Kuatkan semangat dalam memiliki kasih sayang
AUGUST 2017 !!

Isnin, 11 Julai 2011

AKU & 24HRS, L.I.A_D.I.Y

assalamualaikum dan selamat sejahtera...
okay..sihat??..erm..alhamdulillah kerana hidup lg... masih bernafas di BUMI ciptaan yg MAHA ESA ...
jika sakit..maka carilah penawarnyaa...insya-ALLAH sembuh..hanya mati yg tiada penawar...
haa..hari ni nona nk mengemas brg..hehe..pi manaa??!..ade arr...tp amek mood dulu..singgah blog..berblogwalkiing jap~

ape yg boleh diphmkn dgn tajuk entri tuh??..yeah...konpem laa mase..
meh bg pepatah
'masa itu emas'
'emas itu masa'
hehehh..sedap je sebut ungkapan tuh tp penah ke rase mse tuh pntiing ??heh..ni nk story..jum bce dan hayati bersam-sama smpai da end k..pnjg taw!

ok, disebabkan aku nih belum mencecah masa2 dewasa yg mantap..aku nk cite mse2 remaja aku..a.k.a dewasa tak mantap~

maap laah..gune 'aku'..lg selesa..yelaa..bile mohon dgn TUHAN..,munajat kpdNya..,maka pgunaan aku digalakkan..bukn ta sopan..kan3??!!!heheh..dh3 start la cpt~

bermula di sini..,aku dulu budak tahfiz..haa bangga?? dak haiihh..juz bersyukur laahh..smpai drjh 5 jep..
tp skrg..aku dh tak ingat surah2 pnjg yg kami kena hafal dulu..okayh..setakat bab2 lain tuh..masih boleh..menutup aurat iyer..tp cetokiin tuh liat2 lg laah~

kemudian, aku pi MRSM...erm..malu rase nk citer..harap2 takdela pljr MRSM yg bace..tp aku mmg sedia nk share~
bangga??..sekali lg taak..of course i'm not..bcoz my PMR is not very good..subjek sn B..so..,ikut procedure..kena tndg dri maktaabb...AKU SEDIHH!!~

ye..hal niih..aku salahkan ALLAH..!!
DOSE KAAN??

at da same time..,aku fell in love..cinta dn kasih syg yg unik sikit..pelik jugaak...pasal...kami kenal kt internet..bukan FB..tmpt len k~
dia budak skola agme..ye...sblom2 niih aku tak penah la kapel..coz tak reti..juz in alam maya..
hubungan berlanjutan smpai lah aku tamat LATIHAN PLKN..erm..tahun 2011 niih~
cinta internet tak leh percaya kan?..tp aku percaya JODOH ALLAH..
haa..mcm2 impian yg kami binaa...>>UHIBBU KAFILLAH..!!<<
namun..,disebabkan umur semakin lanjut..aku mula pike..aku belum brsediia nk mnjadi pendampingnya yg halal dan solehah..maka aku mntk putus..sedihnya bila aku sebenar masih mngharapkn si dia..mnjadi pemimpin..ketua keluarga dlm hidupku suatu masa nnti...kami tak penah berjumpaa..dy kata nk meminang terus...hahaa..tak mungkiin berlaku..tp aku prcayaa..ade hikmaahh..kami tak brhubung lg daa~



ok..sambung selepas tamat PLKN..,
aku tersgt sedih sebab result SPM tak mcm org lain yg sesuai dgn name MRSM..
aku menangiis...nightmare..padahal dulu..kalau cutii..aku tk nk balik umaa..nk study..bio..kimiaa..add math..,semuanye aku usaha..tp tak dpt..sikiit sgt..secipuut sng ckp...
mesti aku teringat: setiap kali ade org tnye parents..
''ank skola mane??''

dorg msti ckp MRSM...bukan jwpn seperti menunujuk-nunjuk yg aku sedihkan tp ayat y penuh harapan drpd parents bahawa aku boleh berjayaa di MRSM....tp aku tak buat..aku tak berjayaa~
mcm mane hatii kalau kita tak berjayaa??!! kitaa faail??!!..yer..byk yg kecewaa..

ye..aku salahkan ALLAH...

dosakaan aku??
lebih buruk hari2 ku apabila...RESULT UPU yg aku harapkan ...menghadapi masalah..
nasib aku nih umpama
'setelah jatuh ditimpa tangga'

aku terpkse ke swastaa...
aku menyusahkaan abah aku lg..dahlaa PMR tak baik sgt..cukup mkn..SPM pun berlakuu lg..duit abah mengaliir mcm air je kan...adik2 ckp aku byk habiskan duit..sebab aku sulung..lg2 duk asramaa..dorg taak pon..aku sedih sebab aku bals jasa dorg mcm dorg tak bg aku pape..tp aku hargaai sgt2 family aku taw~

aku paham..sbnrnye..,abah nk aku tolong je kejenye berniiaga..tp memndgkan..sepupu2 aku..dan aku pompuan..aku kena jugk smbung studi..biar sng jodoh nnti abah ckp..haaa..hati seorg bapa..seorg abah..~

bile ingat semula..ye..aku salahkan ALLAH..!!

lagi satu perkara..,habis SPM aku duk uma siang2..tolong mak masakk..bile ade buat salah....hati terasa..mcm lah aku BODOH SGT...mudahnye hati aku marah pd emak..
aku FAIL JPJ MOTO SEKALI..SKRG KERETA PULA...
ye..aku salahkan ALLAH..!!
dosa kan aku??!!

dlm byk2 perkaraa..memang yg sedih dn penuh kedukaan yg kita ingaatt..MCM2 AKU SOAL..:
  • ya allah..,kenapa jdik mcm niih..
  • kenapa aku yg kena?
  • knp aku tak dpt?..aku dh berusaha kn ALLAH??!!
  • knp kau tiupkn roh aku utk parents aku??
  • ape tujuan aku lahir??takde bnda yg baik dlm diri aku..
  • aku tak nk ni semua YA ALLAH...~
                      hatiku mula gelisaahh..salaahkn ALLAH..tp kemudiian aku sedarr...
  • kalau aku tak mampu..ALLAH takkan bagi ujiaan ini..
  • kalau iman luntur..dh lme aku larikn diri..atau..bunuh diri..merugiikan hidup..
  • kalau ALLAH tak syg aku..mestilaah aku tak jadiik manusiia yg bergama ISLAM..AGAMA YG BENAR DAN SELAMAT...
 
murah sungguh air mata aku mengaliir...kalau dulu..gelak memang keje aku..skrg..aku menangiis..sndiriian..sebab aku malu nk ngiis dpn family..nnti dorg susah hatii..blog tmpt aku buat curahan..kalau benar2 bersediia...TP LUAHAN YG SEBENAR2 ADALAH KPD ALLAH YG AGUNG...
  • ye..ALLAH aku cari di saat ini..krn DIA MAHA PENYAYANG..
  • ye..ALLAH yg mndgr rintihan hamba2NYA y lemah..KRN dia maha mendengar dan melihat
  • ye..ALLAH tahu ape yg bakal berlaku..kemungkinan2 yg ditentukan..KRN DIA MAHA MENGETAHUI..
  • ye...ALLAH..ade bile aku susah..senang..marah..geram..cinta..angaau..sakiit hatii..KRN ALLAH MAHA ADIL..
  • ye...knapa aku nk salahkan ALLAH??!!!!
  • ape yg aku buat??..aku berdosa sgtt3..seperti pasir di pantaai..mungkin lebiih lg..
  • huh..TAK ELOK MNGELUH KAN??!oleh itu..,utk tenang..aku cuba 
REDHA..SABAR..YAKIN..DOA...
 

selemah-lemah iman adalah hati...hati rapuh..iman akn rapuh..maka..mohonlah kekuatan~
semasa tuliis entri ini..,mata aku dh start berkaca...bila pike dosa2...entah diterima tidak solat aku??taubat aku?..yg adakalanya..berulang kmbalii dosa itu...perasaan marah kt mak..kt abah..ngumpat dorg ..ckp dorg tak paham aku...tp aku sndiiri..pahaam ke dorg??
aku mntk mcm2 tp kejayaan belum dpt aku bgi..ape nk bangga ngn ank mcm aku niih..wahai readers...wahai blog..wahai hatii??!!!
---AKU BUKAN DERHAKA CUMA AKU REMAJA YG MEMBERONTAK--
 
 sendiri aku..ALLAH je yg tahu~
 
erm..sedarkah...lihaatlaahh...~
mse y ade habiis mcm tuh je...ustz penah ckp..dunia nk kiamaat..aku selalu rasa masa sekrg semakiin cpt..
nk beribadah pun adakalanya mcm byknye naaa halangan...hati niih..masa aku mungkin ade yg sia-sia tp aku menganggapnye pengalaman dan cabaran agar aku terus tabah~
 
 
sedikit kata pujangga dariku buatmu::
 
aku manusia biasa..,
punya hidup..punya hatii..,
aku manusia biasa..,
bukan robot..bukan lah panglimaa..yg penuh kuasa..
aku manusiaa..,
hamba ALLAH di bumi y penuh pancarobaa..
aku manusia biasa..,
mencarii masa tetapi di manakah ia?
aku manusia biasa..,
tak lari dari dosa tp tetap mengejar pahala..
aku manusia biasa..,
yg sering alpa dengan dunia..,
aku manusia biasa..,
walaupun duka..,aku inginkan bahagiia
aku manusia biasa..,
mengharap pertolongan ALLAH YG ESA..
aku..manusiia ..biasa....




 
DUE DATE: 1 RAMADHAN 1432 H

MARILAH KLIK  BANNER OR HERE.. SKRG KERANA BANYAK PENGETAHUAN DI SANA~
jika sebelum nih entricontest  tntg ibubapa..hari ini tntg masa.. 
 

 

p/s: bukan hadiiah yg aku mahu..tp kelegaan...pengongsian bersame..inginkan redha ALLAH..keinsafan..dan akhir sekali..menyokong blogger yg buat mcm2 contest....DOAKAN AKU BERJAYA MENGHADAPI UJIAN DUNIA DAN AKHIRAT..~amiinnnnn.....!!!~

4 ulasan:

Messy Girl berkata...

rse sedih bca entry ni......
walaupun situasi ta sama. nasib ta sama cm hampir2 sma....
skunk pun ta okay :)
ta okay sagt...everything is about CINTA pada lelaki....
i hate this feeling la...
haha...got to be strong :)
erm....;

baby berkata...

erm..
same kan..kita manusiia..lg2 sorg ank..remajaa..
erm..mmg sure2 lalui bnde niih..
iman kene kukuh lg dear..sabo k~
huhu..sme2 alir kekuatan kan~

pengemis Cinta~ berkata...

Assalamualaikum w.bt...
Alhamdulillah..selamat n tertarik membacanya sampai habis. sangat terharu PC membacanya^_^ BENAR.betul kata nona Allah takkan uji kita kalau kita tidak mampu. dan kita bukan robot. as manusia biasa kita tidak akn pernah terlepas membuat slh n dosa, n as manusia biasa juga hati kita akn dibalut resah jika membuat dosa, kerna manusia pada fitrahnya suka berbuat baik. tapi tiada manusia yang suci dari dosa diatas muka bumi ini.. semoga bertabah dalam hidup..may Allah bless.ameen..^_^

p/s: syukran sudi join contect PC, sebarg update trkini cntst sila kunjgi PC seberapa kerap y boley..hehe.slm ukhuwah;)

baby berkata...

@pengemis cinta: .wassalam..
erm...mood joiin contest awk mmg tgh mgenaa...sebab tuh pnjg berjela-jela..alhamdulillah..siap..bukn karang sje..mmg pgalaman hidup yg perit sikiit kut..nona tak moh putus asa..nona terus mharapkan ALLAH..

ye benarr..takde mnusiaa yg suci..nobody perfect rite..heh~
tq dear~..moga terus diberi ketabahan..ameen~

salam ukhuwah jugak ye..haa..insya-ALLAH nona rajiin ke sane..~