lama lagi nak RAMADHAN ! opsss,syaaban dluuu~

semoga aku mendapat jodoh, dan selamat hingga ke hari bahagia nanti....amin ya rabb

ble lah aku nk rse cenggini, sedih plus happy2 gtew ~


aihh, tak habis lagi dengan INAI kan...ok.tu je...assalamualaikum.semoga bergembira dan berjaya :) AMIN ! ALLAHU ! ok, next entry, pasal pokok rerama.... insha ALLAH... untuk ubati kanser ... 






















notahati : YA ALLAH ........











6 ulasan:

Nur Misnan berkata...

Assalam. Rasanya dah tinggalkan komen disini. Tapi takder pula..

anyways all d best n gd luck.. memang banyak khasiat herba inaikan.. Semoga berjaya

bb_nona berkata...

THANK YOU.OK.THANK YOU

NFH berkata...

Banyak khasiat inai bukan sekadar pewarna. Terima kasih atas perkongsian. Lawak pula sambil tambah ilmu sambil gelak.

Gudluck to u sis.

bb_nona berkata...

HIHI..BETOL TU :)

BNYK...CUMA KENA APLIKASIKAN JE....

RUGI KLU SETAKAT GUNE KT KUKU JEEE..KAN

Tanpa Nama berkata...

POKOK INAI SGT POPULAR WAKTU DULU...

TAPI SEKARANG DH BYK YG DIPACK..TAK PAYAH SESUAH NAK TUMBUK2 LAGI.HEHE..
KECUALI ORG YG MENJUAL JELAA..KAN..

MYBE LEH CUBA PETUA YG ADE...UNTUK MIGRAIN KEE~ KAN

sha dhira berkata...

Shad singgah sini... blogwalking petang.. semoga berjaya.. :D